23948sdkhjf

Volvo Cars öppnar sitt digitala säkerhetsbibliotek för alla

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Volvo Cars gör för första gången sin kunskap inom säkerhet lättillgänglig i ett centralt digitalt bibliotek som man uppmanar bilindustrin att använda, eftersom det ligger i allas vårt intresse att göra vägarna säkrare.

Tillkännagivandet symboliserar företagets filosofi att öka säkerheten genom att dela kunskap som hjälper till att rädda liv och det görs på sextioårsjubileet av vad som kan ha varit den viktigaste uppfinningen i fordonssäkerhetens historia, trepunktsbältet.

Trepunktsbältet lanserades av Volvo Cars 1959 och beräknas ha räddat mer än en miljon liv världen över, och inte bara i Volvo-bilar utan i en mängd andra bilmärken, tack vare företagets beslut att dela uppfinningen i syfte att förbättra trafiksäkerheten. Sedan dess har man fortsatt att prioritera samhällsutveckling framför ren ekonomisk vinning.

För att fira denna milstolpe och för att understryka att företagets tradition av att dela sträcker sig bortom patent och fysiska produkter lanserar Volvo Cars nu på http://www.volvocars.com/EVA

Initiativet förkroppsligar och firar sextio år av att dela forskningsresultat om bilsäkerhet med världen, men det belyser också en grundläggande fråga om ojämlikhet i fråga om utvecklingen av säkerheten i bilar.

– Vi har data om tusentals verkliga olyckor, för att säkerställa att våra bilar är så säkra som de kan vara för vad som händer i verklig trafik. Detta innebär att våra bilar är utvecklade i syfte att skydda alla människor, oavsett kön, längd, form eller vikt, utöver den ”genomsnittliga person” som representeras av krockdockor,  säger Lotta Jakobsson, professor och Senior Technical Leader Safety på Volvo Cars Safety Centre

Projekt E.V.A. illustrerar, baserat på Volvo Cars egna forskningsdata och flera andra studier, att kvinnor oftare utsätts för vissa typer av skador vid en bilolycka. Skillnader i till exempel anatomi och styrka i nackmuskulaturen mellan en genomsnittlig man och kvinna innebär att kvinnor löper större risk att drabbas av whiplash-skador.

Baserat på dessa studier och på företagets egna data skapade Volvo Cars virtuella krockdockor för att bättre förstå dessa olyckor och utveckla säkerhetsteknologier som hjälper till att skydda både män och kvinnor på ett likvärdigt sätt. Den första teknologin som dessa data resulterade i var whiplash-skyddet WHIPS som introducerades 1998, och som har bidragit till den unika utformningen av Volvos stolar och nackstöd.

Tanken att prioritera samhällsutveckling driver fortfarande Volvo Cars arbete inom utvecklingen av säkerhetslösningar. Volvo Cars utvecklar ny teknologi som inte bara uppfyller säkerhetsnormerna eller klarar regulatoriska tester, utan för att företagets egna forskningsdata – baserat på djupanalyser av tiotusentals verkliga olyckor – visar inom vilka områden som säkerheten kan förbättras ytterligare.

På 1980-talet började Volvo Cars fokusera på sidokollisioner efter att de data som man hade tillgång till visade att alltför många människor skadades i den typen av olyckor på grund av avståndet mellan kollisionen och den åkande. Detta resulterade i flera innovationer med början på 1990-talet, såsom sidokollisionsskyddet SIPS, sidokrockkuddar och krockgardiner. Alla dessa innovationer, baserade på Volvos forskningsdata, utgör nu en branschstandard.

På senare tid har Volvo Cars forskningsdata visat på ett problem med skador på ländryggen, eller ryggslutet, på alla människor oberoende av kön och storlek. Ytterligare analys och studier gjorde att Volvo fokuserade på farorna vid skador till följd av avåkningar. Teknologin som detta resulterade i, introducerad först på XC90 och som nu finns på alla SPA-baserade bilar, är en stötupptagare i stolarna som går långt utöver vad som är ett regulatoriskt krav för biltillverkare.

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glad Påsk

MotorMagasinet önskar alla en riktigt Glad Påsk!

Äntligen kommer Inspirationsdagen 100% Verkstad till Göteborg

Sogefi först på eftermarknaden med ett komplett filtersortiment för nya Peugeot 508

NEVS ska bygga tyska solcellsbilar

Det är den tyska bilutvecklaren Sono motors som valt att förlägga produktionen av den solcellsdrivna modellen Sion i Trollhättan. I ett första skede handlar det om 260000 bilar som ska tillverkas av Nevs under en åttaårsperiod, uppger flera media.

