23948sdkhjf

Är världen redo för den självkörande revolutionen?

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

KPMG har utvärderat 25 länders beredskap inför introduktionen av självkörande fordon och Sverige är ett av de länder som ligger i framkant. MotorMagasinet presenterar här ett sammandrag av rapporten.

KPMG:s analys av länders beredskap för självkörande fordon visar att Sverige ligger bland de högst rankade länderna när det gäller statens förändringsbenägenhet, innovationskapacitet och i vilken grad konsumenter använder teknik. Marknadens vilja att faktiskt använda självkörande fordon är dock relativt låg. Listan toppas av Nederländerna, tätt följt av Singapore, Norge, USA och Sverige.

I många länder hänger investeringar i infrastruktur inte med den explosionsartade tillväxten av mängden fordon på våra gator. För att undvika köbildning och öka framkomligheten är självkörande fordon och intelligenta vägar och infrastruktur viktiga steg i utvecklingen av modern och effektiv mobilitet i samhället.

De övergripande motivationsfaktorerna för länder runt om i världen att satsa på själkörande fordon är säkerhet, kostnadstryck och effektiv framkomst av fordon i en allt mer belastad infrastruktur. Antalet dödsolyckor i trafiken har ökat från 1,25 miljoner till 1,35 miljoner från 2013 till 2016, vilket är en alarmerande utveckling.

Den mänskliga faktorn är ofta en viktig orsak till olyckor, vilket effektivt kan dämpas med självkörande fordon. Behovet av kostnadseffektiva transporter ökar för varje år och självkörande fordon och kolonnkörning med kommunicerande lastbilar är några sätt att minska personalkostnaden inom transportsektorn, säger Daniel Szirányi, branschansvarig för Industrial Markets på KPMG.

Sverige har inlett försök med elvägar som laddar lastbilar och bussar medan de kör. I april 2018 öppnade världens sannolikt första elväg som laddar fordon under färd på en två kilometer lång sträcka i närheten av Arlanda flygplats. En ellastbil från PostNord använder vägen för att ladda sitt batteri automatiskt medan den kör mellan flygplatsen och logistikanläggningen. Nyligen gavs även Zenuity möjligheten att fortsätta testa sin teknik för självkörande fordon på allmänna vägar. 

Regeringen föreslår lagändringar, som troligen träder i kraft i juli 2019, som innebär att vissa typer av fordon (Klass II) får testas utan förare. Transportstyrelsen har redan godkänt försök med självkörande fordon i liten skala. Ett exempel är en förarlös buss som i januari 2018 började åka på en 1,5 kilometer lång sträcka på allmän väg i norra Stockholm. Att åka med bussen är gratis, och vid eventuella nödfall rycker en förare in.

Politiker i Sverige är generellt sett positivt inställda till självkörande fordon och övertygade om att självkörande fordon kommer att ge ökad trafiksäkerhet, bidra till effektiva transportsystem och bli en del av Sveriges hållbarhetsagenda. Att fortsätta anpassningen av regelverket är nödvändigt för att möjliggöra introduktion av högautomatiserade fordon, säger Christoffer Sellberg, branschansvarig för Automotive på KPMG.

Sveriges renommé inom innovativ teknik, landets utmärkta vägnät och infrastruktur för mobila nät är klara styrkor. Dessa faktorer väger tungt i denna studie. Sverige ligger bland de högst rankade länderna när det gäller statens förändringsbenägenhet, huvudkontor för företag inom självkörande fordon, innovationskapacitet, väginfrastruktur för logistik, civilsamhällets användning av teknik och i vilken grad konsumenter använder teknik.

En nyhet i år är att KPMG har genomfört en global undersökning bland konsumenter för att bättre förstå deras inställning till självkörande fordon. Resultatet visar att det största intresset för självkörande fordon finns bland konsumenter i lägre rankade länder. Det gäller bland annat Indien (#24) och Mexiko (#23).

