23948sdkhjf

Volvo: inget fel på konstruktionen

Det finns inga generella problem med motorn, hävdar man på Volvo – och missar dessutom att räkna upp en hel modellserie när man går ut med ett pressmeddelande om vilka bilar som berörs av problemen med bland annat brusten kamrem följt av motorras som Motormännen informerade om nyligen.

När Volvo Car efter en förfrågan från Motormännen kommer med ett svar, så förnekar tillverkaren både att skyddet av kamremmen hos de berörda Volvo-motorerna är bristfälligt och att detta orsakat problem:

Vid vår dialog med Volvo Cars kvalitetsavdelning framkommer dock inte att det funnits ett generellt problem med denna motor eller att just kamremmen skulle ha ett undermåligt skydd”, skriver Volvo Cars presschef i Sverige Annika Bjerstaf i svaret.

Volvo medger att det funnits ”ett fåtal fall”, dock utan att precisera närmare och påpekar samtidigt att de berörda motorerna sitter i ett mycket stort antal bilar (över 20000). Och av denna orsak anser man på Volvo Car inte heller att det behövs några nya riktlinjer för service till verkstäderna:

Inga ändringar i serviceintervall eller konstruktion har därför ansetts nödvändiga”, skriver Annika Bjerstaf i Volvos svar.

När Volvo Car i sitt pressmeddelande räknar upp vilka modeller som har den berörda motorn missar man också att räkna upp en av Volvos populäraste modellserier på senare år – modellerna Volvo V50, S40 och C30 vilka är byggda på samma plattform och bland annat såldes med den berörda femcylindriga dieselmotorn på 2,0 liter, som fanns i två effektutföranden – D3 och D4.

Läs mer: Motormännen varnar för bristande konstruktion hos Volvo-motorer

Motormagasinet har sökt på Internet efter rapporter om problemen med kamrem och multirem hos de berörda Volvo-modellerna. Genom att söka på flera olika varianter och synonymer, exempelvis ”Volvo motorhaveri”, Volvo multirem”, ”Volvo kamrem haveri”, Volvo motorras” och så vidare så räknade vi till bortåt hundra träffar på bland annat diskussionsforumet Jag Rullar. Här framkommer det även att problemet med dåligt skydd av kamremmen förekommer även bland Volvos femcylindriga bensinmotorer. På flera diskussionsforum hittar vi tjugotalet ägare av sista generationen Volvo V70 med den femcylindriga bensinturbomotorn som berättar om kamrem och multirem som havererat innan föreskrivet serviceintervall.

Även på Motormännen känner man till att problematiken omfattar även Volvos femcylindriga bensinmotorer. Tekniske experten Carl-Erik Stjernvall bekräftar att man varit i kontakt med drabbade Volvo-ägare med bensinmotor.

De här Volvo-modellerna är drabbade
Omfattar samtliga uppräknade modeller enbart med Volvos femcylindriga motorer, och då främst dieselmotorerna.

S60/V60

XC60

V70/XC70/S80

XC90

V50/S40/C30/C70

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062