23948sdkhjf

Därför exporterar vi många bilar till Finland

Svag krona och fallande priser på dieselbilar har fått exporten av svenska bilar till Finland att lyfta.

Rekordmånga bilar importerades till Finland i fjol och de allra flesta kom från Sverige.

Privatimporten av personbilar till Finland är stor och den fortsätter att öka. Nästan 40000 bilar importerades till Finland under 2018, vilket var en ökning med 35 procent jämfört med året innan (2017). Det visar statistik som statliga finska radio- och TV-bolaget Yle tagit fram.

Nästintill hela ökningen av bilimporten till Finland utgörs av bilar som köpts från Sverige. Vi skickade i fjol nästan dubbelt så många bilar till Finland som året innan.

De flesta av personbilarna som importerades till Finland var 3-4 år gamla och drygt hälften (21000) av alla importbilar kom från Sverige.

En viktig faktor bakom att vi ökat exporten av bilar till Finland så kraftigt är att den svenska kronan de senaste åren blivit väsentligt billigare för finländarna, som använder Euron som valuta.

En annan faktor som gjort svenska begagnade bilar attraktivare på den finska marknaden är att priserna på dieselbilar fallit på sistone i Sverige.

Dieselbilarna har fortfarande en stark ställning i Finland. En klar majoritet av alla bilar som privatimporteras till Finland är dieselbilar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063