23948sdkhjf

Här blir APL nästan en provanställning

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Introduktion och bygga laganda från dag ett. Så jobbar man på Yrkesplugget i samarbete med utvalda verkstäder för att få ut fordonseleverna i jobb så fort de går ut gymnasiet.

På friskolegymnasiet Yrkesplugget jobbar man efter ett lite annorlunda upplägg när det gäller den arbetsplatsförlagda praktiken – APL:en.

– De ska under två veckor få känna på en arbetsplats. Meningen är att eleverna ska vara någon eller några dagar nästan varje vecka på sin verkstad, förklarar Jesper Ström, APL-ansvarig och fordonslärare på Yrkesplugget.

Yrkesplugget har i dagsläget totalt 40 elever som går i årskurs ett på fordons- och transportprogrammet och 39 av dem har en verkstad som de gör alla sina APL-timmar på under hela utbildningstiden.

Och såväl verkstaden som handledarna väljs ut med omsorg. Här gäller det att skolan är på alerten och försöker slussa eleverna till en verkstad som passar deras personlighet och kompetensprofil bäst, menar Jesper:

– Till en Volvo-auktoriserad verkstad som jobbar med servicetekniker bör man försöka skicka elever som har lätt för att prata och har utvecklat en hög social kompetens redan under årskurs två. Medan en elev som är ganska tillbakadragen och blyg ofta utvecklar sina sociala förmågor senare, och då är det bättre att den eleven får göra praktik på en verkstad som inte kräver så mycket kundkontakt. Det som händer med elever som hamnar fel på praktiken är ofta att de börjar tycka att det är tråkigt och inte alls vad de hade tänkt sig, och de börjar skolka och så blir det en nedåtgående spiral.

I årskurs två får fordonseleverna vara ännu mer ute på sin verkstad:

– Då är de på sin verkstad i snitt tre dagar per vecka och inne i skolan och läser kärnämnena två dagar i veckan under en period på en månad. Sedan är de i skolan hela veckorna i en månads tid och så vidare. När man jobbar på det här sättet under hela utbildningen så har Upplands Motor i princip våra elever i en tre år lång provanställning. Det ger dem möjlighet att forma eleverna och få dem att växa in i ett team, förklarar Jesper Ström.

För Upplands Motor handlar det om att locka till sig fordonseleverna, få dem att lära känna arbetsplatsen, och vilja stanna kvar där efter skolavslutningen.

– De elever som är här nu är vår framtid. När de är här hos oss vill vi nästan få dem att inte längta tillbaka till skolan, förklarar Helena Andersson som jobbar med koncernledningsstöd och är den på Upplands Motor som ansvarar för samarbetet med Yrkesplugget.

– Det här sättet att jobba på kräver en hel del av både skolan och företaget, men det blir nästan som ett självspelande piano, när det kommer till att få ut eleverna i arbete i branschen, inflikar Jesper Ström.

– Vi försöker också varva med lite andra aktiviteter. Så vi har gjort studiebesök på vår nybyggda lastbilsanläggning, de får gå upp till vårt däckcenter och titta på hur man bland annat kränger däck, balanserar hjul och byter gummi. Sedan får de besöka vårt skadecenter och vår nybyggda leveransanläggning, berättar Helena Andersson.

De här avbrotten är dessutom bra tillfällen för eleverna att få inblick i andra arbetsmoment och arbetsplatser. Någon kanske efter ett besök på vår lastbilsverkstad kommer på att han vill bli tungbilsmek, tillägger hon.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ta chansen – lär dig något nytt på Inspirationsdagen 100% Verkstad

När Inspirationsdagen 100% Verkstad återkommer till Stockholm är programmet laddat med talare och utställare. Ta chansen, lyft blicken från arbetsbänken och kom och inspireras att utveckla just din verksamhet.

Framtidssäkra bilverkstaden på Automässan

​Frövi Bilservice kan leva vidare tack vare investeringsstöd

Bensinbolaget ville inte fortsätta verksamheten. Men Kenneth Johansson på Frövi Bilservice sökte stöd hos Region Örebro län och nu har han beviljats 800 000 kronor i investeringsstöd för att utveckla verksamheten med nya pumpar, datorer, kortläsare och cisterner för att fortsätta sälja drivmedel.

Semcon ska säkra framtida autonoma fordon

Semcon ingår ett nytt samarbete om funktionell säkerhet med en global fordonstillverkare. Projektet ska se till att framtidens självkörande fordon blir tillförlitliga med hjälp av kvalitetssäkrade systemlösningar.

”Däckhotellet är nyckeln till många jobb”

Därför exploderade vätgasmack

I början på juni skedde en explosion vid en vätgasmack i Norge. Nu har en utredning slagit fast olycksorsaken.

