23948sdkhjf

”Det är tryggare i Irak”

Två bomber har lämnat efter sig söndersprängda väggar, dörrar och bilar, och ett stort ekonomiskt bortfall. Vi besökte ett av de företag som är med och betalar priset för kriminaliteten i de utsatta storstadsområdena.

Den 27 mars detonerade den första sprängladdningen, precis utanför stängslet som omgärdar Vällingby City Bilverkstad i det lilla industriområdet i Vinsta i västra Stockholm.

Natten mot söndag den 14 april var det dags igen. Då detonerade en sprängladdning igen, denna gång placerad innanför stängslet intill verkstaden och en träbod som används som bland annat personalutrymmen.

Klicka på bilden här intill för att se fler bilder på bombens sprängverkan

Den första sprängningen förstörde en handfull kundbilar och även några av verkstadens egna bilar. Den andra sprängladdningen trasade sönder porten till verkstaden samt tak och väggar till två mindre träbyggnade utanför som användes till personalutrymmen och däckförvaring:

– Våra bilar var inte helförsäkrade, det var bilar som vi höll på att jobba med. Flera av kundbilarna är helt förstörda, berättar Mazen Ameri som tar emot när vi besöker verkstaden. Mazen hjälper till en hel del i verkstaden som ägs och drivs som enskild firma av hans bror Rida Ameri.

– Det här har förstört min tillvaro totalt. Jag går runt och kliar mig i huvudet och vet inte vad jag ska göra, säger Rida Ameri när vi ringer honom.

Klarar ni av att fortsätta att bedriva verksamheten?
– Jag kommer att fortsätta som vanligt, jag kommer inte att stänga ner. De kan ju inte gärna spränga om och om igen. De kan inte stoppa oss.

Funderar ni på att sätta upp övervakningskameror?
– Vi hade köpt kameror efter den första sprängningen. Vi höll på att rensa upp och städa efter den första sprängningen och tänkte att vi skulle montera upp kamerorna när vi blev färdiga. Men vi hann inte bli färdiga. Det är helt sjukt – två sprängningar på två veckor, och mitt i däcksäsongen, berättar Rida.

Både Rida och hans bror tror att det är samma gärningsmän som ligger bakom båda sprängningarna, men de har lite olika teorier om vilka gärningsmännen och deras motiv är.

– Jag sade till polisen att, antingen är det någon högerextremist eller IS-sympatisör, eller så är det kanske någon konkurrent, säger Rida.

– Men vi har inte fått ett enda hot innan det hände. Det är jätteskumt. Polisen säger att de inte har någonting att gå på eftersom vi inte har blivit hotade eller något liknande, fortsätter han.

– Vi har varit ganska öppna med att vi inte gillar IS, och det finns ju dem som inte håller med oss. Det skulle kunna vara någon IS-sympatisör som är förbannad. Det är en teori, säger brodern Mazen Ameri.

Han är besviken på regeringen och statsminister Stefan Löfvén, som han tycker har lämnat dem som bor i de utsatta bostadsområdena i sticket:

– De som jobbat för IS ska inte få komma tillbaka till Sverige. Jag fattar inte vad Löfvén och sossarna håller på med. De borde ge polisen bättre löner i stället, och bättre utrustning. Det känns tryggare i Irak än här i Stockholm.

Utöver verkstaden jobbar både Rida och Mazen även för Stockholms kommun med ungdomar som hamnat snett:

– Det är inga struliga ungdomar som gör så här – spränger en liten verkstad. Inte i de gängkriminella kretsarna heller. Är de ute efter att pressa någon på pengar så kommer de och skjuter eller bränner någon bil, men inte spränger mitt i natten, två gånger på två veckor. Polisen tycker också att det här är jättekonstigt. Alla tycker det här är konstigt, säger Rida Ameri.

Han har ställt upp i intervjuer i flera medier, bland annat Aftonbladet och då har han valt att medverka anonymt och utan bild:

– Jag säger alltid till de ungdomar jag jobbar med att om man sköter sig så klarar man sig bra och råkar inte ut för massa grejer. Och om de ser att jag som sköter mig ändå drabbas av sådan här problem och hamnar i tidningen, så.. Ja, du förstår.

– Men vi får inte vika oss på grund av det här. Vi ska städa upp och försöka snygga till allting, avslutar Rida Ameri.

Fastigheten deras verkstad är inrymd i ägs av en äldre man som bor utomlands större delen av vinterhalvåret.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156