23948sdkhjf

”Nyanlända måste få mer information”

Vi närmar oss 2019 och en av de största frågorna för branschen är fortfarande arbetskraftsbristen i verkstäderna. Nyanlända informeras inte ordentligt om jobbmöjligheterna i branschen, påminner Joachim Due-Boje på MRF.

De nyanlända är för dåligt informerade om hur de skaffar sig en utbildning efter avslutad SFI-utbildning. Det intrycket fick Joachim Due-Boje på MRF efter att organisationen närvarade som utställare på Yrkesmässan i Örebro tidigare i höstas.

– Jag tyckte det var en jättebra mässa, och den var välbesökt. Sjundeklassarna hade de nog inte behövt skicka dit, tycker jag Gymnasiet är för långt bort i tid för dem, det blir mest lek och stoj för dem, i alla fall i vår monter.

Joachim fick prata med många nyanlända som hade frågor om hur de skaffar sig utbildning för att jobba med fordon.

– De sade att de var intresserade av att meka med bilar och de frågade vad de skulle göra för att få ett jobb eller utbilda sig. De hade inte fått någon information via varken SFI-kursen eller Komvux, som några av dem studerade på. Jag tycker det är dåligt.

Vad tror du behövs för att nyanlända som vill jobba i vår bransch snabbare och lättare ska kunna bli anställningsbara?

– De måste få mer information, i alla fall i Närke. Ingen av dem som pratade med mig visste vad de skulle göra efter SFI-utbildningen. Och de som jag pratade var från nitton år och uppåt, det vill säga för gamla för att få gå en gymnasieutbildning. Så jag talade om för dem att de får prata med arbetsförmedlingen eller kommunen.

Yrkesmässan ordnades för första gången den 14 november på konferensanläggningen Conventum i Örebro av kommunerna, branschorganisationer och utbildningsanordnare i Örebro län.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11