23948sdkhjf

Verkstadsföretagarna och SFVF planerar för Yrkeshögskoleutbildningar.

-Trots tendenser till en begynnande lågkonjunktur hos vissa av verkstäder finns det ett skriande behov av allt fler högskoleutbildade medarbetare i form av diagnostekniker och specialister,.

- Högskolekompetens är en överlevnadsfaktor för framtiden i många av våra teknikintensiva verkstäder. Detta märks tydligast i våra lastbils- och släpvagnsföretag men även i våra nya typer av specialiserade medlemsföretag för husbilar och husvagnar, däck, glas och bilskadereparationer, säger Bo Ericsson,  säger Bo Ericsson som är styrelseordförande och branschdirektör.

-Vi har i dagarna besökt en ettårig Yrkeshögskoleutbildning för diagnostekniker i Karlstad, där eleverna är både vuxenstuderande från arbetsförmedlingen och tjänstlediga tekniker från våra medlemsföretag. Eleverna har under utbildningen studiestöd CSN och får själva svara för sitt boende. Läraren är en erfaren diagnostekniker och verkstadschef från ett verkstadsföretag. Det här är ett bra initiativ då vi i det här utbildningsalternativet både får nya utbildade medarbetare till våra verkstäder och samtidigt kompetensutveckling av redan anställda tekniker, fortsätter Bo Ericsson.

-Det är intressant att se hur man har integrerat utbildningen som ett nästa steg efter gymnasieexamen, säger Benny Wallin som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna. Här finns elever som pluggar in sin gymnasiekompetens för att direkt därefter studera på Yrkeshögskolan. Stor del av Yrkeshögskolans utbildning bedrivs som LIA (lärande i arbete) eller som APL (arbetsplatsförlagt lärande) på företag. 2 ½ dag/vecka får eleverna använda för självstudier och bollar då olika uppgifter med kurschefen. Det här innebär att för utbildningens 20 elever krävs inte några stora lokaler då man ofta har självstudier eller är ute på praktik. På skolan finns en specialutrustad utbildningslokal för laborationer och egenstudier, fortsätter Benny Wallin.

-Det primära för en Yrkeshögskoleutbildning är att utbildningsnivån ligger på högskolekompetens och inte blir någon repetition av gymnasieskolans fordonsutbildning, säger Benny Wallin och ger ett varningens tecken.

Nu ska vi inom kort träffa generalagenter och representanter för lastbils- och släpvagnsverkstäder, för att besluta i frågan om vi är beredda att ta ansvar och driva en Yrkeshögskoleutbildning, säger Bo Ericsson.

Kristinehamn planerar att i samverkan med SFVF starta en ettårig Yrkeshögskola med riksintag år 2020 för husbils- och husvagnstekniker. SFVF och NÄRSAM (Näringslivssamverkan i Kristinehamn) hade ett mycket kreativt möte angående branschsamverkan, för att starta en Yrkeshögskola för inriktningen husbils- och husvagnstekniker. Redan idag finns en liknande Yrkeshögskoleutbildning i Falkenberg men behovet är stort och avståndet gör att utbildningarna inte behöver konkurrera med varandra.

-Många av våra nya medlemsföretag inom den här speciella verkstadssektorn har ett enormt utbildningsbehov av både nuvarande anställda mekaniker och nya tekniker, säger Bo Ericsson som är branschdirektör för SFVF. På nya husbilar och husvagnar har den tekniska utvecklingen inneburit att det i många situationer krävs högskolekompetens för att kunna underhålla och reparera, fortsätter Bo Ericsson.

Benny Wallin som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna vill lyfta fram det komplexa i den här utbildningen. Här ska du vara specialist inom ett flertal yrkesområden såsom miljö, gas, kyla, el, elektronik, karosseri med limning, säkerhet, lagar och regler, företagsekonomi och kundbemötande. - Vem klarar det idag, avslutar Benny Wallin.

NÄRSAM räknar med att få stöd från tillverkare, verkstäder och andra leverantörer när det gäller praktikplatser, utrustning och experter. Hittills har man förankrat sina idéer hos 5 företag i Kristinehamn och man räknar med lika många i Karlstad och Örebro.

SFVF är mycket positiv till initiativet och avser att vara kommunen behjälplig med ansökan och teknisk kompetens som gagnar medlemsföretagen, avslutar Bo Ericsson.

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11