23948sdkhjf

”Det är tryggare i Irak”

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Två bomber har lämnat efter sig söndersprängda väggar, dörrar och bilar, och ett stort ekonomiskt bortfall. Vi besökte ett av de företag som är med och betalar priset för kriminaliteten i de utsatta storstadsområdena.

Den 27 mars detonerade den första sprängladdningen, precis utanför stängslet som omgärdar Vällingby City Bilverkstad i det lilla industriområdet i Vinsta i västra Stockholm.

Natten mot söndag den 14 april var det dags igen. Då detonerade en sprängladdning igen, denna gång placerad innanför stängslet intill verkstaden och en träbod som används som bland annat personalutrymmen.

Klicka på bilden här intill för att se fler bilder på bombens sprängverkan

Den första sprängningen förstörde en handfull kundbilar och även några av verkstadens egna bilar. Den andra sprängladdningen trasade sönder porten till verkstaden samt tak och väggar till två mindre träbyggnade utanför som användes till personalutrymmen och däckförvaring:

– Våra bilar var inte helförsäkrade, det var bilar som vi höll på att jobba med. Flera av kundbilarna är helt förstörda, berättar Mazen Ameri som tar emot när vi besöker verkstaden. Mazen hjälper till en hel del i verkstaden som ägs och drivs som enskild firma av hans bror Rida Ameri.

– Det här har förstört min tillvaro totalt. Jag går runt och kliar mig i huvudet och vet inte vad jag ska göra, säger Rida Ameri när vi ringer honom.

Klarar ni av att fortsätta att bedriva verksamheten?
– Jag kommer att fortsätta som vanligt, jag kommer inte att stänga ner. De kan ju inte gärna spränga om och om igen. De kan inte stoppa oss.

Funderar ni på att sätta upp övervakningskameror?
– Vi hade köpt kameror efter den första sprängningen. Vi höll på att rensa upp och städa efter den första sprängningen och tänkte att vi skulle montera upp kamerorna när vi blev färdiga. Men vi hann inte bli färdiga. Det är helt sjukt – två sprängningar på två veckor, och mitt i däcksäsongen, berättar Rida.

Både Rida och hans bror tror att det är samma gärningsmän som ligger bakom båda sprängningarna, men de har lite olika teorier om vilka gärningsmännen och deras motiv är.

– Jag sade till polisen att, antingen är det någon högerextremist eller IS-sympatisör, eller så är det kanske någon konkurrent, säger Rida.

– Men vi har inte fått ett enda hot innan det hände. Det är jätteskumt. Polisen säger att de inte har någonting att gå på eftersom vi inte har blivit hotade eller något liknande, fortsätter han.

– Vi har varit ganska öppna med att vi inte gillar IS, och det finns ju dem som inte håller med oss. Det skulle kunna vara någon IS-sympatisör som är förbannad. Det är en teori, säger brodern Mazen Ameri.

Han är besviken på regeringen och statsminister Stefan Löfvén, som han tycker har lämnat dem som bor i de utsatta bostadsområdena i sticket:

– De som jobbat för IS ska inte få komma tillbaka till Sverige. Jag fattar inte vad Löfvén och sossarna håller på med. De borde ge polisen bättre löner i stället, och bättre utrustning. Det känns tryggare i Irak än här i Stockholm.

Utöver verkstaden jobbar både Rida och Mazen även för Stockholms kommun med ungdomar som hamnat snett:

– Det är inga struliga ungdomar som gör så här – spränger en liten verkstad. Inte i de gängkriminella kretsarna heller. Är de ute efter att pressa någon på pengar så kommer de och skjuter eller bränner någon bil, men inte spränger mitt i natten, två gånger på två veckor. Polisen tycker också att det här är jättekonstigt. Alla tycker det här är konstigt, säger Rida Ameri.

Han har ställt upp i intervjuer i flera medier, bland annat Aftonbladet och då har han valt att medverka anonymt och utan bild:

– Jag säger alltid till de ungdomar jag jobbar med att om man sköter sig så klarar man sig bra och råkar inte ut för massa grejer. Och om de ser att jag som sköter mig ändå drabbas av sådan här problem och hamnar i tidningen, så.. Ja, du förstår.

– Men vi får inte vika oss på grund av det här. Vi ska städa upp och försöka snygga till allting, avslutar Rida Ameri.

Fastigheten deras verkstad är inrymd i ägs av en äldre man som bor utomlands större delen av vinterhalvåret.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Drivremmar problembarn för Volvo

Volvos problem med motorer som riskerar haverera på grund av rembrott har visat sig vara omfattande, och Volvo har fortfarande inte vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna för bilägarna.

Volvo chocksänker bytesintervall för remmar

När Volvo lanserade sina nya fyrcylindriga dieselmotor i VEA-familjen hade den en av marknadens längsta bytesintervall för kamremmen. Nu har Volvo gått ut med nya instruktioner där man nära på halverat bytesintervallet.