Biltema tillbakavisar uppgifter i Uppdrag Granskning om att man smiter undan skatt

USA öppnar litium-gruva - igen

Nyhetsbrev

ProMeister skapar nya jobb i Östersund

Arkiv

Påsk innebär också Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i Jönköping

Förra året kom det 84 000 besökare. Minst lika många väntas i år. Till en en bred motormässa där det inte bara visas bilar, motorcyklar och tillbehör utan också bjuds på underhållning, tävlingar och spektakulära utomhusshower.

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

”Det finns över 400000 veteranbilar i Sverige”

Deras auktioner lockar spekulanter från hela norra Europa. Nu vill Bilweb Auctions skapa Nordens första veteranbilshub.

Det är läge för att branschen själv tar kommandot i bilskadefrågan!

Idag blir vi överkörda av försäkringsbolagen. För att vi ska kunna flytta fram våra positioner krävs dock att verkstäderna våga ansluta sig till Eurogarant så vi kan ta upp kampen på allvar, säger Bo Ericsson, vd för SFVF till MotorMagasinet.

Andie Lahdo utsedd till årets företagare

Utifrån hundratals nominerade företag har ABS Wheels vd, Andie Lahdo vunnit det mest ärofyllda priset Årets företagare i Sigtuna kommun.

Pris till mobilitetsforskare

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

5

Sju bilmärken minskade sina CO2-utsläpp

Sju av världens bilmärken har lyckats minska koldioxidutsläppen från sina tillverkade bilar ifjol jämfört med 2017. Det visar siffror från fordonsstatistikkonsulten Jato.

Därför blev de populärast på Autobutler

Toyota och Suzuki i nytt samarbete

Malte Månson lanserar verkstadskedjan Malte City

Med start i Uppsala lanseras inom kort Malte City, ett nytt och helt unikt koncept för service och reparationer av transportbilar.

Rally-SM stärks genom arrangörssamarbete

Mentorskap där etablerade SM-arrangörer stöttar nya. Viktigt att ge nya och unga förare utrymme att tävla i större sammanhang. Rally-SM ska stärkas som mästerskap och varumärke.

Svensk supersnabb vätgassensor öppnar upp för säkrare vätgasbilar

Nu går elbilarna om laddhybriderna

För första gången någonsin tillkom fler elbilar än laddhybrider i trafik under en och samma månad. Tesla Model 3 rullade in i Sverige med 1 138 nya exemplar samtidigt som den mest populära laddhybriden inte ökar alls.

Krilles verkstad trollar med Volvo-motorer

Borås Bil väljer KBV som leverantör av kvalitetsuppföljningar

Nya miljöbilar visar att bonus-malus styr fel

Volvo garanterar att företagets bilar kan drivas med HVO100, ett rent miljöbränsle med mycket låg klimatpåverkan. Ford släpper en ny flexifuelbil som kan drivas med E85. Båda bilarna missgynnas i bonus-malus och beläggs med högre skatt än jämförbara bilar med sämre klimatprestanda.

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

1

Toyotahandlarna förlänger begagnatgarantierna till 10 år

Biltema Foundation satsar 800 miljoner

Skruvat.se rekryterar Claes Kjelldorff som Business Manager

”Vi vill gå i konfrontation med bilmotståndarna”

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Nytt rekordår för DEFA

Snart kommer nya Land Rover Defender

Opel gör trendbrott med vinst

Ny lacktillbehörsserie från Axalta

Se alla Företagens egna nyheter

Påskhälsning

Nytt testcenter tas i bruk

Högskåpet för framtidens verkstad

"Med bra utbildning och support får våra kunder ut 100% av sin investering."

Trådlös truckkamera

Svängande kylvattentemperatur på bilar med DSG-växel

Hitta rätt belysning till din truck

Förvarar du däcken i en container, eller funderar på nytt däckhotell?

3D-utskrift av reservdelar! Vad gör Triscan?

100% verkstad i Göteborg och Malmö

Vad är egentligen en Logimat?

Lazer extraljus - Ford monteringskit

ACTIA 3D - standardinstallation och utbildning ingår alltid.

Verktygsskåpet för framtidens verkstad

Så säkerställs en säker arbetsmiljö på kedjans alla lastbils- och bussverkstäder

KW Parts storsatsar på sortiment till klassiska Amerikanska bilar!

Idag startar Bauma & Brigade är där!

Trådlös kamerasats med två skärmar

Boka din plats till årets konferens idag

Miljöstationen för framtidens verkstad

Behöver du byta till mindre farliga bilvårdsprodukter?

Kom till Brigade på Bauma!

Uppgradera din belysning till LED

Alla behöver en hylla

Integrerade säkerhetsprodukter sparar liv!

Sänd till en kollega

0.102