23948sdkhjf

TEMA olja: Med varumärket som dörröppnare

| Av Daniel Östlund | Tipsa redaktionen

TEMA olja: Oljebolaget Gulf går en ny vår till mötes. Vi har pratat med Peter Sjödin som ligger bakom expansionen på den svenska marknaden.

Historien bakom Gulf är en smula skakig. Verksamheten startades i Texas redan 1901 och räknades i mitten av 1900-talet till ”de sju systrarna”, alltså de sju bolag som dominerade världens oljeindustri. Men i kölvågorna av oljeembargon och sjunkande lönsamhet ritades världskartan om på 1980-talet och Gulf sögs upp av konkurrenten Chevron. Men då hade den svenska verksamheten redan sålts till det Kuwaitbaserade Q8 och den sista Gulfmacken tog ner skyltarna 1984.

Ändå är Gulf ett av marknadens allra starkaste varumärken. Det berättar Peter Sjödin, som är affärsområdeschef för Gulf hos C. Hansen Group, som är licenstagare av varumärket Gulf i Sverige som innefattar smörjmedel och bränslestationer.

– Nästan alla som har varit i branschen några år känner till Gulf och det är bara positiva röster. Det är en väldigt tacksam dörröppnare för oss, ingen har ju vanligtvis tid att lyssna på en säljare men när vi säger att vi är från Gulf så blir man kvar länge. Det är mycket minnen kring mackar, mopeder, klistermärken och allt sånt där som poppar upp. Vi har också räknat in att det finns åtminstone 60-70 privatägda, Gulfmålade bilar i Sverige, säger Peter.

Nu för tiden finns faktiskt två Gulf: dels Gulf Oil Limited Partnership som äger namnrättigheterna på USA-marknaden, dels det indiska, Londonbaserade företaget Gulf Oil International som står för C. Hansen Groups licens. För svenskt vidkommande har man inte bara licensierat ut konceptet till drygt 70 bränslestationer, i samarbete med EMAB, utan man är också stora på smörjmedel, inte minst till bilverkstadsbranschen.

– Våra kunder är ofta fristående verkstäder, de som inte har plats för ett tiotal olika oljor. En allbilverkstad i dag har kanske bara tre: en för motorer, en för växellådor och kanske någon mer specialolja. Då kan de beställa av oss när de behöver någon annan olja, så levererar vi nästa dag när de har bilen på lyften.

Peter Sjödin vet mer om olja än de flesta. Han har läst kemiteknik vid KTH och jobbat med oljors ytkemiska egenskaper i en rad olika roller. Det som då hette Hansen Racing rekryterade Peter 2011 när man behövde någon för att bygga upp den svenska oljeverksamheten.

– Det är lite unikt, att de tog in någon med teknisk kunskap. Många av kunderna saknar den tekniska biten. I takt med att de stora oljebolagen förlägger lager och kontor utomlands blir bara säljorganisationen kvar, de som pratar pris och produkt snarare än funktion.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

​Elfordon ställer nya krav på underleverantörer

Svenskt cleantech-bolag lanserar eldriven lätt lastbil

Koenigsegg drar in 3,5 miljarder på nya Jesko

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

”Vi fortsätter att satsa på elektrifiering”

Sverige ska fortsätta att satsa på elektrifiering av fordonsflottan, och en lösning för att hejda exporten av el- och hybridbilar är på gång. Det avslöjade infrastrukturministern på en pressträff.

DRF och MRF inleder samarbete

Styrelserna och ledningarna i DRF (Däckspecialisternas Riksförbund) och MRF (Motorbranshens Riksförbund) har beslutat att inleda ett samarbete mellan de båda organisationerna.

Nyhetsbrev

Mekonomen sjösätter nytt koncept

Mekonomen-koncernen är i all tysthet på väg att etablera ännu ett varumärke på Sverigemarknaden – Bilxtra, som i Norge är en känd kedja av verkstäder och butiker.

Arkiv

I nya Corolla överlever batteriet bilen

Toyota satsar stenhårt på hybriddrivlinan med nya Corolla – en bilmodell där batteriet väntas hålla längre än själva bilen.

”Självklart att tredje part ska testa våra bilar”

SFVF lanserade nyligen erbjudandet oberoende begagnat-test för bilhandlare. På bilföretaget Kamux är det sedan länge externa företag som testar och går igenom bilarna man säljer.

