23948sdkhjf

Volvo Cars öppnar sitt digitala säkerhetsbibliotek för alla

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Volvo Cars gör för första gången sin kunskap inom säkerhet lättillgänglig i ett centralt digitalt bibliotek som man uppmanar bilindustrin att använda, eftersom det ligger i allas vårt intresse att göra vägarna säkrare.

Tillkännagivandet symboliserar företagets filosofi att öka säkerheten genom att dela kunskap som hjälper till att rädda liv och det görs på sextioårsjubileet av vad som kan ha varit den viktigaste uppfinningen i fordonssäkerhetens historia, trepunktsbältet.

Trepunktsbältet lanserades av Volvo Cars 1959 och beräknas ha räddat mer än en miljon liv världen över, och inte bara i Volvo-bilar utan i en mängd andra bilmärken, tack vare företagets beslut att dela uppfinningen i syfte att förbättra trafiksäkerheten. Sedan dess har man fortsatt att prioritera samhällsutveckling framför ren ekonomisk vinning.

För att fira denna milstolpe och för att understryka att företagets tradition av att dela sträcker sig bortom patent och fysiska produkter lanserar Volvo Cars nu på http://www.volvocars.com/EVA

Initiativet förkroppsligar och firar sextio år av att dela forskningsresultat om bilsäkerhet med världen, men det belyser också en grundläggande fråga om ojämlikhet i fråga om utvecklingen av säkerheten i bilar.

– Vi har data om tusentals verkliga olyckor, för att säkerställa att våra bilar är så säkra som de kan vara för vad som händer i verklig trafik. Detta innebär att våra bilar är utvecklade i syfte att skydda alla människor, oavsett kön, längd, form eller vikt, utöver den ”genomsnittliga person” som representeras av krockdockor,  säger Lotta Jakobsson, professor och Senior Technical Leader Safety på Volvo Cars Safety Centre

Projekt E.V.A. illustrerar, baserat på Volvo Cars egna forskningsdata och flera andra studier, att kvinnor oftare utsätts för vissa typer av skador vid en bilolycka. Skillnader i till exempel anatomi och styrka i nackmuskulaturen mellan en genomsnittlig man och kvinna innebär att kvinnor löper större risk att drabbas av whiplash-skador.

Baserat på dessa studier och på företagets egna data skapade Volvo Cars virtuella krockdockor för att bättre förstå dessa olyckor och utveckla säkerhetsteknologier som hjälper till att skydda både män och kvinnor på ett likvärdigt sätt. Den första teknologin som dessa data resulterade i var whiplash-skyddet WHIPS som introducerades 1998, och som har bidragit till den unika utformningen av Volvos stolar och nackstöd.

Tanken att prioritera samhällsutveckling driver fortfarande Volvo Cars arbete inom utvecklingen av säkerhetslösningar. Volvo Cars utvecklar ny teknologi som inte bara uppfyller säkerhetsnormerna eller klarar regulatoriska tester, utan för att företagets egna forskningsdata – baserat på djupanalyser av tiotusentals verkliga olyckor – visar inom vilka områden som säkerheten kan förbättras ytterligare.

På 1980-talet började Volvo Cars fokusera på sidokollisioner efter att de data som man hade tillgång till visade att alltför många människor skadades i den typen av olyckor på grund av avståndet mellan kollisionen och den åkande. Detta resulterade i flera innovationer med början på 1990-talet, såsom sidokollisionsskyddet SIPS, sidokrockkuddar och krockgardiner. Alla dessa innovationer, baserade på Volvos forskningsdata, utgör nu en branschstandard.

På senare tid har Volvo Cars forskningsdata visat på ett problem med skador på ländryggen, eller ryggslutet, på alla människor oberoende av kön och storlek. Ytterligare analys och studier gjorde att Volvo fokuserade på farorna vid skador till följd av avåkningar. Teknologin som detta resulterade i, introducerad först på XC90 och som nu finns på alla SPA-baserade bilar, är en stötupptagare i stolarna som går långt utöver vad som är ett regulatoriskt krav för biltillverkare.

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hon blir testförare för Continentals däck till Extreme E-serien

Den svenska racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky blir testförare för Continentals nya högprestanda-däck som utvecklas speciellt för den globala Extreme E-serien.

Jämtkraft blir Volkswagens energipartner

BIL Sweden i Almedalen 2019

Första WTCR-segern för Kristoffersson

Koldioxidutsläppen från nya bilar fortsätter att öka

Utsläppen av koldioxid från nya bilar i EU har ökat för andra året i rad. Det framgår av en rapport där Europeiska miljöbyrån publicerat sina preliminära data över koldioxidutsläppen för nya bilar och skåpbilar i EU samt Island, skriver TT.

Etanol är världens ledande hållbara drivmedel

Produktionen av hållbar etanol ökade med 7,7 procent 2018 och står nu för 73 procent av världsmarknaden för biodrivmedel. Kemi- och biodrivmedelsföretaget Sekab betonar att etanol har potential att kraftigt sänka utsläppen i Sverige och bidra till att fasa ut vårt oljeberoende.

