23948sdkhjf

Verkstadsföretagarna och SFVF planerar för Yrkeshögskoleutbildningar.

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

-Trots tendenser till en begynnande lågkonjunktur hos vissa av verkstäder finns det ett skriande behov av allt fler högskoleutbildade medarbetare i form av diagnostekniker och specialister,.

- Högskolekompetens är en överlevnadsfaktor för framtiden i många av våra teknikintensiva verkstäder. Detta märks tydligast i våra lastbils- och släpvagnsföretag men även i våra nya typer av specialiserade medlemsföretag för husbilar och husvagnar, däck, glas och bilskadereparationer, säger Bo Ericsson,  säger Bo Ericsson som är styrelseordförande och branschdirektör.

-Vi har i dagarna besökt en ettårig Yrkeshögskoleutbildning för diagnostekniker i Karlstad, där eleverna är både vuxenstuderande från arbetsförmedlingen och tjänstlediga tekniker från våra medlemsföretag. Eleverna har under utbildningen studiestöd CSN och får själva svara för sitt boende. Läraren är en erfaren diagnostekniker och verkstadschef från ett verkstadsföretag. Det här är ett bra initiativ då vi i det här utbildningsalternativet både får nya utbildade medarbetare till våra verkstäder och samtidigt kompetensutveckling av redan anställda tekniker, fortsätter Bo Ericsson.

-Det är intressant att se hur man har integrerat utbildningen som ett nästa steg efter gymnasieexamen, säger Benny Wallin som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna. Här finns elever som pluggar in sin gymnasiekompetens för att direkt därefter studera på Yrkeshögskolan. Stor del av Yrkeshögskolans utbildning bedrivs som LIA (lärande i arbete) eller som APL (arbetsplatsförlagt lärande) på företag. 2 ½ dag/vecka får eleverna använda för självstudier och bollar då olika uppgifter med kurschefen. Det här innebär att för utbildningens 20 elever krävs inte några stora lokaler då man ofta har självstudier eller är ute på praktik. På skolan finns en specialutrustad utbildningslokal för laborationer och egenstudier, fortsätter Benny Wallin.

-Det primära för en Yrkeshögskoleutbildning är att utbildningsnivån ligger på högskolekompetens och inte blir någon repetition av gymnasieskolans fordonsutbildning, säger Benny Wallin och ger ett varningens tecken.

Nu ska vi inom kort träffa generalagenter och representanter för lastbils- och släpvagnsverkstäder, för att besluta i frågan om vi är beredda att ta ansvar och driva en Yrkeshögskoleutbildning, säger Bo Ericsson.

Kristinehamn planerar att i samverkan med SFVF starta en ettårig Yrkeshögskola med riksintag år 2020 för husbils- och husvagnstekniker. SFVF och NÄRSAM (Näringslivssamverkan i Kristinehamn) hade ett mycket kreativt möte angående branschsamverkan, för att starta en Yrkeshögskola för inriktningen husbils- och husvagnstekniker. Redan idag finns en liknande Yrkeshögskoleutbildning i Falkenberg men behovet är stort och avståndet gör att utbildningarna inte behöver konkurrera med varandra.

-Många av våra nya medlemsföretag inom den här speciella verkstadssektorn har ett enormt utbildningsbehov av både nuvarande anställda mekaniker och nya tekniker, säger Bo Ericsson som är branschdirektör för SFVF. På nya husbilar och husvagnar har den tekniska utvecklingen inneburit att det i många situationer krävs högskolekompetens för att kunna underhålla och reparera, fortsätter Bo Ericsson.

Benny Wallin som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna vill lyfta fram det komplexa i den här utbildningen. Här ska du vara specialist inom ett flertal yrkesområden såsom miljö, gas, kyla, el, elektronik, karosseri med limning, säkerhet, lagar och regler, företagsekonomi och kundbemötande. - Vem klarar det idag, avslutar Benny Wallin.

NÄRSAM räknar med att få stöd från tillverkare, verkstäder och andra leverantörer när det gäller praktikplatser, utrustning och experter. Hittills har man förankrat sina idéer hos 5 företag i Kristinehamn och man räknar med lika många i Karlstad och Örebro.

SFVF är mycket positiv till initiativet och avser att vara kommunen behjälplig med ansökan och teknisk kompetens som gagnar medlemsföretagen, avslutar Bo Ericsson.

 

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

LeasePlan:s vd kommenterar rapporten ”Makten över bilen..”

Skatteverket på jakt efter bilhandlare som exporterar begagnade bilar

Midnattssolsloppet - Racingens återkomst till Norrland!

Den 14-15 juni är det dags för första tävlingen på Skandinaviens längsta racingbana, Drivecenter Arena i Fällfors, Skellefteå.

Michelin och GM släpper ut luften ur personbilsdäcken

Ford GT utmanar på Le Mans

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

Nyhetsbrev

Avgasmätning en bortglömd felsökningsmetod

Att jobba med emissionsanalys – att mäta och analysera avgasernas innehåll – gör felsökningen både snabbare och mera träffsäker. Det menar två aktörer i branschen som vi pratat med.

