23948sdkhjf

Små verkstäder i Stockholm brister i att hantera avfall och kemikalier

Miljöförvaltningen i Stockholm genomförde under 2018 en tillsynskampanj där man besökte 69 små verkstäder, små bilverkstäder och biltvättar samt ett fåtal mekaniskaverkstäder Tillsynen gjordes för att kontrollera att företagen följer lagar och förordningar inom miljöbalkens område. Resultatet visar att verkstäderna behöver bli bättre på att hantera kemikalier och avfall.

I tillsynsrapporten Små verkstäder ingår små fordonsverkstäder, små fordonstvättar, mekaniska verkstäder och smyckesverkstäder som inte är anmälningspliktiga enligt miljöbalken. Inspektioner genomfördes på 69 verksamheter och tillsynens fokus har legat på avfalls- och kemikaliehantering. Utgångspunkten har varit de verkstäder där miljöförvaltningen bedömt att verksamheten omfattat lösningsmedelshantering, fordonstvätt eller där det funnits klagomål. Tillsyn har också omfattat 14 fastighetsägare som haft ansvar för oljeavskiljare kopplade till de inspekterade verkstäderna. Drygt 30 nya företag har påträffats och det konstateras även att nästan 50 hade upphört och de kunde avregistreras ur förvaltningens ärendehanteringssystem.

De noterade bristerna var:

  • Behållare med farligt avfall saknar märkning om innehåll, 28 procent
  • Kemikalier förvaras så att det finns risk för att spill/läckage når avlopps- eller dagvattenbrunn eller oskyddad mark, 20 procent
  • Farligt avfall förvaras så att det finns risk för att spill/läckage når avlopps- eller dagvattenbrunn eller oskyddad mark, 14 procent

 

Hos de verkstäder som har oljeavskiljare upptäcktes att 26 procent av avskiljarna inte sköttes på rätt sätt. Ofta uppstår brister på grund av att oklarheter kring ansvarsfördelning mellan verkstad och fastighetsägare gjort att avskiljaren inte tömts på flera år eller att larmet inte kontrollerats, alternativt helt saknas eller är trasigt, konstateras i rapporten.  

I övrigt skriver Miljöförvaltningen att hos fem verksamheter pågår fortfarande utredning och man konstaterar också att verksamheter som ingått i tidigare års tillsynsinsatser (35 st) har generellt bättre kunskap om hantering av kemikalier och avfall än de som aldrig tidigare inspekterats.

Verksamheter som inte tidigare har inspekterats har ofta allvarligare brister än de som fått tillsyn. Den sammantagna bedömningen är att regelbunden tillsyn med platsbesök är nödvändig för att minska risken för påverkan på miljön. Förvaltningens uppfattning är att det inte har någon större betydelse för andelen noterade brister om verksamheterna i förväg får ta del av checklistan som inspektören använder vid tillsynen. Många har inte läst det informationsmaterial som skickats ut.

Målsättningen för året var att besöka 80 - 100 små verkstäder. Utfallet blev något mindre men totalt sett har tillsyn utövats mot 82 verksamheter om man räknar in de fastighetsägare som enligt hyresgästen har ansvar för skötsel av oljeavskiljare. I miljöförvaltningens planering är tillsynsintervallet för en verkstad ungefär 5-6 år. Detta tillsynsintervall är lämpligt för mindre verksamheter och förvaltningen bedömer att intervallet kan hållas även i fortsättningen. Små verkstäder kommer att vara ett fortsatt prioriterat tillsynsområde som ett resultat av rapportens slutsatser.

Källa: Miljöförvaltnigen Stockholm

Bild: Colourbox

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08