23948sdkhjf

Ford-handlare provar mobil verkstadsservice

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Verkstadsbussar som gör service, felsökning och reparationer ute hos kund. Det provar man på bilföretaget Røhne-Selmer i Oslo.

Redan 2016 beslutade man hos Ford-återförsäljaren Røhne-Selmer, med fem anläggningar i Oslo-området, att börja med mobila verkstäder, det vill säga verkstadsbussar som åker ut till kund och gör både service och reparationer.

– Vi såg att det fanns den här typen av tjänster nere i Europa, och att Ford hade den här tjänsten i Storbritannien, förklarar Ian Derrick, servicemarknadsdirektör på Røhne-Selmer om bakgrunden till satsningen.

Men Røhne-Selmers satsning stötte på hinder.

– Vi har en särskild lagstiftning för bilverkstäder i Norge, som reglerar bland annat vad man får göra i och utanför en verkstad. Tidigare har aktörer som bärgningsföretagen Falk och Viking haft en egen nödhjälpsparagraf i lagstiftningen som gjort det tillåtet för dem att göra vissa smärre åtgärder på en bil utomhus för att kunna transportera iväg den.

– Men i och med att våra mobila verkstäder var tänka att jobba mycket med planerad service så visade det sig att deras verksamhet kommer i konflikt med lagstiftningen. Så vi har haft en dialog med myndigheten – Statens Vegvesen – och vi kom gemensamt fram till att denna typ av verksamhet har framtiden för sig. Så nu håller myndigheten på att se över lagstiftningen medan vi har en tillfällig dispens för att jobba med mobil service på försök.

I oktober förra året fick Røhne-Selmer klartecken från Statens Vegvesen att driva verksamheten med mobila verkstäder på försök fram till juni i år, då man gemensamt ska utvärdera verksamheten.

– Till att börja med är det främst företagskunder vi jobbar med. Det är bland annat hyrbilsföretag, de har massor av bilar och ofta bara en eller två anställda per kontor och varje gång de ska köra en bil till verkstaden för service måste de stänga igen kontoret. Då är det bättre för dem att vi nu i stället kommer ut till dem och står och gör service på en fyra-fem bilar när vi är där.

Hur mycket dyrare är det för kunden att få service av er i stället för på en vanlig verkstad?
– Det blir dyrare. Men nu under försöksperioden så är detta en upplärningsfas för oss, så vi vet inte exakt hur kostnadsbilden kommer att se ut. Men vi tar 1000 kronor (NK kr) i framkörningsvgift till kund. Så ju fler bilar vi jobba med vid en och samma framkörning desto billigare blir det för kunden räknat per bil.

Om man räknar på den kostnad som kunden har för att själv köra sin bil, eller bilar, till verkstaden – drivmedel, trängselskatt, hyrbil och så vidare – så kan det nog vara billigare för kunden att betala oss extra för det jobbet än om han eller hon skulle ha gjort det själv, speciellt i de fall där vi servar flera bilar på ett och samma besök.

Verkstadsbussarna som används är två Ford transit Custom och en tredje som snart sätts i drift. Bilarna är utrustade med dator och uppkopplade, så att mekanikern är lika uppkopplad som om han hade varit i verkstaden.

– De har diagnosverktyg i bussen och kan koppla upp sig mot Ford, de kan fakturera.

Bussarna är fyllda med det mesta i verktygsväg och för elförsörjningen sörjer ett portabelt bensindrivet elverk.

Hos de flesta kunder är det i regel nyare bilar man jobbar med och de vanligaste jobben är en första och andra service.

– Dessa är enklare jobb, men våra mobila mekaniker kan också göra sådant som att byta bromsskivor och fläktrem. Vid oljebyte så suger vi ut motoroljan.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mekonomens vd om starkt kvartal och framtiden

Mekonomen Group rapporterar stabil försäljning i linje med ett starkt kvartal föregående år.Den totala nettoomsättningen steg med 90 procent i andra kvartalet till 3 100 (1 633) MSEK till följd av förvärvade FTZ och Inter-Team.

Hedin Bil fortsätter att växa i Belgien

Mantorp Classic Festival - Mantorp Park firar 50 år av spännande racing

Helgen den 23:e till 25:e augusti firar den östgötska racingmetropolen Mantorp Park 50 års jubileum. För sjätte året i rad arrangerar också MK Scandia tillsammans med Racerhistoriska Klubben detta populära event för entusiaster av sportvagnar och klassiska bilar.

Larmtjänst tipsar om hur man skyddar sin Tesla mot stöld

Just nu är det en stöldvåg av Teslabilar. Larmtjänst tipsar därför om några funktioner i bilen som kan användas för att försvåra för tjuven. Under året har det efterlysts 12 Teslabilar varav 10 efterlysningar har inträffat under sommaren.