I årets undersökning ser vi generellt en stor diskrepans mellan myndigheters mognadsgrad i att satsa på självkörande fordon, och marknadens vilja att faktiskt använda självkörande fordon. Att offentliga investeringar sker i samklang med konsumenternas förmåga att ta till sig förändringen är A och O för att långsiktigt lyckas med självkörande fordon, säger Daniel Szirányi.

De tio bäst förberedda

De tio länder som enligt KPMG:s index står bäst rustade inför en framtid med självkörande transporter är:

 1. Nederländerna 
 2. Singapore
 3. Norge
 4. USA
 5. Sverige
 6. Finland
 7. Storbritannien
 8. Tyskland
 9. Förenade Arabemiraten
 10. Japan

Några resultat från de högst rankade länderna:

 • Nederländerna, som för andra året i rad hamnar på första plats, samarbetar med grannländerna kring teknik för självkörande lastbilar. Planen är att ha flottor på över 100 förarlösa lastbilar som kör mellan Amsterdam och Antwerpen samt mellan Rotterdam och Ruhrdalen.
 • Med ett ledande universitet har Singapore, som hamnar på andra plats, byggt upp en teststad där förarlösa fordon testas i miljöer med trafikljus, busshållplatser och höghus, och där landets blöta och tropiska väder återskapas med hjälp av en regnmaskin.

Fem nya länder rankade 2019

 1. Norge (#3) – Här är det numera lagligt att testa självkörande fordon på allmänna vägar och operatörer har börjat med självkörande bussar i liten skala. Ett försök med självkörande taxi planeras 2019
 2. Finland (#6) – Finland satsar på automatiserade bussar och på att få självkörande fordon att fungera även vid vinterförhållanden. Dessutom målas de gula vägmarkeringarna om till vita för att vara mer anpassade till självkörande fordon.
 3. Israel (#14) – Israels styrka inom självkörande fordon ligger i den exportinriktade tekniksektorn som har bidragit till landets topplacering på indexets teknik- och innovationsdel. Landet har även vidtagit särskilda åtgärder för att utveckla branschsamarbeten, satsa på investeringar och etablera huvudkontor.
 4. Tjeckien (#19) – Nya testanläggningar bidrar till landets topplacering vad gäller pilotprojekt med självkörande fordon och stärker fordonstillverkningens goda renommé i landet.
 5. Ungern (#21) – Ny lagstiftning, kommersiella pilotprojekt med självkörande fordon på en ny testbana och aktiva nystartade företag särskiljer Ungern som gör premiär på listan.

KPMG:s Autonomous Vehicles Readiness Index (AVRI) ska ge förståelse för hur förberedda och öppna olika länder är inför tekniken med självkörande fordon. 25 länder ingår i AVRI, baserat på deras ekonomiska storlek och framsteg inom användning av självkörande fordon. Länderna bedöms på 25 olika punkter inom fyra områden: politik och lagstiftning, teknologi och innovation, infrastruktur samt marknadsacceptans. Varje område tillmäts lika stor vikt vid beräkningen av ett lands totalpoäng, och består av en kombination av primär- och sekundärdata.

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Gunars Kalkis mästare i 2019 års Yrkesprov i fordonslackering

Nu är Autopromotec igång och MotorMagasinet är på plats

Med växande antal utställare, fler besökare och växande mässområde ser eftermarknadsmässan Autopromotec i Bologna att befästa sin andraplats näst efter Automechanika i Frankfurt.

SFVF/Verkstadsföretagarna i möte med Europeiska Socialfonden

Benny Wallin från Sveriges Fordonsverkstäder (SFVF), har nu träffat den regionala samordnaren för Europeiska Socialfonden, Anna-Lena Wettergren-Wessman och diskuterat ett fondprojekt från Europeiska socialfonden. Det här handlar om att få resurser för att både kompetensutveckla personalen på verkstäder och nyutbilda personer som idag går arbetslösa till ett jobb inom fordonsbranschens verkstäder.

Orio AB:s vd lämnar företaget

2

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

Glasmästarnas egen snilleindustri

Nyhetsbrev

Ynnors Stora Elbilsdag - Vi ska inte vara rädda för att köpa en el- eller gasbil

-Men vi ska vara medvetna om riskerna. Det sade Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, när han talade på Ynnors Elbilsdag.

