23948sdkhjf

Publiksuccé för Skandinaviens största bil- och mc-show

I år kom inte mindre än 76 773 besökare till Elmia i Jönköping för att kika på de över fyra hundra utställningsfordonen och för att umgås och ha kul.

Påsken är en speciell högtid, inte minst för landets alla fordonsentusiaster. Det är då Bilsport Performance & Custom Motor Show går av stapel. Eventet där speciellt utvalda bilar, mopeder, lastbilar, motorcyklar, ja till och med traktorer – de flesta av dem modifierade och ombyggda på ett eller annat sätt – finns att beskåda på Elmia i Jönköping. I år gästades mässan av två stora internationella namn. Ken Block, mannen bakom de omåttligt populära gymkhanafilmerna på Youtube som har över 550 miljoner visningar, och bilbyggaren Aaron Kaufman känd från bland annat Fast N’ Loud och Shifting Gears. 

Båda utryckte uppskattning och entusiasm för den svenska inomhusshowen. I synnerhet Aaron Kaufman som gick runt på mässan för att umgås och språka med utställare och ofta tog tillfället i akt att säga hur imponerad han var av den stora bredd på byggstilar och inriktningar showen rymde samt att kvaliteten på fordonen var så hög.

Aaron Kaufman blev kvar på Elmia hela helgen och utsåg även ett favoritbygge.

–Det var verkligen inte lätt, medgav han. Här fanns ju så mycket som verkligen tilltalade mig, så många olika stilar och inriktningar. Till slut fick jag sätta mig och verkligen tänka: om jag bara fick ta med mig en bil hem var det tvunget att bli en som var snabb, var byggd för att köras hårt och långt, och så har jag alltid varit lite svag för Ford -32, så till slut blev det Jimmy Engstedts roadster som kryssade i flest rutor. En fantastisk och användbar bil!

Bland övriga utställare som utmärkte sig särskilt hörde vinnarna av Best in Show samt det prestigefulla vandringspriset Boyd Coddington Memorial Award.

Det senare utsågs av fjolårsvinnaren David Gunnars som valde Sven Billreds ”Decimo Segundo,” en aluminiumglänsande rod baserad på ett Chevrolet 1929 lastbilschassi, byggd helt för hand på bara 1,5 år och med en rak 12-cylindrig motor byggd av två Chevrolet-sexor.

I strålande försommarväder bjöd Meguiar’s Arena på fartfylld underhållning i form av driftinguppvisning av Team J-Spec med meriterade förarna Rickard Ivars och Alexander Granlund, breisladdande Gatebil-profilen Kenneth Alm samt MC-stuntshow av Robert Löfberg, Jonas Hedberg och West End Chaos. På påskaftonskväll avgjordes även den prestigefulla och traditionsenliga driftingtävlingen Påsksladden på Meguiar’s Arena, där Joakim Grahn blev ”last man standing” av 37 ur landets driftingelit med sin Volvo 245.

– Det har varit fyra fantastiskt kul dagar, summerar projektlekare Daniel Lindstedt årets show. Kvaliteten på utställda fordon har varit mycket hög publiken har varit engagerad och köpstark. Det har känts att både utställare och besökare har trivts och uppskattat det vi alla har gjort, tillsammans.

Tankar kring nästa år har redan börjat gro.

– Det här är nog första året som jag redan under pågående show har fått förfrågningar om att få ställa ut nästa år, både av svenska företag och klubbar, men också av utländska. Det är lite för tidigt att kunna lova något sådant redan innan årets show är över, men vi har börjat planera för vad vi ska utveckla till dess. Och så har vi börjat spåna kring vilka utländska gäster vi ska bjuda in. Men det och lite annat vi funderat över håller vi på en liten stund till, säger projektledaren och ler.

 

Den amerikanske gästen Aaron Kaufmann tillsammans med Jimmy Engstedts och hans Ford -32 roadster.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094