23948sdkhjf

Ford-handlare provar mobil verkstadsservice

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Verkstadsbussar som gör service, felsökning och reparationer ute hos kund. Det provar man på bilföretaget Røhne-Selmer i Oslo.

Redan 2016 beslutade man hos Ford-återförsäljaren Røhne-Selmer, med fem anläggningar i Oslo-området, att börja med mobila verkstäder, det vill säga verkstadsbussar som åker ut till kund och gör både service och reparationer.

– Vi såg att det fanns den här typen av tjänster nere i Europa, och att Ford hade den här tjänsten i Storbritannien, förklarar Ian Derrick, servicemarknadsdirektör på Røhne-Selmer om bakgrunden till satsningen.

Men Røhne-Selmers satsning stötte på hinder.

– Vi har en särskild lagstiftning för bilverkstäder i Norge, som reglerar bland annat vad man får göra i och utanför en verkstad. Tidigare har aktörer som bärgningsföretagen Falk och Viking haft en egen nödhjälpsparagraf i lagstiftningen som gjort det tillåtet för dem att göra vissa smärre åtgärder på en bil utomhus för att kunna transportera iväg den.

– Men i och med att våra mobila verkstäder var tänka att jobba mycket med planerad service så visade det sig att deras verksamhet kommer i konflikt med lagstiftningen. Så vi har haft en dialog med myndigheten – Statens Vegvesen – och vi kom gemensamt fram till att denna typ av verksamhet har framtiden för sig. Så nu håller myndigheten på att se över lagstiftningen medan vi har en tillfällig dispens för att jobba med mobil service på försök.

I oktober förra året fick Røhne-Selmer klartecken från Statens Vegvesen att driva verksamheten med mobila verkstäder på försök fram till juni i år, då man gemensamt ska utvärdera verksamheten.

– Till att börja med är det främst företagskunder vi jobbar med. Det är bland annat hyrbilsföretag, de har massor av bilar och ofta bara en eller två anställda per kontor och varje gång de ska köra en bil till verkstaden för service måste de stänga igen kontoret. Då är det bättre för dem att vi nu i stället kommer ut till dem och står och gör service på en fyra-fem bilar när vi är där.

Hur mycket dyrare är det för kunden att få service av er i stället för på en vanlig verkstad?
– Det blir dyrare. Men nu under försöksperioden så är detta en upplärningsfas för oss, så vi vet inte exakt hur kostnadsbilden kommer att se ut. Men vi tar 1000 kronor (NK kr) i framkörningsvgift till kund. Så ju fler bilar vi jobba med vid en och samma framkörning desto billigare blir det för kunden räknat per bil.

Om man räknar på den kostnad som kunden har för att själv köra sin bil, eller bilar, till verkstaden – drivmedel, trängselskatt, hyrbil och så vidare – så kan det nog vara billigare för kunden att betala oss extra för det jobbet än om han eller hon skulle ha gjort det själv, speciellt i de fall där vi servar flera bilar på ett och samma besök.

Verkstadsbussarna som används är två Ford transit Custom och en tredje som snart sätts i drift. Bilarna är utrustade med dator och uppkopplade, så att mekanikern är lika uppkopplad som om han hade varit i verkstaden.

– De har diagnosverktyg i bussen och kan koppla upp sig mot Ford, de kan fakturera.

Bussarna är fyllda med det mesta i verktygsväg och för elförsörjningen sörjer ett portabelt bensindrivet elverk.

Hos de flesta kunder är det i regel nyare bilar man jobbar med och de vanligaste jobben är en första och andra service.

– Dessa är enklare jobb, men våra mobila mekaniker kan också göra sådant som att byta bromsskivor och fläktrem. Vid oljebyte så suger vi ut motoroljan.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ynnors Stora Elbilsdag - Vi ska inte vara rädda för att köpa en el- eller gasbil

-Men vi ska vara medvetna om riskerna. Det sade Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, när han talade på Ynnors Elbilsdag.

HRF söker politisk korrigering av husbilsskatten

Appen säkrar kompetensen i bilverkstäderna

ProMeister Academy har utvecklat en app för verkstadspersonal att se sin kompetensnivå inom fordonsteknik. Appen hjälper verkstaden att säkra kvaliteten genom att visa aktuell kompetensnivå samt vilken den kunskap som behöver tillgodoses.

Kraftig minskning av antalet stölder av bildelar

Under första kvartalet 2019 har 404 stölder av airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare (xenon) inträffat. Det kan jämföras med samma period 2018 då 913 stölder inträffade. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst över bildelsstölder.

