23948sdkhjf

Finsk bildelsjätte biter sig fast i Sverige

| Av Daniel Östlund | Tipsa redaktionen

Finska Startax klev nyligen in på den svenska marknaden vilket Motormagasinet rapporterade om i höstas. Nu har vi tittat in på lagret i Länna för att höra hur det har gått så här långt.

Gröna kartonger står prydligt uppradade i hyllställen, kartonger med bromsok som fyller flera rader. Att Startax säljer bromsok kan förefalla lite märkligt, för när företaget startade hemma i Finland 1996 sysslade man enbart med bilelektronik. Men det finns en bakomliggande logik, förklarar Mårten Arvidsson, vd för den svenska verksamheten.

– Man kan fråga sig varför vi har bromsbelägg. Jo, alla nya bilar har slitagevarnare i beläggen, en sensor som ska kopplas in, förklarar Mårten.

När man väl plockat in bromsbelägg föll det sig naturligt att fortsätta med bromsok och skivor också och Startax är i dag, som Mårten beskriver det, ett elektromekaniskt företag.

Det svenska dotterbolaget etablerades i fjol med verksamheten förlagd till Länna söder om Stockholm och målet är att på sikt etablera sig som topp tre bland landets reservdelsleverantörer.

– Vi har fått in ett antal viktiga kunder, viktiga avtal, och det märks ganska tydligt om vi tittar på januari. Vi hade en ganska tuff budget som vi överträffade. Jag trodde inte att vi skulle uppnå det, men vi lyckades.

Och det är inte bara bromsok man har på hyllorna. Här finns rader av turboaggregat, startmotorer, generatorer och fläktmotorer. Startax är också stora på belysning och man erbjuder arbetsljus till allt från bilar och båtar till entreprenadmaskiner och utrustningsfordon. En våning upp, på entresolplanet, finns installationsmaterial som kabelskor, reläer, säkringar och krympslang.

– Nu håller vi på att planera inför våren. Och du vet själv hur det är när det börjar bli varmt ute. Då upptäcker man att AC:n inte funkar. Så nu väntar vi in några pallar med AC-kompressorer från vår leverantör.

Mårten pratar mycket om struktur och att hålla ordning och reda på verksamheten. Allt för att kunna leverera i rätt tid och inte bli stående utan delar på hyllorna. Det hör ihop med företagets filosofi.

– Vi har våra behövliga marginaler och det ger våra kunder möjlighet att tjäna mer pengar till sin egen verksamhet. Vi vill ha samma typ av pris som man får när man handlar på nätet. Många köper i dag från Bildelar24, från Autodoc, i Tyskland och i England, bara för att de har så bra priser. Men problemen kommer när man ska reklamera, då tappar man tid och tjänar i princip inga pengar.

– Vi ligger på samma typ av priser, men returer och reklamationer ska gå mycket, mycket smidigare. Och det är nog det våra kunder märker, att när någonting blir fel går det otroligt snabbt att åtgärda. Det är lite av vår styrka, att vi jobbar väldigt snabbt, säger Mårten.

I takt med att man växer stärker man också upp personalstyrkan. I nuläget är man fem anställda, men Mårten håller på att rekrytera ytterligare en person så att man blir sex.

– Problemet är att kunna växa i rätt takt. Men jag måste våga chansa också. Vi expanderar och går stadigt uppåt, så vi behöver fånga marknaden.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Äntligen kommer Inspirationsdagen 100% Verkstad till Göteborg

Den 10 maj är det premiär för Inspirationsdagen 100% Verkstad i Göteborg. En dag med ett riktigt skarpt program och med massor av tips om hur man öka sin försäljning i verkstaden. Dessutom erbjuds möjligheten att se den senaste tekniken för verkstäder - teknik som leder in i framtiden.

Sogefi först på eftermarknaden med ett komplett filtersortiment för nya Peugeot 508

NEVS ska bygga tyska solcellsbilar

Det är den tyska bilutvecklaren Sono motors som valt att förlägga produktionen av den solcellsdrivna modellen Sion i Trollhättan. I ett första skede handlar det om 260000 bilar som ska tillverkas av Nevs under en åttaårsperiod, uppger flera media.

Biltema tillbakavisar uppgifter i Uppdrag Granskning om att man smiter undan skatt

USA öppnar litium-gruva - igen

ProMeister skapar nya jobb i Östersund

Nyhetsbrev

Påsk innebär också Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i Jönköping

Förra året kom det 84 000 besökare. Minst lika många väntas i år. Till en en bred motormässa där det inte bara visas bilar, motorcyklar och tillbehör utan också bjuds på underhållning, tävlingar och spektakulära utomhusshower.