Arkiv

”Man fokuserar för mycket på diagnosverktygen”

I dag har verkstäderna i Sverige glömt hur man felsöker med hjälp av avgasmätning. Det menar Tommie Nilsson, Sverigeansvarig för danska Elektro Partner som bland annat jobbar med teknisk support och även säljer emissionsanalysutrustning.

Så röstade Riksdagen om kriminalisering av manipulerade mätarställningar

Middagsbjudningar för kunderna ökar försäljningen

Säljer man fler bilar och får lojalare kunder genom att bjuda dem på gratis mat och underhållning? Bilföretaget Shaheen Chevrolet i Michigan hävdar att man lyckats med just detta.

VW Group planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i Europa

Volkswagen-koncernen satsar på ett snabbt genombrott för e-mobilitet och fördubblar insatserna på laddinfrastruktur. I hela Europa kommer koncernen att installera totalt 36 000 laddpunkter till år 2025, inklusive 11 000 från märket Volkswagen.

Elbilio – framtidens bildelningstjänst

1

Så gör bilhandlare elbilsbonusen verkningslös

Genom att sälja nya elbilar till norska köpare så snart som möjligt efter att miljöbilspremien är utbetald sätter vissa handlare här hemma i praktiken subventionen ur spel. På MRF efterlyser man ett mera träffsäkert regelverk.

Volvo Cars och Uber presenterar självkörande produktionsbil

Volkswagen investerar i Northvolt

Bilägarna ”körs över” av försäkringsbolag och biltillverkare

I en ny rapport ” Makten över bilen -en rapport om bilförsäkringar och marknaden för bilreparationer” levererar Konkurrensverket svidande kritik mot biltillverkare och försäkringsbolag. Bilägarna körs över och fråntas möjligheten att själv välja verkstad.

Läs en sammanfattning av Makten över bilen

Verkstäder missar viktig information när Volvo ändrat bytesintervall

Vätgasstationer stängs efter explosion i Norge

Förtydligande kring reparations- och serviceanvisningar för Godkänd Bilverkstad

Debattartikel: Tullen måste få befogenhet att stoppa utförsel av stöldgods

De internationella stöldligornas plundringståg genom Sverige fortsätter med oförminskad styrka. Det politiska systemet förefaller handlingsförlamat inför detta. Börja med att genomföra den enklaste och mest uppenbara åtgärden: Ge Tullen befogenhet att stoppa utförsel av stöldgods!

Triscan utökar sortimentet till Tesla

Kvalitets- och olyckssäkrat hos Wallmek

Jobba säkert och så att du inte skadar komponenterna du jobbar med. Det är honnörsord när Wallmek utvecklar nya specialverktyg.

Veho Bil förvärvar Mercedes-Benz lastbilsverksamhet i Malmö

Veho OY AB, Finlands största företag i bilbranschen fortsätter att bredda sin verksamhet i Sverige genom sitt dotterbolag Veho Bil Sverige AB. Veho Bil har undertecknat ett avtal om att köpa lastbilsverksamheten i Malmö av Mercedes Försäljnings AB.

SFVF: ”Volvo borde informera brett”

Holland: Så mycket sänker elbilar vinsten

Verkstadskonceptet Quick Lane intar Europa

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Motormagasinet söker reporter

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Här är Hedin Bils expansion 2018

Se alla Företagens egna nyheter

Välkommen till LBM Autoparts Peter Wendel!

Heavy Duty Arbetsbelysning

Spegelskyltar höjer uppmärksamheten

LBM Autoparts tackar Helena Nordin för trogen tjänst!

Lazer - högpresterande extraljus

3 sätt att undvika luftbubblor vid ompackning till sprutor - t.ex. lim, smörjfett & silikon

Nya Luftbälgar till Range Rover L322

Säljstöd med integration till 4 finansbolag

Skötsel av skärvätska under semesterstopp - så här undviker du onödiga driftstopp och problem!

Projektet är igång!

Fyll på ditt varumärke med coola flaskor

Brigade hjälper dig att uppnå R46 kravet

åter försäljaren söks efter dragbar och steg

LuK utökar kopplingssortimentet för den asiatiska vagnparken.

Vårstädning - upp till 70% rabatt

Ta hand om din bil

Hallå där, Carina Brithén

Vår ambition är att ha Sveriges bästa supportorganisation och service inom eftermarknad.

Arbetsljuspaket med DT-grenkabel

Mirkas nya batteridrivna lösningar sätter dig i förarsätet

ColorGlo växer i Storstockholm

Dubbelmassesvänghjul till DSG

"Driving for Excellence"

Brigade vinner CLEPA Innovation Award i säkerhetskategorin för sin Quiet Ve...

Unikt hörnblixtljus - Panorama sprider ljuset över 150°

Sänd till en kollega

0.109