Godkänd Bilverkstad blir tvingande när kommun gör upphandling

Kunskapen om Godkänd Bilverkstad sprider sig och nu har Sundsvalls kommun beslutat att i sin upphandling av verkstäder kräva att verkstaden ska vara ansluten till SFVF och/eller MRF och därmed också Godkänd Bilverkstad.

Handlare har inte koll på Volvos nya bytesintervall

Volvo Cars information om kortade kamremsbytesintervall når inte ut till fria verkstäder och inte ens till Volvo-auktoriserade handlare. Många bilköpare riskerar därför att få en otrevlig överraskning när det är dags för första servicen.

Ny säsong av Bilprovningen på TV3

Sasha Selipanov blir ny designchef på Koenigsegg

Koenigsegg Automotive har utsett Alexander (Sasha) Selipanov till ny designchef. Han har en bakgrund från Volkswagen, Lamborghini, Bugatti och Genesis.

Nyhetsbrev

Årets Verkstad kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Arkiv

McDonald's nya skylt för elladdning

Kvdbil-rapport visar på försäljningsras av begagnade bilar under 2019

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska. Under andra kvartalet 2019 föll försäljningen med cirka 6,1 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har lagren av begagnade bilar minskat hos bilhandeln. Det visar ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil.se.

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Intresset för rally ökar – juniorboom i Rally-SM

Vinnare från MotorGalan tävlar i Yrkes-VM

Anna Widholm, lackerare vid Möller Bil i Västerås och vinnare av Årets Lackerare vid MotorGalan 2018 är en av de tävlande från fordonsbranschen vid Yrkes-VM i ryska Kazan. Den andre tävlande från fordonsbranschen är Oscar Thulin, Toveks Bil i Lund som tävlar i Bilskadeteknik.

Begagnatköpen ökade med 42 % under juli med VW Golf i topp

Lackerare efterlyses till MotorGalan

Den 14 november är det dags för Motorgalan 2019 på Berns Salonger i Stockholm. Då ska vinnare i 13 olika kategorier få sina priser. Det är hög tid att nominera till de olika kategorierna. Vi skulle gärna se att fler nomineras, bland annat till kategorin Årets Lackerare.

Northvolt har börjat rekrytera till batterifabriken i Skellefteå

Nu ska fordonsbranschen utbilda i batteri- och elbilsteknik

Den svenska fordonsbranschen ska utbilda 10 000-tals svenska anställda för att inte Sverige ska hamna på efterkälken inom elbilar. Risken är att Kina och Tyskland konkurrerar ut Sverige, uppger Ekonomiekot.

Antal elbilar ökar och det är Tesla Model 3 som driver på

Samtidigt som effektfrågan debatteras flitigt fortsätter antal laddbara bilar att öka. Tesla Model 3 fortsätter att driva beståndsutvecklingen bland elbilarna. Nya studier visar emellertid att stora ökningar av elbilsbeståndet kan göras utan att ytterligare nätkapacitet behöver byggas ut.

Mopedens dag en folkfest i norr

Nu är det dags att nominera till MotorGalan

Den 14 november är det dags för MotorGalan 2019 på Berns Salonger i Stockholm. Då ska vinnare i 13 olika kategorier få sina priser. Men innan dess är det dags att nominera till de olika kategorierna. Den 13 augusti är sista dag att nominera.

Ytterligare 200 bilåterförsäljare väljer DEFAs Installerat & Klart

HBA Fordonsteknik AB presenterar liten, lysande nyhet

Stabil arbetsbänk med säkert fotfäste

Kolla vilka som vann på MotorGalan förra året

Över 100 startande och 88 jagar SM-poäng i Kolsvarundan

Digital batterimätare för 12- och 24-volts batterier

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

Se alla Företagens egna nyheter

Drivaxel till Peugeot 207

Nyhet! Batterilös startbooster: GYS Startronic 800.

Ny drivaxel till Mazda 3

Snabba svar om snabblim

Vridmoment omvandlare till automatväxellådor

INFOFLEX FORDON - Integration Fortnox

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Vi fortsätter att sponsra Solvatten

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Nytillverkade turboladdare

Kom ihåg att riskbedöma bilvårdsprodukter och andra kemikalier

Korrekt bromsprov för personbilssläp med påskjutsbroms

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobilskolan i September!

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Ljusinställning - ACVLJN5413

Välkommen på Seminarium om ingjutning av elektronik med WEVO den 14-16 oktober 2019.

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

Sogefi OE leverantör till "årets motor" från Ferrari

Hårdtest av UV-Triple+, Den svensktillverkade härdlampan för bilglasreparationer

Unikt kombinationsljus

Hjulinställning - ACTIA 3DLite

Fokus på verkstäder: Bli redo för besök från Arbetsmiljöverket

Nytt effektivt sätt att kolla oljemängden i faten!

Actigas 400 - Fyrgasmätare med display för bensin.

Sänd till en kollega

0.119