Nyhetsbrev

Volvo i Kristianstad väljer DEKRA för verkstadskvalitet

Arkiv

Trux nyanställer efter starkt första halvår

Dendo Drive House - när den laddbara bilen får bestämma hur vi ska bo

”Dendo Drive House1” (DDH) från Mitsubishi innebär att bilar, hus och fasta elnät kommer att kunna kopplas samman. Ett ekosystem där hemmet tillsammans med bilen genererar, lagrar och delar elkraft, vilket gör att bilen blir en del av den elektrifierade infrastrukturen.

Oljebar förenklar verkstadens arbete

Subaru har börjat utvecklat ny elbil

Genom att vidareutveckla sin plattform SGP kommer Subaru i ett joint venture ta fram en fyrhjulsdriven elbil med solid state-batterier. En första visning av bilen förväntas genomföras under OS i Tokyo nästa år.

Dahlgren vann på nya racingbanan vid Skellefteå

Johan Kristoffersson segrade i SM-rallyt Gästabudstrofén

Rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, MK Team Westom, fick revansch för fadäsen i South Swedish Rally där han tvingades att bryta. Rallykarriären börjar ta sig för värmlänningen.

LeasePlan:s vd kommenterar rapporten ”Makten över bilen..”

Avgasmätning en bortglömd felsökningsmetod

Att jobba med emissionsanalys – att mäta och analysera avgasernas innehåll – gör felsökningen både snabbare och mera träffsäker. Det menar två aktörer i branschen som vi pratat med.

”Man fokuserar för mycket på diagnosverktygen”

I dag har verkstäderna i Sverige glömt hur man felsöker med hjälp av avgasmätning. Det menar Tommie Nilsson, Sverigeansvarig för danska Elektro Partner som bland annat jobbar med teknisk support och även säljer emissionsanalysutrustning.

Så röstade Riksdagen om kriminalisering av manipulerade mätarställningar

Middagsbjudningar för kunderna ökar försäljningen

Säljer man fler bilar och får lojalare kunder genom att bjuda dem på gratis mat och underhållning? Bilföretaget Shaheen Chevrolet i Michigan hävdar att man lyckats med just detta.

Skatteverket på jakt efter bilhandlare som exporterar begagnade bilar

Midnattssolsloppet - Racingens återkomst till Norrland!

Den 14-15 juni är det dags för första tävlingen på Skandinaviens längsta racingbana, Drivecenter Arena i Fällfors, Skellefteå.

Michelin och GM släpper ut luften ur personbilsdäcken

Ford GT utmanar på Le Mans

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

VW Group planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i Europa

Volkswagen-koncernen satsar på ett snabbt genombrott för e-mobilitet och fördubblar insatserna på laddinfrastruktur. I hela Europa kommer koncernen att installera totalt 36 000 laddpunkter till år 2025, inklusive 11 000 från märket Volkswagen.

SFVF: ”Volvo borde informera brett”

Holland: Så mycket sänker elbilar vinsten

Verkstadskonceptet Quick Lane intar Europa

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Motormagasinet söker reporter

Här är Hedin Bils expansion 2018

Se alla Företagens egna nyheter

Minimera driftstopp med FAG-hjullager.

Hjälp till att förhindra miljarder bedrägerier.

- Claes, en bilhandlare söker dig

Volkswagen Crafter - Anpassad fordonsbelsyning

Kolla in vår nya video om hur Plasmabehandling kan hjälpa dig att limma svårlimmade plaster lättare!

G A Lindberg ChemTech förvärvar delar av Edvard Schneidler och utökar vårt elektroniksortiment

Back-TV sats trådlös med kamera

Välkommen till LBM Autoparts Peter Wendel!

Heavy Duty Arbetsbelysning

Spegelskyltar höjer uppmärksamheten

LBM Autoparts tackar Helena Nordin för trogen tjänst!

Lazer - högpresterande extraljus

3 sätt att undvika luftbubblor vid ompackning till sprutor - t.ex. lim, smörjfett & silikon

Nya Luftbälgar till Range Rover L322

Säljstöd med integration till 4 finansbolag

Skötsel av skärvätska under semesterstopp - så här undviker du onödiga driftstopp och problem!

Projektet är igång!

Fyll på ditt varumärke med coola flaskor

Brigade hjälper dig att uppnå R46 kravet

åter försäljaren söks efter dragbar och steg

LuK utökar kopplingssortimentet för den asiatiska vagnparken.

Vårstädning - upp till 70% rabatt

Ta hand om din bil

Hallå där, Carina Brithén

Vår ambition är att ha Sveriges bästa supportorganisation och service inom ...

Sänd till en kollega

0.147