23948sdkhjf

Blocket sparkar ut bilhandlare som inte följer ARN:s beslut

Dussintalet bilföretag riskerar sparkas ut från Blocket efter att Sveriges Televisions program Plus avslöjat att de klandrats av Allmänna Reklamationsnämnden.

Bilhandeln är just nu i fokus när Sveriges Televisions ”Plus” i flera av höstens och vinterns avsnitt granskar branschen.

Plus redaktion har bland annat tittat närmare på i vilken utsträckning bilhandlare som anmälts till ARN väljer att följa nämndens beslut. Beslutet är inte juridiskt bindande, men både medlemsorganisationerna MRF och SFVF kräver att deras medlemsföretag följer ARN:s rekommendationer. Detta krav ställer även Blocket på samtliga företag som saluför sina bilar på sajten.

– Vi har i vårt avtal med bilhandlare och butiker på Blocket en regel om att man ska följa utlåtandena och rekommendationerna från ARN, säger Blockets kundsäkerhetschef Thomas Bäcker när han intervjuas i SVT-programmet Plus den 26 februari.

Läs mer: Höga krav på bilhandeln i ARN

Efter Plus granskning riskerar ett dussintal bilhandlare som ignorerat för dem negativa beslut i ARN att kastas ut från Blocket. Granskningen visade att ungefär var fjärde bilhandlare som anmäls till ARN väljer att inte följa nämndens beslut.

Så fort blocket får kännedom om att någon bilhandlare som annonserar på sajten har ignorerat ett utlåtande från ARN så ger Blocket handlaren 14 dagar på sig att kompensera kunden som anmält dem till ARN. Och om bilhandlaren inte följer Blockets uppmaning så portas den från att annonsera på sajten, förklarar Thomas Bäcker för Plus reporter.

– Den handlare som ignorerar ett utlåtande från ARN som den fått kommer förr eller senare att stängas av från Blocket, säger Thomas Bäcker till Plus.

Läs mer: Höga krav på bilhandeln i ARN

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109