23948sdkhjf

Verkstadsföretagarna och SFVF planerar för Yrkeshögskoleutbildningar.

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

-Trots tendenser till en begynnande lågkonjunktur hos vissa av verkstäder finns det ett skriande behov av allt fler högskoleutbildade medarbetare i form av diagnostekniker och specialister,.

- Högskolekompetens är en överlevnadsfaktor för framtiden i många av våra teknikintensiva verkstäder. Detta märks tydligast i våra lastbils- och släpvagnsföretag men även i våra nya typer av specialiserade medlemsföretag för husbilar och husvagnar, däck, glas och bilskadereparationer, säger Bo Ericsson,  säger Bo Ericsson som är styrelseordförande och branschdirektör.

-Vi har i dagarna besökt en ettårig Yrkeshögskoleutbildning för diagnostekniker i Karlstad, där eleverna är både vuxenstuderande från arbetsförmedlingen och tjänstlediga tekniker från våra medlemsföretag. Eleverna har under utbildningen studiestöd CSN och får själva svara för sitt boende. Läraren är en erfaren diagnostekniker och verkstadschef från ett verkstadsföretag. Det här är ett bra initiativ då vi i det här utbildningsalternativet både får nya utbildade medarbetare till våra verkstäder och samtidigt kompetensutveckling av redan anställda tekniker, fortsätter Bo Ericsson.

-Det är intressant att se hur man har integrerat utbildningen som ett nästa steg efter gymnasieexamen, säger Benny Wallin som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna. Här finns elever som pluggar in sin gymnasiekompetens för att direkt därefter studera på Yrkeshögskolan. Stor del av Yrkeshögskolans utbildning bedrivs som LIA (lärande i arbete) eller som APL (arbetsplatsförlagt lärande) på företag. 2 ½ dag/vecka får eleverna använda för självstudier och bollar då olika uppgifter med kurschefen. Det här innebär att för utbildningens 20 elever krävs inte några stora lokaler då man ofta har självstudier eller är ute på praktik. På skolan finns en specialutrustad utbildningslokal för laborationer och egenstudier, fortsätter Benny Wallin.

-Det primära för en Yrkeshögskoleutbildning är att utbildningsnivån ligger på högskolekompetens och inte blir någon repetition av gymnasieskolans fordonsutbildning, säger Benny Wallin och ger ett varningens tecken.

Nu ska vi inom kort träffa generalagenter och representanter för lastbils- och släpvagnsverkstäder, för att besluta i frågan om vi är beredda att ta ansvar och driva en Yrkeshögskoleutbildning, säger Bo Ericsson.

Kristinehamn planerar att i samverkan med SFVF starta en ettårig Yrkeshögskola med riksintag år 2020 för husbils- och husvagnstekniker. SFVF och NÄRSAM (Näringslivssamverkan i Kristinehamn) hade ett mycket kreativt möte angående branschsamverkan, för att starta en Yrkeshögskola för inriktningen husbils- och husvagnstekniker. Redan idag finns en liknande Yrkeshögskoleutbildning i Falkenberg men behovet är stort och avståndet gör att utbildningarna inte behöver konkurrera med varandra.

-Många av våra nya medlemsföretag inom den här speciella verkstadssektorn har ett enormt utbildningsbehov av både nuvarande anställda mekaniker och nya tekniker, säger Bo Ericsson som är branschdirektör för SFVF. På nya husbilar och husvagnar har den tekniska utvecklingen inneburit att det i många situationer krävs högskolekompetens för att kunna underhålla och reparera, fortsätter Bo Ericsson.

Benny Wallin som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna vill lyfta fram det komplexa i den här utbildningen. Här ska du vara specialist inom ett flertal yrkesområden såsom miljö, gas, kyla, el, elektronik, karosseri med limning, säkerhet, lagar och regler, företagsekonomi och kundbemötande. - Vem klarar det idag, avslutar Benny Wallin.

NÄRSAM räknar med att få stöd från tillverkare, verkstäder och andra leverantörer när det gäller praktikplatser, utrustning och experter. Hittills har man förankrat sina idéer hos 5 företag i Kristinehamn och man räknar med lika många i Karlstad och Örebro.

SFVF är mycket positiv till initiativet och avser att vara kommunen behjälplig med ansökan och teknisk kompetens som gagnar medlemsföretagen, avslutar Bo Ericsson.

 

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glad Påsk

MotorMagasinet önskar alla en riktigt Glad Påsk!

Äntligen kommer Inspirationsdagen 100% Verkstad till Göteborg

Sogefi först på eftermarknaden med ett komplett filtersortiment för nya Peugeot 508

NEVS ska bygga tyska solcellsbilar

Det är den tyska bilutvecklaren Sono motors som valt att förlägga produktionen av den solcellsdrivna modellen Sion i Trollhättan. I ett första skede handlar det om 260000 bilar som ska tillverkas av Nevs under en åttaårsperiod, uppger flera media.

