23948sdkhjf

Nytt konceptdäck för självkörande och flygande bilar

Goodyear AERO-konceptet är ett två-i-ett-däck konstruerat för framtidens självkörande, flygande bilar. Konceptet ska fungera både som ett däck för att köra på vägen och som en ”propeller” för att flyga.

AERO-konceptet innehåller ett antal innovativa egenskaper:

  • Multimodal design:AERO är ett multimodalt tiltrotorkoncept. Det ska fungera som drivverk för att överföra och absorbera krafter till och från vägen i en traditionell riktning och som ett drivsystem för flygplan för att ge lyftkraft i en annan riktning. Med lämpliga fordon skulle AERO ge framtida pendlare frihet att röra sig smidigt från vägen till luften.
  • Icke-pneumatisk struktur:Konceptets ekrar ska ge stöd för att bära fordonets vikt och fungera som propellerblad som ger lyftkraft när däcket lutas. Det unika luftlösa däcket använder en icke-pneumatisk struktur som är tillräckligt flexibel för att dämpa stötar på vägen, och tillräckligt stark för att rotera i de höga hastigheter som krävs för att rotorerna ska ge vertikal lyftkraft.
  • Magnetisk framdrivning:AERO-konceptet ska använda magnetkraft för att ge friktionsfri framdrivning. Det skulle möjliggöra de höga rotationshastigheterna som krävs för att driva fordonet på marken och, när hjulet lutas, lyfta fordonet upp i luften och driva det framåt.
  • Optisk avkänning:AERO ska använda ljusbaserade fiberoptiska sensorer för att övervaka vägförhållanden, däckslitage och själva däckets strukturella integritet.
  • Artificiell intelligens:Konceptet ska också innehålla en inbäddad AI-processor som kombinerar information från däckets sensorer med data från kommunikation mellan fordon, och mellan fordon och infrastruktur. AI-processorn analyserar dataströmmarna för att rekommendera en handlingsplan – så att fordonet kan anpassas till flyg- eller körläge och identifiera och lösa möjliga däckrelaterade problem innan de uppstår.

Även om AERO-designen bara finns som koncept utvecklas vissa av teknologierna, exempelvis icke-pneumatisk struktur och intelligenta däckfunktioner, av Goodyear redan i dag. Medan andra kan stå som grund för nya idéer och möjligen nya produkter i framtiden.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095