23948sdkhjf

Här är elbilen med inbyggda solceller

Nu går det att lägga en beställning på världens första elbil som delvis kan laddas via egna solceller – Sion.

Det Münchenbaserade bolaget Sono Motors har utvecklat vad som snart ser ut att bli världens första serietillverkade eldrivna bil som delvis kan ladda sitt batteri via egna solceller.

Bilen, som är stor som en VW Golf, bär namnet Sion och har en elmotor som driver på bakhjulen. Karossen är gjord i polykarbonat för att spara vikt, men det som gör den unik är de totalt 248 solcellsmodulerna som sitter integrerade i motorhuven, taket, längs karossidorna och bak.

Sions batteripaket har en kapacitet på 35 kilowattimmar (kWh). Motoreffekten på 120 kilowatt (ca 163 hk) och vridmomentet på 290 newtonmeter ska räcka till att ta bilen från 0-100 km/h på knappa nio sekunder. Toppfarten anges till 140 kilometer i timmen och räckvidden till 25 mil.

Invändigt har Sion tidsenligt modern utrustning som digital instrumentering och 10-tums infotainmentskärm. Sono Motors erbjuder också möjligheten att utrusta sin Sion-bil med en dragkrok. Maximal dragvikt är 750 kilo.

I skrivande stund har det gjorts 9460 förhandsbeställningar på en Sion. Produktionen anges starta senare i år och priset på bilen som nämns i branschmedier är 25500 Euro. Sono Motors lovar också ha en fungerande infrastruktur för reparationer på plats när produktionen är i gång.

Sono Motors bildades 2016 och ägs av en handfull entreprenörer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063