23948sdkhjf

Ford-handlare provar mobil verkstadsservice

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Verkstadsbussar som gör service, felsökning och reparationer ute hos kund. Det provar man på bilföretaget Røhne-Selmer i Oslo.

Redan 2016 beslutade man hos Ford-återförsäljaren Røhne-Selmer, med fem anläggningar i Oslo-området, att börja med mobila verkstäder, det vill säga verkstadsbussar som åker ut till kund och gör både service och reparationer.

– Vi såg att det fanns den här typen av tjänster nere i Europa, och att Ford hade den här tjänsten i Storbritannien, förklarar Ian Derrick, servicemarknadsdirektör på Røhne-Selmer om bakgrunden till satsningen.

Men Røhne-Selmers satsning stötte på hinder.

– Vi har en särskild lagstiftning för bilverkstäder i Norge, som reglerar bland annat vad man får göra i och utanför en verkstad. Tidigare har aktörer som bärgningsföretagen Falk och Viking haft en egen nödhjälpsparagraf i lagstiftningen som gjort det tillåtet för dem att göra vissa smärre åtgärder på en bil utomhus för att kunna transportera iväg den.

– Men i och med att våra mobila verkstäder var tänka att jobba mycket med planerad service så visade det sig att deras verksamhet kommer i konflikt med lagstiftningen. Så vi har haft en dialog med myndigheten – Statens Vegvesen – och vi kom gemensamt fram till att denna typ av verksamhet har framtiden för sig. Så nu håller myndigheten på att se över lagstiftningen medan vi har en tillfällig dispens för att jobba med mobil service på försök.

I oktober förra året fick Røhne-Selmer klartecken från Statens Vegvesen att driva verksamheten med mobila verkstäder på försök fram till juni i år, då man gemensamt ska utvärdera verksamheten.

– Till att börja med är det främst företagskunder vi jobbar med. Det är bland annat hyrbilsföretag, de har massor av bilar och ofta bara en eller två anställda per kontor och varje gång de ska köra en bil till verkstaden för service måste de stänga igen kontoret. Då är det bättre för dem att vi nu i stället kommer ut till dem och står och gör service på en fyra-fem bilar när vi är där.

Hur mycket dyrare är det för kunden att få service av er i stället för på en vanlig verkstad?
– Det blir dyrare. Men nu under försöksperioden så är detta en upplärningsfas för oss, så vi vet inte exakt hur kostnadsbilden kommer att se ut. Men vi tar 1000 kronor (NK kr) i framkörningsvgift till kund. Så ju fler bilar vi jobba med vid en och samma framkörning desto billigare blir det för kunden räknat per bil.

Om man räknar på den kostnad som kunden har för att själv köra sin bil, eller bilar, till verkstaden – drivmedel, trängselskatt, hyrbil och så vidare – så kan det nog vara billigare för kunden att betala oss extra för det jobbet än om han eller hon skulle ha gjort det själv, speciellt i de fall där vi servar flera bilar på ett och samma besök.

Verkstadsbussarna som används är två Ford transit Custom och en tredje som snart sätts i drift. Bilarna är utrustade med dator och uppkopplade, så att mekanikern är lika uppkopplad som om han hade varit i verkstaden.

– De har diagnosverktyg i bussen och kan koppla upp sig mot Ford, de kan fakturera.

Bussarna är fyllda med det mesta i verktygsväg och för elförsörjningen sörjer ett portabelt bensindrivet elverk.

Hos de flesta kunder är det i regel nyare bilar man jobbar med och de vanligaste jobben är en första och andra service.

– Dessa är enklare jobb, men våra mobila mekaniker kan också göra sådant som att byta bromsskivor och fläktrem. Vid oljebyte så suger vi ut motoroljan.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu är det premiär för nya Porsche Cayenne Coupé

Renault startar pilotprojekt med V2G

Renault startar nu det första storskaliga pilotprojektet med reversibel elektrisk laddning, V2G (vehicle-to-grid). Renaults växelströmsteknik gör det möjligt att placera den reversibla laddaren inuti fordonet, vilket innebär att det endast krävs en enkel och billig anpassning av befintliga laddningsstationer.

Volvo Cars öppnar sitt digitala säkerhetsbibliotek för alla

Volvo Cars gör för första gången sin kunskap inom säkerhet lättillgänglig i ett centralt digitalt bibliotek som man uppmanar bilindustrin att använda, eftersom det ligger i allas vårt intresse att göra vägarna säkrare.

Halvt ton vattenpipstobak värt flera miljoner i beslag vid razzia mot bilverkstäder

En riktad insats mot bilverkstäder och biltvättar i Botkyrka och Huddinge medförde flera gripanden och beslag av misstänkt stöldgods, kontanter och tobak till vattenpipor.

Nya säkerhetslösningar aviserade av Volvo Cars

”Vi fortsätter att satsa på elektrifiering”

Sverige ska fortsätta att satsa på elektrifiering av fordonsflottan, och en lösning för att hejda exporten av el- och hybridbilar är på gång. Det avslöjade infrastrukturministern på en pressträff.