Arkiv

HRF söker politisk korrigering av husbilsskatten

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Appen säkrar kompetensen i bilverkstäderna

ProMeister Academy har utvecklat en app för verkstadspersonal att se sin kompetensnivå inom fordonsteknik. Appen hjälper verkstaden att säkra kvaliteten genom att visa aktuell kompetensnivå samt vilken den kunskap som behöver tillgodoses.

Kraftig minskning av antalet stölder av bildelar

Under första kvartalet 2019 har 404 stölder av airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare (xenon) inträffat. Det kan jämföras med samma period 2018 då 913 stölder inträffade. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst över bildelsstölder.

Unikt samarbete ska säkra kvalitet på fordonsutbildning

Gymnasium Skövde - Kavelbro har ingått ett unikt trepartsavtal med Volvo Car Sverige och Bilia i Skövde. Samarbetet ska bland annat säkra kvaliteten på Fordons- och transportprogrammet, öka intresset och matcha branschens verklighet.

Hur väl representerar dagens krockdockor befolkningen?

SAFERs Fordons- och Trafiksäkerhetscentrum på Chalmers har fått i uppdrag av näringsdepartementet att genomföra en kartläggning av eventuella brister i hur väl krockdockor representerar befolkningen som helhet.

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död

Ford Mustang firar 55 år som nummer ett

Konceptdäck för Citroëns nya konceptfordon Citroën 19_19 Concept

Citroën 19_19 Concept är ett självkörande och uppkopplat elfordon som markerar varumärkets 100-årsjubileum. Konceptet är utvecklat med fokus på exklusivitet, komfort och integritet. Konceptdäcket Goodyear C100 är framtaget med extra stor dimension och estetik som matchar den spektakulära designen hos 19_19 Concept.

1

Körtillstånd för fordonslyft blir webbkurs

ProMeister Academy lanserar en webbkurs för anställda på bilverkstäder som ger fordonstekniker kunskap och verkstadschefen möjlighet att utfärda körtillstånd för personbilslyft.

Motormagasinet söker reporter

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Verkstaden som ger Saabar ett andra liv

Med entusiasm, yrkesskicklighet och lite hjälp från Orio har Saab-entusiasten Marcus Wighs verkstad hunnit laga många legendariska Saabar som andra skadeverkstäder dömt ut.

Svarta verkstäder och Framtiden i fokus på Inspirationsdagen

Volvo omkörd av VW Golf på topplista för begagnade bilar

Bilägare vill ha smarta, slitstarka och lättrullande däck

Däck som med hjälp av sensorteknik kan anpassa sig för olika väglag, däck som är slitstarka och däck med ännu lägre rullmotstånd är önskemål som svenska bilister ställer för framtidens däck, visar en enkät från Nokian Tyres.

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Koppla greppet med Kamasa

Här är Hedin Bils expansion 2018

Ny fjäderspännare kräver ingen demontering av axeln

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

Se alla Företagens egna nyheter

Våra Vagnar

TIP Trailer Services i Jönköping har genomfört stor renovering av tanktrailer för Air Liquide

Trådlös kamera - WIFI HD

GT80 MINI - stötsäker och IP-67-klassad diagnos baserad på Windows10.

MAHA firar 50 år

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Produktnyhet från Purflux!

Produktnyhet från Purflux!

Utmana oss på mässan

LED-läcksökningslampa med fokuserbar lins

ACM 34002GP

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

PRO-versionen av INFOFLEX PERSONALLIGGARE, ett smartare verktyg!

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

KW Parts förstärker sin kundtjänst!

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Drivaxel till Porsche Boxster S

Aircon Ready Refresh

ACM 3400 Hfc/Hfo

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafik...

Autoglass Restore har nu tillverkat ytterligare ett nytt tillbehör

Ny Luftbälg bak till BMW X5 E70 F15 & X6 E71 F16

Inverter 12V 1000W

Total lanserar en banbrytande produktserie med smörjmedel för el- och hybri...

Sänd till en kollega

0.208