23948sdkhjf

Finsk bildelsjätte biter sig fast i Sverige

| Av Daniel Östlund | Tipsa redaktionen

Finska Startax klev nyligen in på den svenska marknaden vilket Motormagasinet rapporterade om i höstas. Nu har vi tittat in på lagret i Länna för att höra hur det har gått så här långt.

Gröna kartonger står prydligt uppradade i hyllställen, kartonger med bromsok som fyller flera rader. Att Startax säljer bromsok kan förefalla lite märkligt, för när företaget startade hemma i Finland 1996 sysslade man enbart med bilelektronik. Men det finns en bakomliggande logik, förklarar Mårten Arvidsson, vd för den svenska verksamheten.

– Man kan fråga sig varför vi har bromsbelägg. Jo, alla nya bilar har slitagevarnare i beläggen, en sensor som ska kopplas in, förklarar Mårten.

När man väl plockat in bromsbelägg föll det sig naturligt att fortsätta med bromsok och skivor också och Startax är i dag, som Mårten beskriver det, ett elektromekaniskt företag.

Det svenska dotterbolaget etablerades i fjol med verksamheten förlagd till Länna söder om Stockholm och målet är att på sikt etablera sig som topp tre bland landets reservdelsleverantörer.

– Vi har fått in ett antal viktiga kunder, viktiga avtal, och det märks ganska tydligt om vi tittar på januari. Vi hade en ganska tuff budget som vi överträffade. Jag trodde inte att vi skulle uppnå det, men vi lyckades.

Och det är inte bara bromsok man har på hyllorna. Här finns rader av turboaggregat, startmotorer, generatorer och fläktmotorer. Startax är också stora på belysning och man erbjuder arbetsljus till allt från bilar och båtar till entreprenadmaskiner och utrustningsfordon. En våning upp, på entresolplanet, finns installationsmaterial som kabelskor, reläer, säkringar och krympslang.

– Nu håller vi på att planera inför våren. Och du vet själv hur det är när det börjar bli varmt ute. Då upptäcker man att AC:n inte funkar. Så nu väntar vi in några pallar med AC-kompressorer från vår leverantör.

Mårten pratar mycket om struktur och att hålla ordning och reda på verksamheten. Allt för att kunna leverera i rätt tid och inte bli stående utan delar på hyllorna. Det hör ihop med företagets filosofi.

– Vi har våra behövliga marginaler och det ger våra kunder möjlighet att tjäna mer pengar till sin egen verksamhet. Vi vill ha samma typ av pris som man får när man handlar på nätet. Många köper i dag från Bildelar24, från Autodoc, i Tyskland och i England, bara för att de har så bra priser. Men problemen kommer när man ska reklamera, då tappar man tid och tjänar i princip inga pengar.

– Vi ligger på samma typ av priser, men returer och reklamationer ska gå mycket, mycket smidigare. Och det är nog det våra kunder märker, att när någonting blir fel går det otroligt snabbt att åtgärda. Det är lite av vår styrka, att vi jobbar väldigt snabbt, säger Mårten.

I takt med att man växer stärker man också upp personalstyrkan. I nuläget är man fem anställda, men Mårten håller på att rekrytera ytterligare en person så att man blir sex.

– Problemet är att kunna växa i rätt takt. Men jag måste våga chansa också. Vi expanderar och går stadigt uppåt, så vi behöver fånga marknaden.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)

Mest läst

Startsidan just nu

Nu har vi semester!

Motormagasinet.se har semesteruppehåll och vi är tillbaka med nyheter på webben måndagen den 29 juli. Nästa nummer av MotorMagasinet kommer den 14 augusti. Vi önskar alla en Trevlig semester!

Bilprovningen om vad som gäller för godtagbara gasintyg

3

Otåliga husbilsägare väntar på besked om kommande beskattning

Många är oroliga över den framtida beskattningen av husbilar, personbil klass II, inte minst såhär i semestertid. För dem som köper ny husbil efter 1 september kommer den årlig skatten uppgå till 28-30 000 kronor på grund av schablonmässig WLTP-beräkning som inte utgår från husbilens särart som fordon.

Catherine Sahlgren har utsetts till ny koncernchef för Werksta

Catherine Sahlgren, idag koncernchef i Teknikmagasinet, tillträder den 19 augusti 2019 som ny koncernchef för skadeverkstadskedjan Werksta som är verksamma i Sverige, Finland och Norge.