Nyhetsbrev

Mekonomen sjösätter nytt koncept

Mekonomen-koncernen är i all tysthet på väg att etablera ännu ett varumärke på Sverigemarknaden – Bilxtra, som i Norge är en känd kedja av verkstäder och butiker.

Arkiv

I nya Corolla överlever batteriet bilen

Toyota satsar stenhårt på hybriddrivlinan med nya Corolla – en bilmodell där batteriet väntas hålla längre än själva bilen.

Svenskt cleantech-bolag lanserar eldriven lätt lastbil

​Elfordon ställer nya krav på underleverantörer

Koenigsegg drar in 3,5 miljarder på nya Jesko

”Självklart att tredje part ska testa våra bilar”

SFVF lanserade nyligen erbjudandet oberoende begagnat-test för bilhandlare. På bilföretaget Kamux är det sedan länge externa företag som testar och går igenom bilarna man säljer.

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

DRF och MRF inleder samarbete

Styrelserna och ledningarna i DRF (Däckspecialisternas Riksförbund) och MRF (Motorbranshens Riksförbund) har beslutat att inleda ett samarbete mellan de båda organisationerna.

Godkänd Bilverkstad växer med 200 verkstäder

Godkänd Bilverkstad tar ett rejält kliv framåt när alla VW Group-auktoriserade serviceverkstäder ansluter sig till den nya kvalitetsstandarden.

Därför satsade Hellstens på begagnat

Bilia stöttar Motorbranschcollege

En av Europas största bilkedjor – Bilia – har valt att stötta Motorbranschcollege. Att företag vill engagera sig i Motorbranschcollege är centralt för att stärka utbildningskvaliteten på gymnasieskolornas fordonstekniska utbildningar och öka intresset för utbildningen.

”Vi vill gå i konfrontation med bilmotståndarna”

Lexus öppnar sushirestaurang i Stockholm

I Tokyo driver Yuki Chizui restaurangen som revolutionerat sushivärlden. Tillsammans med Lexus öppnar hon nu en svensk pop up-replika för att hylla japansk hantverksskicklighet och innovationskraft – och fortsätta utmana förlegade fördomar och gamla myter.

Trafikpoliser i Stockholm på skolbänken för att lära sig mer om riskerna med gas- och elfordon

Det var stort intresse vid en föreläsning om riskerna med i gas och e-fordon för Stockholms läns trafikpoliser. Aktualiserat efter den svåra gasbussolyckan i Stockholm nyligen.

Dramatisk ökning av stenskott/Varje år rapporteras över 400 000 glasskador

Antalet glasskador till följd av stenskott har ökat dramatiskt i Sverige de senaste tjugo åren, visar en genomgång som försäkringsbolaget If gjort.

PWR Racing tar steget till WTCR med erfarna förare

PWR Racing satsar på ung talang och mångårig erfarenhet i WTCR - FIA World Touring Car Cup presenterad av Oscaro. De två förare som kommer att representera PWR och CUPRA Racing i WTCR är 22-årige spanjoren Mikel Azcona, regerande mästare i TCR Europe och Daniel Haglöf, flerfaldig mästerskapsvinnare och medgrundare av PWR Racing.

Blocket sparkar ut bilhandlare som inte följer ARN:s beslut

Dussintalet bilföretag riskerar sparkas ut från Blocket efter att Sveriges Televisions program Plus avslöjat att de klandrats av Allmänna Reklamationsnämnden.

Här är elbilen med inbyggda solceller

Nytt rekordår för DEFA

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Snart kommer nya Land Rover Defender

Så mycket lastade första MB-lastbilen

”Det går åt fel håll”

Opel gör trendbrott med vinst

Ny lacktillbehörsserie från Axalta

Gratis app ger rätt oljekvalitet

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

”Man måste vara snabb på bollen”

1

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Se alla Företagens egna nyheter

Drivaxlar till senaste Mercedes C-klass

Nya drivaxlar till Tesla Model S

Fabriksrenoverad Bosch original dieselspridare till Citroen och Mini Cooper

Världens första självkörande buss som klarar alla väglag har Nokian Hakkapeliitta däck

Reparationssats växellådan ZF BMW GS6-45

Verktygsvagnen för framtidens verkstad

Byta bromsar?

Trådlös Back-TV sats 7"

ColorGlo öppnar nu upp i Blekinge

Vikbara lagerlådan som reducerar volym

Bak- & Arbetsljus

Ny Volvoaxel

Vad gäller angående företagscertifikat för AC-maskiner?

Drivaxel till nyare Volvo och Ford

Drivknut till Dacia Duster

Välkommen Kristian Ljungqvist,

Fordonsel

Fabriksrenoverad original dieselspridare till VW

Säkra din nyckelförvaring

Nokian Tyres återigen ett av de mest hållbara bolagen i världen

Reparationssats till differentialen i Nissan Navara/Pathfinder

Ännu en ny Volvoaxel

Extrem helsyntetisk motorolja för racing

Fordonsbelysning - Volkswagen Caddy

Drivaxel till Dacia Duster

Sänd till en kollega

0.114