23948sdkhjf

Höga krav på bihandlaren i ARN

Bilhandlaren har höga krav på sig att undersöka bilen hen säljer och att ange korrekt skick. Det visar flera fall i ARN de senaste åren.

Man kan inte räkna med att komma undan ansvar för fel på bilen bara för att man angett att bilen har osäker funktion i annonsen. Det visar ett fall som tagits upp hos Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) de senaste åren.

Ärendet handlar om en privatperson som köpte en äldre Saab med cirka 28000 mil på mätaren och där bilhandlaren innan köpet upplyst köparen om att bromsarna hade ett fel som behövde åtgärdas. Handlaren menade dessutom att köparen fått bilen billigare med hänvisning till att han själv skulle åtgärda flera fel.

Läs även: Allt fler tvister i Allmänna Reklamationsnämnden

ARN valde ändå att rekommendera handlaren att ersätta köparen för kostnaden för reparationen av bromsarna, och då med hänvisning till att handlaren inte tillräckligt tydligt upplyst säljaren om att de felande bromsarna ledde till att bilen var trafikfarlig.

Ett annat ärende rör en handlare som sålde begagnad bil där det tydligt framgick av VDN-deklarationen att bilens funktion var osäker. Trots detta gav ARN köparen rätt, då denne begärt ersättning av bilhandlaren för ett oljeläckage på bilen som denne upptäckte flera månader senare.

Ytterligare ett annat ärenden visar att bilhandlaren anses ha ett långtgående ansvar för begagnade bilar som den förmedlar åt en säljare. En köpare upptäckte efter några veckor att bilens mätarställning hade manipulerats och vände sig då till ARN för att kräva pengar tillbaka av handlaren för bilköpet.

ARN gav köparen rätt och rekommenderade handlaren att betala tillbaka delar av köpeskillingen.

Läs även: Allt fler tvister i Allmänna Reklamationsnämnden

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078