23948sdkhjf

Han satsar på ny elbil med ny batteriteknologi

Ett batteri med över 100 mils räckvidd och laddtid på några minuter. Det lovar dansken Henrik Fisker, mannen bakom den floppade elhybridbilen Fisker Karma.

Att värme eller rättare sagt värmeutveckling i batteripaketet kan skada enheten och i värsta fall orsaka en brand är ett problem som uppmärksammats de senaste åren. Några kända exempel är mobiltelefoner som brunnit eller smält och eldrivna robotgräsklippare som fattat eld under laddning.

Det senaste året har den danske bilikonen Henrik Fisker – främst känd genom sitt hybridbilsprojekt – börjat jobba med ett projekt som, om det lyckas, kan komma att revolutionera elbilen. I alla fall om man får tro honom själv.

Jag tror att batteriteknologin Solid State, som vi satsar stort på, kommer att bli ett stort genombrott för elbilarna. Ett genombrott som också kommer att innebära att elbilarna till slut kör ifrån bensin- och dieselbilarna när det gäller räckvidd, säger Henrik Fisker.

I motsats till konventionella batterier så är batterier konstruerade enligt solid state-teknologin uppbyggda av fast substans i stället för med flytande elektrolyt. Syfte med denna konstruktion är att kunna öka batteriets energitäthet och minska laddtiden.

Henrik Fisker uppger själv för Motormagasinet att hans företag Fisker Incorporated, som nu jobbar med solid state-teknologin, inom några år kommer kunna marknadslansera ett solid state-batteri med en räckvidd på över 100 mil och som nöjer sig med betydligt kortare laddtid än dagens bilbatterier.

De senaste åren har den energislukande tillverkningen av litiumjon-batterier och dess miljöpåverkan blivit föremål för en het debatt. När det gäller miljöpåverkan hos de solid state-batterier som Henrik Fiskers företag nu satsar på så har han ett både tydligt och smått sensationellt besked:

Solid state-batterier innehåller inga skadliga ämnen och eftersom de helt igenom är uppbyggda med fast material så kommer batterierna kunna krossas och användas som iblandning i exempelvis asfalt den dag de blivit uttjänta och kasserats.

Henrik Fisker berättar att han också blivit invald i styrelsen för det nordamerikanska mineralföretaget First Cobalt vars affärsidé är utvinning av kobolt, som är en viktig råvara till litiumjon-batterier.

First Cobalt kommer att säkerställa betydligt bättre arbetsvillkor än vad som är brukligt i gruvnäringen för dem som jobbar med kobolt-utvinning. Kobolt är tillsammans med vatten en av de viktigaste råvarorna vid tillverkningen av den nya genrationes bilbatterier, säger Henrik Fisker.

Och på Fisker tar man ytterst seriöst på frågan om hur stor miljöbelastning batteritillverkningen har, intygar Henrik Fisker:

Det är också därför som vi kräver bra arbetsförhållanden och begränsad användning av skadliga ämnen vid koboltutvinningen och förädlingsprocessen. På det här sättet kan vårt nytänkande påverka långt mer än bara produktionen av kobolt till vår batteritillverkning. Och solid state-teknologin är applicerbar på många fler områden än bara bilbatterier.

Fisker Inc. har redan hunnit skicka in 15 patentansökningar som gäller solid state-teknologin, som Henrik Fisker har stora förväntningar på. Henrik Fisker och hans företag är dock långt ifrån ensamma om att jobba med solid state-tekniken för att öka räckvidden på bilbatterierna. Tidningen New York Times rapporterade nyligen om att man även hos Toyota jobbar med samma teknik, bland annat som ett sätt att öka räckvidden på batterierna till de små bilmodellerna där utrymmet för batterier är mycket begränsat.

Det är bara bra med konkurrens. Den gör så att alla vi som jobbar med solid state-tekniken pressar oss till det yttersta för att vara först och bäst med de nya produkterna, säger Henrik Fisker och tillägger sedan att det kommer dröja några år till innan de är färdiga med sin helt nya elbil Emotion.

Solid state-teknologin är, som så mycket annat, dock ingen undermedicin eller genväg till paradiset. Energitätheten i solid state-batterier är betydligt större än i dagens batterier, men man har fortfarande problem med att skala upp effekten på dessa batterier. Solid state-batterierna har mycket mindre problem med värmeutveckling men har i stället en betydligt snävare spann för arbetstemperatur och råvaran är desto dyrare.

Ett ytterligare och avgörande problem hos solid state-batterierna är att de ändrar storlek när de laddas. Detta ställer helt nya krav på bilarnas karosstruktur.

Jag har en vision här, om att man hos biltillverkarna börjar jobba och tänka på ett nytt sätt när det gäller samverkan mellan bildesignerna och ingenjörerna. Elbilar ger nya och delvis andra möjligheter att skapa en unik design, och jag tror att bildesignerna kommer kunna få betydligt bättre möjligheter framöver, säger Henrik Fisker.

FAKTA Henrik Fisker
Född: 10 augusti 1963
Dansk entreprenör och bildesigner som grundade och var vd för Fisker Automotive, som startades 2007 och tog fram laddhybridbilen Fisker Karma men gick i konkurs 2014.
Är i dag vd för bolaget Fisker Inc. och styrelsesmedlem i nordamerikanska mineralbolaget First Cobalt. Även känd för att ha designat Aston Martin DB9 och BMW Z8.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

​Elfordon ställer nya krav på underleverantörer

Svenskt cleantech-bolag lanserar eldriven lätt lastbil

Koenigsegg drar in 3,5 miljarder på nya Jesko

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

”Vi fortsätter att satsa på elektrifiering”

Sverige ska fortsätta att satsa på elektrifiering av fordonsflottan, och en lösning för att hejda exporten av el- och hybridbilar är på gång. Det avslöjade infrastrukturministern på en pressträff.

