23948sdkhjf

Elbilen som ska var nästan fulladdad på fem minuter

Med löftet om 80 procent laddat batteri på fem minuter väcker familjen Pïechs nya elbil ordentligt med skepsis i branschen.

Motormagasinet berättade nyligen om forne Volkswagen vd:n Ferdinand Pïechs son Anton Pïech som på bilmässan i Geneve lanserade ett nytt elbilsmärke – Pïech.

Pïechs första modell, som bär namnet Mark One, bjuder inte bara på sköna linjer och vassa prestanda – 300 hästkrafter fördelat på tre elmotorer – utan ska enligt tillverkaren Pïech Automotives egna uppgifter kunna få bilens batteripaket fulladdat på sensationella fem minuter. Tilläggas bör att Mark One utlovas ha en räckvidd på 40 mil.

Med det svindlande löftet om att elbilsbatteriet ska vara kunna laddas till 80 procent på fem minuter väcker Pïech Automotive med sin nya elbil en hel del skepsis. På tidningen Ny Teknik påpekar man dessutom att det i dag inte finns någon snabbladdare på marknaden som gör det fysiskt möjligt att ladda ett batteri av Mark Ones storlek på en kafferast. Enligt tidningens egna beräkningar skulle det krävas en laddare med en effekt på över 900 kilowatt för att klara den uppgiften. De kraftigaste laddarna som finns i dag klara upp till 350 kilowatt.

Enligt Pïech Automotive är förklaringen till att Mark Ones bilbatteri går att ladda så snabbt att battericellerna alstrar så lite värme under laddningen att batteriet inte ens behöver ett kylsystem. Bakom den revolutionerande tekniken ligger det kinesiska företaget Desten.

Pïech Automotive har en hel del att bevisa för resten av världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094