23948sdkhjf

Nu är var tredje bil på Europas vägar vit

Det fanns en tid för inte så länge sedan när ingen ville ha en vit bil. Vitt fanns knappt i biltillverkarnas färgerbjudanden. Idag är vitt den populäraste färgen i Europa.

Det är de akromatiska färgerna – vit, svart, grå och silver – som fortfarande dominerar på vägarna; dessa färger finns på hela 80 procent av alla bilar som produceras globalt. Vit kvarstår som den klart populäraste färgen i Europa, där nästan var tredje bil är vit. 

BASF Coatings-divisionen har publicerat en global analys av autolackering under 2018, och återigen visar sig vitt vara den mest populära färgen. 

Bland det stora urvalet av kromatiska färger är blå den mest populära, tätt följt av röd. BASF’s analys visar också att de kromatiska färgerna är mer populära bland mindre bilar. När det kommer till segmentet större bilar och kromatiska färger får dock blått och rött se sig besegrade av de mer populära färgerna vit och svart.  Men nya tendenser är på väg in, och i Europa är nästan var femte bil lackerad i en grå färg och därmed ingår även denna färg som en av de mer populära i Europa. Köpare kan välja mellan 110 variationer, som sträcker sig från ljusgrå till mörk, metallisk antracitgrå. Värt att påpeka är även att den blå färgen har mest antal variationer med hela 140 olika nyanser. Med en andel på 11 procent slog blå silver och var under 2018 den fjärde mest populära färgen i Europa. 

Metalliska eller pärlemorseffekter bidrar också väsentligt till bilens unika utseende. År 2018 producerades två tredjedelar av alla fordon med en så kallad effektbeläggning. Ju större bil, desto mer sannolikt var den lackerad med en effekt, och desto vanligare för svarta och grå nyanser, medan ljusare färger oftare är solida. 

-Paletten av beläggningseffekter för fordon utvecklas kontinuerligt och formas av nya och inspirerande idéer, säger Mark Gutjahr, ansvarig för Automotive Color Design Europe hos BASF. 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094