DRF och MRF inleder samarbete

Styrelserna och ledningarna i DRF (Däckspecialisternas Riksförbund) och MRF (Motorbranshens Riksförbund) har beslutat att inleda ett samarbete mellan de båda organisationerna.

Nyhetsbrev

Mekonomen sjösätter nytt koncept

Mekonomen-koncernen är i all tysthet på väg att etablera ännu ett varumärke på Sverigemarknaden – Bilxtra, som i Norge är en känd kedja av verkstäder och butiker.

Arkiv

I nya Corolla överlever batteriet bilen

Toyota satsar stenhårt på hybriddrivlinan med nya Corolla – en bilmodell där batteriet väntas hålla längre än själva bilen.

”Självklart att tredje part ska testa våra bilar”

SFVF lanserade nyligen erbjudandet oberoende begagnat-test för bilhandlare. På bilföretaget Kamux är det sedan länge externa företag som testar och går igenom bilarna man säljer.

Bilia stöttar Motorbranschcollege

En av Europas största bilkedjor – Bilia – har valt att stötta Motorbranschcollege. Att företag vill engagera sig i Motorbranschcollege är centralt för att stärka utbildningskvaliteten på gymnasieskolornas fordonstekniska utbildningar och öka intresset för utbildningen.

Godkänd Bilverkstad växer med 200 verkstäder

Godkänd Bilverkstad tar ett rejält kliv framåt när alla VW Group-auktoriserade serviceverkstäder ansluter sig till den nya kvalitetsstandarden.

Därför satsade Hellstens på begagnat

Lexus öppnar sushirestaurang i Stockholm

I Tokyo driver Yuki Chizui restaurangen som revolutionerat sushivärlden. Tillsammans med Lexus öppnar hon nu en svensk pop up-replika för att hylla japansk hantverksskicklighet och innovationskraft – och fortsätta utmana förlegade fördomar och gamla myter.

Trafikpoliser i Stockholm på skolbänken för att lära sig mer om riskerna med gas- och elfordon

Det var stort intresse vid en föreläsning om riskerna med i gas och e-fordon för Stockholms läns trafikpoliser. Aktualiserat efter den svåra gasbussolyckan i Stockholm nyligen.

Dramatisk ökning av stenskott/Varje år rapporteras över 400 000 glasskador

Antalet glasskador till följd av stenskott har ökat dramatiskt i Sverige de senaste tjugo åren, visar en genomgång som försäkringsbolaget If gjort.

PWR Racing tar steget till WTCR med erfarna förare

PWR Racing satsar på ung talang och mångårig erfarenhet i WTCR - FIA World Touring Car Cup presenterad av Oscaro. De två förare som kommer att representera PWR och CUPRA Racing i WTCR är 22-årige spanjoren Mikel Azcona, regerande mästare i TCR Europe och Daniel Haglöf, flerfaldig mästerskapsvinnare och medgrundare av PWR Racing.

Blocket sparkar ut bilhandlare som inte följer ARN:s beslut

Dussintalet bilföretag riskerar sparkas ut från Blocket efter att Sveriges Televisions program Plus avslöjat att de klandrats av Allmänna Reklamationsnämnden.

Här är nya Tesla Model Y

Fords sömndräkt visar faran med trötta förare

Här är elbilen med inbyggda solceller

Nytt rekordår för DEFA

Ingen har sett den men alla vill ha den

Danska Motormagasinet fyller 50 år

SFVF startar säkerhetsgrupp för fordon (SGF)

Mot bakgrund av senare tids händelser och oklarheter kring såväl ansvar som metoder för räddningsarbete vid olyckor med el- och gasbilar inblandade, tar bilverkstadsorganisationen Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, initiativet till bildandet av en branschöverskridande samarbets- och expertgrupp inom säkerhet och räddning. Gruppen kommer att förkortas SGF.

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Så mycket lastade första MB-lastbilen

”Det går åt fel håll”

Snart kommer nya Land Rover Defender

Opel gör trendbrott med vinst

Ny lacktillbehörsserie från Axalta

Gratis app ger rätt oljekvalitet

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

”Man måste vara snabb på bollen”

1

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Teknikens Världs PeO Kjellström död

Se alla Företagens egna nyheter

Världens första självkörande buss som klarar alla väglag har Nokian Hakkapeliitta däck

Reparationssats växellådan ZF BMW GS6-45

Verktygsvagnen för framtidens verkstad

Byta bromsar?

Trådlös Back-TV sats 7"

ColorGlo öppnar nu upp i Blekinge

Vikbara lagerlådan som reducerar volym

Bak- & Arbetsljus

Ny Volvoaxel

Vad gäller angående företagscertifikat för AC-maskiner?

Drivaxel till nyare Volvo och Ford

Drivknut till Dacia Duster

Välkommen Kristian Ljungqvist,

Fordonsel

Fabriksrenoverad original dieselspridare till VW

Säkra din nyckelförvaring

Nokian Tyres återigen ett av de mest hållbara bolagen i världen

Reparationssats till differentialen i Nissan Navara/Pathfinder

Ännu en ny Volvoaxel

Extrem helsyntetisk motorolja för racing

Fordonsbelysning - Volkswagen Caddy

Drivaxel till Dacia Duster

NEXUS Automotive International honors Schaeffler as its Supplier of the Yea...

Effektiva kemtekniska sprayer för proffs

En av däckindustrins mest moderna fabrik är snart färdigbyggd

Sänd till en kollega

0.112