Första Kia-verkstaden som blivit Kvalitetssäkrad skadeverkstad

SBF satsar på sektion för tunga fordon

Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, kommer att intensifiera arbetet med att bilda en sektion med inriktning på tunga fordon. Det beslutades på branschorganisationens halvårsmöte.

Nyhetsbrev

Skarp kritik mot hanteringen av besiktning för gasfordon

Arkiv

Lackerare sökes till Motorgalan

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

MECA Fändriks Fordonsteknik är Värmlands andra Godkänd Bilverkstad

Fändriks Fordonstekniks två verkstäder ansluter sig till Godkänd Bilverkstad (GBV). Madelene Leandersson, delägare på Fändriks Fordonsteknik ser att GBV kommer spara verkstaden både tid och pengar i förlängningen.

BMW presenterade framtidens sportbil

Så har Lexus förbättrat led-lampan

Skarpare och starkare ljusbild är några av förbättringarna hos Lexus nya typ av led-strålkastare "Bladescan" som lanseras på RX-modellen i höst.

”Vi behöver er hjälp”

Förra våren visade Malmö kommuns miljöinspektörer oss hur de jobbar för att stoppa olagliga verkstäder. Nu uppmanar de branschen att bli bättre på att tipsa om oseriösa aktörer – och att inte anlita oseriösa företag.

MRF anser att reseavdragen borde utvecklas, inte avvecklas

Snart kan statschefer och andra med högt skyddsbehov åka Volvo

Hon blir testförare för Continentals däck till Extreme E-serien

Den svenska racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky blir testförare för Continentals nya högprestanda-däck som utvecklas speciellt för den globala Extreme E-serien.

Jämtkraft blir Volkswagens energipartner

BIL Sweden i Almedalen 2019

Första WTCR-segern för Kristoffersson

”Däckhotellet är nyckeln till många jobb”

Därför exploderade vätgasmack

I början på juni skedde en explosion vid en vätgasmack i Norge. Nu har en utredning slagit fast olycksorsaken.

Koldioxidutsläppen från nya bilar fortsätter att öka

Utsläppen av koldioxid från nya bilar i EU har ökat för andra året i rad. Det framgår av en rapport där Europeiska miljöbyrån publicerat sina preliminära data över koldioxidutsläppen för nya bilar och skåpbilar i EU samt Island, skriver TT.

Etanol är världens ledande hållbara drivmedel

Produktionen av hållbar etanol ökade med 7,7 procent 2018 och står nu för 73 procent av världsmarknaden för biodrivmedel. Kemi- och biodrivmedelsföretaget Sekab betonar att etanol har potential att kraftigt sänka utsläppen i Sverige och bidra till att fasa ut vårt oljeberoende.

Avgasmätning en bortglömd felsökningsmetod

Att jobba med emissionsanalys – att mäta och analysera avgasernas innehåll – gör felsökningen både snabbare och mera träffsäker. Det menar två aktörer i branschen som vi pratat med.

Volvo i Kristianstad väljer DEKRA för verkstadskvalitet

Oljebar förenklar verkstadens arbete

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

Verkstadskonceptet Quick Lane intar Europa

Holland: Så mycket sänker elbilar vinsten

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

SFVF: ”Volvo borde informera brett”

Se alla Företagens egna nyheter

Vilket fordon kör du?

ACTICHARGE 750 - Professionell batteriladdare.

Produktnyhet från Purflux!

25 Years TecDoc Standard in 2019:

Mini arbetsbelysning

Vill du lära dig mer om smörjmedel? Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare? Se hit!

Midnattssolsrallyt 2019

Så väljer du rätt skärvätska - våra smörjmedelsexperter guidar dig!

Unik kombination av bakljus- och arbetsljusfunktion

SVHC-listan uppdaterad – Nya lagar och regler

Trevlig Sommar

Medicinklassade silikonlim – så väljer du rätt!

Glad sommar - Vanliga öppettider

Sommarkampanj på verkstadsutrustning från ACTIA.

Komplett lösning för kamkedjedrivning

Quiet Vehicle Sounder – Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS)

Plasmabehandling för bättre limresultat

Liten arbetsbelysning - även backlampa

ACTIA 8678 Evo - antagligen Sveriges mest sålda hjulinställare

NY EU-lag för el & hybridbilar - Vi har lösningen för original & eftermontering!

Ladda upp din verksamhet med  Delphi Technologies OE ”Multi-Charge ”Tändspo...

VAS-godkänt bromsserviceaggregat

Henrik Pedersen - Ny CCO på Digital-Servicebook.com

Räddningen mot bakterier i skärvätskor är här!

CSR och hållbarhet

Sänd till en kollega

0.147