Bilia stöttar Motorbranschcollege

En av Europas största bilkedjor – Bilia – har valt att stötta Motorbranschcollege. Att företag vill engagera sig i Motorbranschcollege är centralt för att stärka utbildningskvaliteten på gymnasieskolornas fordonstekniska utbildningar och öka intresset för utbildningen.

Godkänd Bilverkstad växer med 200 verkstäder

Godkänd Bilverkstad tar ett rejält kliv framåt när alla VW Group-auktoriserade serviceverkstäder ansluter sig till den nya kvalitetsstandarden.

Därför satsade Hellstens på begagnat

Lexus öppnar sushirestaurang i Stockholm

I Tokyo driver Yuki Chizui restaurangen som revolutionerat sushivärlden. Tillsammans med Lexus öppnar hon nu en svensk pop up-replika för att hylla japansk hantverksskicklighet och innovationskraft – och fortsätta utmana förlegade fördomar och gamla myter.

Trafikpoliser i Stockholm på skolbänken för att lära sig mer om riskerna med gas- och elfordon

Det var stort intresse vid en föreläsning om riskerna med i gas och e-fordon för Stockholms läns trafikpoliser. Aktualiserat efter den svåra gasbussolyckan i Stockholm nyligen.

Dramatisk ökning av stenskott/Varje år rapporteras över 400 000 glasskador

Antalet glasskador till följd av stenskott har ökat dramatiskt i Sverige de senaste tjugo åren, visar en genomgång som försäkringsbolaget If gjort.

PWR Racing tar steget till WTCR med erfarna förare

PWR Racing satsar på ung talang och mångårig erfarenhet i WTCR - FIA World Touring Car Cup presenterad av Oscaro. De två förare som kommer att representera PWR och CUPRA Racing i WTCR är 22-årige spanjoren Mikel Azcona, regerande mästare i TCR Europe och Daniel Haglöf, flerfaldig mästerskapsvinnare och medgrundare av PWR Racing.

Blocket sparkar ut bilhandlare som inte följer ARN:s beslut

Dussintalet bilföretag riskerar sparkas ut från Blocket efter att Sveriges Televisions program Plus avslöjat att de klandrats av Allmänna Reklamationsnämnden.

Här är nya Tesla Model Y

Fords sömndräkt visar faran med trötta förare

Här är elbilen med inbyggda solceller

Nytt rekordår för DEFA

Ingen har sett den men alla vill ha den

Danska Motormagasinet fyller 50 år

SFVF startar säkerhetsgrupp för fordon (SGF)

Mot bakgrund av senare tids händelser och oklarheter kring såväl ansvar som metoder för räddningsarbete vid olyckor med el- och gasbilar inblandade, tar bilverkstadsorganisationen Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, initiativet till bildandet av en branschöverskridande samarbets- och expertgrupp inom säkerhet och räddning. Gruppen kommer att förkortas SGF.

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Så mycket lastade första MB-lastbilen

”Det går åt fel håll”

Snart kommer nya Land Rover Defender

Opel gör trendbrott med vinst

Ny lacktillbehörsserie från Axalta

Gratis app ger rätt oljekvalitet

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

”Man måste vara snabb på bollen”

1

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Teknikens Världs PeO Kjellström död

Se alla Företagens egna nyheter

Världens första självkörande buss som klarar alla väglag har Nokian Hakkapeliitta däck

Reparationssats växellådan ZF BMW GS6-45

Verktygsvagnen för framtidens verkstad

Byta bromsar?

Trådlös Back-TV sats 7"

ColorGlo öppnar nu upp i Blekinge

Vikbara lagerlådan som reducerar volym

Bak- & Arbetsljus

Ny Volvoaxel

Vad gäller angående företagscertifikat för AC-maskiner?

Drivaxel till nyare Volvo och Ford

Drivknut till Dacia Duster

Välkommen Kristian Ljungqvist,

Fordonsel

Fabriksrenoverad original dieselspridare till VW

Säkra din nyckelförvaring

Nokian Tyres återigen ett av de mest hållbara bolagen i världen

Reparationssats till differentialen i Nissan Navara/Pathfinder

Ännu en ny Volvoaxel

Extrem helsyntetisk motorolja för racing

Fordonsbelysning - Volkswagen Caddy

Drivaxel till Dacia Duster

NEXUS Automotive International honors Schaeffler as its Supplier of the Yea...

Effektiva kemtekniska sprayer för proffs

En av däckindustrins mest moderna fabrik är snart färdigbyggd

Sänd till en kollega

0.131