Biltema tillbakavisar uppgifter i Uppdrag Granskning om att man smiter undan skatt

USA öppnar litium-gruva - igen

Nyhetsbrev

ProMeister skapar nya jobb i Östersund

Arkiv

Påsk innebär också Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i Jönköping

Förra året kom det 84 000 besökare. Minst lika många väntas i år. Till en en bred motormässa där det inte bara visas bilar, motorcyklar och tillbehör utan också bjuds på underhållning, tävlingar och spektakulära utomhusshower.

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

”Det finns över 400000 veteranbilar i Sverige”

Deras auktioner lockar spekulanter från hela norra Europa. Nu vill Bilweb Auctions skapa Nordens första veteranbilshub.

Det är läge för att branschen själv tar kommandot i bilskadefrågan!

Idag blir vi överkörda av försäkringsbolagen. För att vi ska kunna flytta fram våra positioner krävs dock att verkstäderna våga ansluta sig till Eurogarant så vi kan ta upp kampen på allvar, säger Bo Ericsson, vd för SFVF till MotorMagasinet.

Andie Lahdo utsedd till årets företagare

Utifrån hundratals nominerade företag har ABS Wheels vd, Andie Lahdo vunnit det mest ärofyllda priset Årets företagare i Sigtuna kommun.

Pris till mobilitetsforskare

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

5

Sju bilmärken minskade sina CO2-utsläpp

Sju av världens bilmärken har lyckats minska koldioxidutsläppen från sina tillverkade bilar ifjol jämfört med 2017. Det visar siffror från fordonsstatistikkonsulten Jato.

Därför blev de populärast på Autobutler

Malte Månson lanserar verkstadskedjan Malte City

Med start i Uppsala lanseras inom kort Malte City, ett nytt och helt unikt koncept för service och reparationer av transportbilar.

Rally-SM stärks genom arrangörssamarbete

Mentorskap där etablerade SM-arrangörer stöttar nya. Viktigt att ge nya och unga förare utrymme att tävla i större sammanhang. Rally-SM ska stärkas som mästerskap och varumärke.

Svensk supersnabb vätgassensor öppnar upp för säkrare vätgasbilar

Toyota och Suzuki i nytt samarbete

Nu går elbilarna om laddhybriderna

För första gången någonsin tillkom fler elbilar än laddhybrider i trafik under en och samma månad. Tesla Model 3 rullade in i Sverige med 1 138 nya exemplar samtidigt som den mest populära laddhybriden inte ökar alls.

Krilles verkstad trollar med Volvo-motorer

Borås Bil väljer KBV som leverantör av kvalitetsuppföljningar

Nya miljöbilar visar att bonus-malus styr fel

Volvo garanterar att företagets bilar kan drivas med HVO100, ett rent miljöbränsle med mycket låg klimatpåverkan. Ford släpper en ny flexifuelbil som kan drivas med E85. Båda bilarna missgynnas i bonus-malus och beläggs med högre skatt än jämförbara bilar med sämre klimatprestanda.

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

1

Toyotahandlarna förlänger begagnatgarantierna till 10 år

Biltema Foundation satsar 800 miljoner

Skruvat.se rekryterar Claes Kjelldorff som Business Manager

”Vi vill gå i konfrontation med bilmotståndarna”

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

Nytt rekordår för DEFA

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Snart kommer nya Land Rover Defender

Opel gör trendbrott med vinst

Ny lacktillbehörsserie från Axalta

Se alla Företagens egna nyheter

Påskhälsning

Nytt testcenter tas i bruk

Högskåpet för framtidens verkstad

"Med bra utbildning och support får våra kunder ut 100% av sin investering."

Trådlös truckkamera

Svängande kylvattentemperatur på bilar med DSG-växel

Hitta rätt belysning till din truck

Förvarar du däcken i en container, eller funderar på nytt däckhotell?

3D-utskrift av reservdelar! Vad gör Triscan?

100% verkstad i Göteborg och Malmö

Vad är egentligen en Logimat?

Lazer extraljus - Ford monteringskit

ACTIA 3D - standardinstallation och utbildning ingår alltid.

Verktygsskåpet för framtidens verkstad

Så säkerställs en säker arbetsmiljö på kedjans alla lastbils- och bussverkstäder

KW Parts storsatsar på sortiment till klassiska Amerikanska bilar!

Idag startar Bauma & Brigade är där!

Trådlös kamerasats med två skärmar

Boka din plats till årets konferens idag

Miljöstationen för framtidens verkstad

Behöver du byta till mindre farliga bilvårdsprodukter?

Kom till Brigade på Bauma!

Uppgradera din belysning till LED

Alla behöver en hylla

Integrerade säkerhetsprodukter sparar liv!

Sänd till en kollega

0.106