SFVF leder ny storsatsning för att förebygga olyckor med el- och gasfordon

-Så mycket kompetens som samlades hos SFVF, för att diskutera och ta fram rekommendationer och vägledning, tror jag aldrig någonsin har skett. Nu tar vi ett nytt och stort steg framåt för att minimera riskerna med gas och elfordon, säger Bo Ericsson vd för SFVF efter att tunga företrädare i branschen haft ett första möte.

Nu får alla berörda BMW-ägare brev om EGR-problemen

Nyhetsbrev

Expert på elektronik till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Arkiv

CAB satsar på att lyfta kunskapen om skadereparationer

För att öka kunskaperna om arbetet i skadeverkstaden hos blivande fordonstekniker har Motorbranschcollege och CAB Group AB tecknat en avsiktsförklaring om samarbete.

Personlig servicetekniker ger lyft för Hallands-verkstad

MRF larmar på nytt om förbjuden ”fulgas” till AC-system

För drygt tre år sedan uppmärksammade MRF hanteringen av förbjuden och växthuspåverkande AC-gas, så kallad ”fulgas”. Nu är det dags igen. Denna gång larmar MRF branschen om förekomsten otillåten import, försäljning och hantering av ytterligare ett köldmedia – gasen HFC134.

Godkänd Bilverkstad på Inspirationsdagen 100% Verkstad

I överenskommelsen med konsumentministern och Konsumentverket ingår att alla verkstäder ska vara igång med Godkänd bilverkstad (GBV) senast 2019-12-31. Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad och berättar hur det går.

Tuffa uthållighetstester för nya Porsche Taycan

Biltema släpper två nya kataloger

Kampen om guldet hårdnar i TCR Scandinavia

Mattias Andersson och Tobias Brink tog hand om varsin seger i två tuffa TCR Scandinavia-tävlingar på Gelleråsen Arena, där incidenter påverkade båda titelrivalerna Andreas Wernersson och Robert Dahlgren.

Patrik Flodin befäste ledningen i Rally-SM

Rallysporten går en ny vår till mötes i Sverige med ett allt starkare och intressantare mästerskap.

Volvo chocksänker bytesintervall för remmar

Drivremmar problembarn för Volvo

Volvos problem med motorer som riskerar haverera på grund av rembrott har visat sig vara omfattande, och Volvo har fortfarande inte vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna för bilägarna.

Handlare har inte koll på Volvos nya bytesintervall

Volvo Cars information om kortade kamremsbytesintervall når inte ut till fria verkstäder och inte ens till Volvo-auktoriserade handlare. Många bilköpare riskerar därför att få en otrevlig överraskning när det är dags för första servicen.

Godkänd Bilverkstad blir tvingande när kommun gör upphandling

Kunskapen om Godkänd Bilverkstad sprider sig och nu har Sundsvalls kommun beslutat att i sin upphandling av verkstäder kräva att verkstaden ska vara ansluten till SFVF och/eller MRF och därmed också Godkänd Bilverkstad.

Ny säsong av Bilprovningen på TV3

Sasha Selipanov blir ny designchef på Koenigsegg

Koenigsegg Automotive har utsett Alexander (Sasha) Selipanov till ny designchef. Han har en bakgrund från Volkswagen, Lamborghini, Bugatti och Genesis.

McDonald's nya skylt för elladdning

Kvdbil-rapport visar på försäljningsras av begagnade bilar under 2019

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska. Under andra kvartalet 2019 föll försäljningen med cirka 6,1 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har lagren av begagnade bilar minskat hos bilhandeln. Det visar ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil.se.

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Intresset för rally ökar – juniorboom i Rally-SM

Årets Verkstad kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Mopedens dag en folkfest i norr

Ytterligare 200 bilåterförsäljare väljer DEFAs Installerat & Klart

HBA Fordonsteknik AB presenterar liten, lysande nyhet

Stabil arbetsbänk med säkert fotfäste

Digital batterimätare för 12- och 24-volts batterier

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

Se alla Företagens egna nyheter

Förstärkta framvagnsdelar eller inte?

Nu blir alla bilar i Sverige en bit mer miljövänliga

Välkommen tillbaka till jobbet!

Höstkampanj! Nu är Actias höstkatalog här.

WEVO håller seminarium om ingjutning av elektronik 14-16 oktober, välkommen!

Limskola – Industri Grundläggande - 23/9 i Ljungby, välkommen att anmäla dig nu!

Ny säljare - Södra Sverige

Klassiker förnyas med RoTWIN

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Nyhet! Batterilös startbooster: GYS Startronic 800.

Ny drivaxel till Mazda 3

Snabba svar om snabblim

Vridmoment omvandlare till automatväxellådor

INFOFLEX FORDON - Integration Fortnox

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Vi fortsätter att sponsra Solvatten

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Nytillverkade turboladdare

Kom ihåg att riskbedöma bilvårdsprodukter och andra kemikalier

Korrekt bromsprov för personbilssläp med påskjutsbroms

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobi...

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Ljusinställning - ACVLJN5413

Välkommen på Seminarium om ingjutning av elektronik med WEVO den 14-16 okto...

Sänd till en kollega

0.132