Arkiv

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

”Det finns över 400000 veteranbilar i Sverige”

Deras auktioner lockar spekulanter från hela norra Europa. Nu vill Bilweb Auctions skapa Nordens första veteranbilshub.

Det är läge för att branschen själv tar kommandot i bilskadefrågan!

Idag blir vi överkörda av försäkringsbolagen. För att vi ska kunna flytta fram våra positioner krävs dock att verkstäderna våga ansluta sig till Eurogarant så vi kan ta upp kampen på allvar, säger Bo Ericsson, vd för SFVF till MotorMagasinet.

Andie Lahdo utsedd till årets företagare

Utifrån hundratals nominerade företag har ABS Wheels vd, Andie Lahdo vunnit det mest ärofyllda priset Årets företagare i Sigtuna kommun.

Pris till mobilitetsforskare

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

5

Sju bilmärken minskade sina CO2-utsläpp

Sju av världens bilmärken har lyckats minska koldioxidutsläppen från sina tillverkade bilar ifjol jämfört med 2017. Det visar siffror från fordonsstatistikkonsulten Jato.

Därför blev de populärast på Autobutler

Malte Månson lanserar verkstadskedjan Malte City

Med start i Uppsala lanseras inom kort Malte City, ett nytt och helt unikt koncept för service och reparationer av transportbilar.

Rally-SM stärks genom arrangörssamarbete

Mentorskap där etablerade SM-arrangörer stöttar nya. Viktigt att ge nya och unga förare utrymme att tävla i större sammanhang. Rally-SM ska stärkas som mästerskap och varumärke.

Svensk supersnabb vätgassensor öppnar upp för säkrare vätgasbilar

Toyota och Suzuki i nytt samarbete

Nu går elbilarna om laddhybriderna

För första gången någonsin tillkom fler elbilar än laddhybrider i trafik under en och samma månad. Tesla Model 3 rullade in i Sverige med 1 138 nya exemplar samtidigt som den mest populära laddhybriden inte ökar alls.

Krilles verkstad trollar med Volvo-motorer

Borås Bil väljer KBV som leverantör av kvalitetsuppföljningar

Nya miljöbilar visar att bonus-malus styr fel

Volvo garanterar att företagets bilar kan drivas med HVO100, ett rent miljöbränsle med mycket låg klimatpåverkan. Ford släpper en ny flexifuelbil som kan drivas med E85. Båda bilarna missgynnas i bonus-malus och beläggs med högre skatt än jämförbara bilar med sämre klimatprestanda.

Axalta öppnar webbutik

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

1

Toyotahandlarna förlänger begagnatgarantierna till 10 år

Biltema Foundation satsar 800 miljoner

Skruvat.se rekryterar Claes Kjelldorff som Business Manager

”Vi vill gå i konfrontation med bilmotståndarna”

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

Nytt rekordår för DEFA

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Snart kommer nya Land Rover Defender

Opel gör trendbrott med vinst

Ny lacktillbehörsserie från Axalta

Se alla Företagens egna nyheter

Påskhälsning

Nytt testcenter tas i bruk

Högskåpet för framtidens verkstad

"Med bra utbildning och support får våra kunder ut 100% av sin investering."

Trådlös truckkamera

Svängande kylvattentemperatur på bilar med DSG-växel

Hitta rätt belysning till din truck

Förvarar du däcken i en container, eller funderar på nytt däckhotell?

3D-utskrift av reservdelar! Vad gör Triscan?

100% verkstad i Göteborg och Malmö

Vad är egentligen en Logimat?

Lazer extraljus - Ford monteringskit

ACTIA 3D - standardinstallation och utbildning ingår alltid.

Verktygsskåpet för framtidens verkstad

Så säkerställs en säker arbetsmiljö på kedjans alla lastbils- och bussverkstäder

KW Parts storsatsar på sortiment till klassiska Amerikanska bilar!

Idag startar Bauma & Brigade är där!

Trådlös kamerasats med två skärmar

Boka din plats till årets konferens idag

Miljöstationen för framtidens verkstad

Behöver du byta till mindre farliga bilvårdsprodukter?

Kom till Brigade på Bauma!

Uppgradera din belysning till LED

Alla behöver en hylla

Integrerade säkerhetsprodukter sparar liv!

Sänd till en kollega

0.125