Nyhetsbrev

Ta chansen – lär dig något nytt på Inspirationsdagen 100% Verkstad

Arkiv

Så har Lexus förbättrat led-lampan

Skarpare och starkare ljusbild är några av förbättringarna hos Lexus nya typ av led-strålkastare "Bladescan" som lanseras på RX-modellen i höst.

”Vi behöver er hjälp”

Förra våren visade Malmö kommuns miljöinspektörer oss hur de jobbar för att stoppa olagliga verkstäder. Nu uppmanar de branschen att bli bättre på att tipsa om oseriösa aktörer – och att inte anlita oseriösa företag.

KG Knutsson AB och Univar Solutions i samarbete

De lanserar ny bil och lyfter fram lokala näringslivet

”Däckhotellet är nyckeln till många jobb”

Därför exploderade vätgasmack

I början på juni skedde en explosion vid en vätgasmack i Norge. Nu har en utredning slagit fast olycksorsaken.

Framtidssäkra bilverkstaden på Automässan

​Frövi Bilservice kan leva vidare tack vare investeringsstöd

Bensinbolaget ville inte fortsätta verksamheten. Men Kenneth Johansson på Frövi Bilservice sökte stöd hos Region Örebro län och nu har han beviljats 800 000 kronor i investeringsstöd för att utveckla verksamheten med nya pumpar, datorer, kortläsare och cisterner för att fortsätta sälja drivmedel.

Semcon ska säkra framtida autonoma fordon

Semcon ingår ett nytt samarbete om funktionell säkerhet med en global fordonstillverkare. Projektet ska se till att framtidens självkörande fordon blir tillförlitliga med hjälp av kvalitetssäkrade systemlösningar.

Volvo i Kristianstad väljer DEKRA för verkstadskvalitet

Trux nyanställer efter starkt första halvår

Dendo Drive House - när den laddbara bilen får bestämma hur vi ska bo

”Dendo Drive House1” (DDH) från Mitsubishi innebär att bilar, hus och fasta elnät kommer att kunna kopplas samman. Ett ekosystem där hemmet tillsammans med bilen genererar, lagrar och delar elkraft, vilket gör att bilen blir en del av den elektrifierade infrastrukturen.

Motormagasinet söker reporter

Oljebar förenklar verkstadens arbete

Subaru har börjat utvecklat ny elbil

Genom att vidareutveckla sin plattform SGP kommer Subaru i ett joint venture ta fram en fyrhjulsdriven elbil med solid state-batterier. En första visning av bilen förväntas genomföras under OS i Tokyo nästa år.

Dahlgren vann på nya racingbanan vid Skellefteå

Johan Kristoffersson segrade i SM-rallyt Gästabudstrofén

Rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, MK Team Westom, fick revansch för fadäsen i South Swedish Rally där han tvingades att bryta. Rallykarriären börjar ta sig för värmlänningen.

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

Holland: Så mycket sänker elbilar vinsten

Verkstadskonceptet Quick Lane intar Europa

SFVF: ”Volvo borde informera brett”

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Se alla Företagens egna nyheter

HBA utökar med blåljus från Federal Signal

Vinn snygga jackor från ExxonMobil - Kom & tävla med oss på Borgeby Fältdagar

Nya arbetsljusramper 8000-serien

Tävla om snygga jackor från ExxonMobil på Borgeby Fältdagar & prata smörjmedel med våra experter!

Vad kan du om olika cyanoakrylat? Lär dig mer i vårt blogginlägg!

Kom och hälsa på oss på Borgeby Fältdagar 26-27 juni, monter E:32

Bilreklamens nyaste innovation!

LBM Autoparts på ReMaTec i Amsterdam

Sverigepremiär för användning av ElaProof!

Minimera driftstopp med FAG-hjullager.

Hjälp till att förhindra miljarder bedrägerier.

- Claes, en bilhandlare söker dig

Volkswagen Crafter - Anpassad fordonsbelsyning

Kolla in vår nya video om hur Plasmabehandling kan hjälpa dig att limma svårlimmade plaster lättare!

G A Lindberg ChemTech förvärvar delar av Edvard Schneidler och utökar vårt elektroniksortiment

Back-TV sats trådlös med kamera

Välkommen till LBM Autoparts Peter Wendel!

Heavy Duty Arbetsbelysning

Spegelskyltar höjer uppmärksamheten

LBM Autoparts tackar Helena Nordin för trogen tjänst!

Lazer - högpresterande extraljus

3 sätt att undvika luftbubblor vid ompackning till sprutor - t.ex. lim, smö...

Nya Luftbälgar till Range Rover L322

Säljstöd med integration till 4 finansbolag

Skötsel av skärvätska under semesterstopp - så här undviker du onödiga drif...

Sänd till en kollega

0.137