Unikt samarbete ska säkra kvalitet på fordonsutbildning

Gymnasium Skövde - Kavelbro har ingått ett unikt trepartsavtal med Volvo Car Sverige och Bilia i Skövde. Samarbetet ska bland annat säkra kvaliteten på Fordons- och transportprogrammet, öka intresset och matcha branschens verklighet.

Hur väl representerar dagens krockdockor befolkningen?

SAFERs Fordons- och Trafiksäkerhetscentrum på Chalmers har fått i uppdrag av näringsdepartementet att genomföra en kartläggning av eventuella brister i hur väl krockdockor representerar befolkningen som helhet.

Nyhetsbrev

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död

Arkiv

Ford Mustang firar 55 år som nummer ett

Konceptdäck för Citroëns nya konceptfordon Citroën 19_19 Concept

Citroën 19_19 Concept är ett självkörande och uppkopplat elfordon som markerar varumärkets 100-årsjubileum. Konceptet är utvecklat med fokus på exklusivitet, komfort och integritet. Konceptdäcket Goodyear C100 är framtaget med extra stor dimension och estetik som matchar den spektakulära designen hos 19_19 Concept.

Motormagasinet söker reporter

1

Körtillstånd för fordonslyft blir webbkurs

ProMeister Academy lanserar en webbkurs för anställda på bilverkstäder som ger fordonstekniker kunskap och verkstadschefen möjlighet att utfärda körtillstånd för personbilslyft.

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

”Våga anställa de som inte passar in”

Verkstaden som ger Saabar ett andra liv

Med entusiasm, yrkesskicklighet och lite hjälp från Orio har Saab-entusiasten Marcus Wighs verkstad hunnit laga många legendariska Saabar som andra skadeverkstäder dömt ut.

Svarta verkstäder och Framtiden i fokus på Inspirationsdagen

Volvo omkörd av VW Golf på topplista för begagnade bilar

Bilägare vill ha smarta, slitstarka och lättrullande däck

Däck som med hjälp av sensorteknik kan anpassa sig för olika väglag, däck som är slitstarka och däck med ännu lägre rullmotstånd är önskemål som svenska bilister ställer för framtidens däck, visar en enkät från Nokian Tyres.

Ny generation av Suzuki Jimny

Praktisk Bilverkstad på Konsumentvägledardagarna

BMW tvingas till fler återkallelser

Dieselmotorer som fattar eld, bilar som kan få problem med krockkudden i ratten och bilar där strömförsörjningen slås ut. BMW har tvingats till flera omfattande återkallelser av bilar både i år och ifjol.

Volvo Car Group tecknar batteriavtal värt flera miljarder US-dollar

Volvo Car Group har tecknat långsiktiga avtal med de ledande batteritillverkarna CATL och LG Chem för att säkerställa leveranser av litiumjonbatterier värt flera miljarder US-dollar det kommande årtiondet för nästa generations Volvo- och Polestar-modeller.

Mikroplast på västkusten till 97 procent annat än däckgummi

Nyligen har det rapporterats om förekomst av däckgranulat från konstgräs i en sjö vid Växjö. Det har även rapporterats om förekomst av däckpartiklar i havet på västkusten. – Det är olyckligt att däck och däckgummi återigen pekas ut som enormt miljöproblem på lösa eller felaktiga grunder, säger Fredrik Ardefors, vd Däckbranschen.

Kraftig ökning av laddbara fordon

Nu har Nordens första Alpine Centre öppnat

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Koppla greppet med Kamasa

Ny fjäderspännare kräver ingen demontering av axeln

Här är Hedin Bils expansion 2018

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

Se alla Företagens egna nyheter

TIP Trailer Services i Jönköping har genomfört stor renovering av tanktrailer för Air Liquide

Trådlös kamera - WIFI HD

GT80 MINI - stötsäker och IP-67-klassad diagnos baserad på Windows10.

MAHA firar 50 år

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Produktnyhet från Purflux!

Produktnyhet från Purflux!

Utmana oss på mässan

LED-läcksökningslampa med fokuserbar lins

ACM 34002GP

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

PRO-versionen av INFOFLEX PERSONALLIGGARE, ett smartare verktyg!

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

KW Parts förstärker sin kundtjänst!

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Drivaxel till Porsche Boxster S

Aircon Ready Refresh

ACM 3400 Hfc/Hfo

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafikanter!

Autoglass Restore har nu tillverkat ytterligare ett nytt tillbehör

Ny Luftbälg bak till BMW X5 E70 F15 & X6 E71 F16

Inverter 12V 1000W

Total lanserar en banbrytande produktserie med smörjmedel för el- och hybri...

Produktnyhet från Purflux!

Sänd till en kollega

0.192