23948sdkhjf

”Det är tryggare i Irak”

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Två bomber har lämnat efter sig söndersprängda väggar, dörrar och bilar, och ett stort ekonomiskt bortfall. Vi besökte ett av de företag som är med och betalar priset för kriminaliteten i de utsatta storstadsområdena.

Den 27 mars detonerade den första sprängladdningen, precis utanför stängslet som omgärdar Vällingby City Bilverkstad i det lilla industriområdet i Vinsta i västra Stockholm.

Natten mot söndag den 14 april var det dags igen. Då detonerade en sprängladdning igen, denna gång placerad innanför stängslet intill verkstaden och en träbod som används som bland annat personalutrymmen.

Klicka på bilden här intill för att se fler bilder på bombens sprängverkan

Den första sprängningen förstörde en handfull kundbilar och även några av verkstadens egna bilar. Den andra sprängladdningen trasade sönder porten till verkstaden samt tak och väggar till två mindre träbyggnade utanför som användes till personalutrymmen och däckförvaring:

– Våra bilar var inte helförsäkrade, det var bilar som vi höll på att jobba med. Flera av kundbilarna är helt förstörda, berättar Mazen Ameri som tar emot när vi besöker verkstaden. Mazen hjälper till en hel del i verkstaden som ägs och drivs som enskild firma av hans bror Rida Ameri.

– Det här har förstört min tillvaro totalt. Jag går runt och kliar mig i huvudet och vet inte vad jag ska göra, säger Rida Ameri när vi ringer honom.

Klarar ni av att fortsätta att bedriva verksamheten?
– Jag kommer att fortsätta som vanligt, jag kommer inte att stänga ner. De kan ju inte gärna spränga om och om igen. De kan inte stoppa oss.

Funderar ni på att sätta upp övervakningskameror?
– Vi hade köpt kameror efter den första sprängningen. Vi höll på att rensa upp och städa efter den första sprängningen och tänkte att vi skulle montera upp kamerorna när vi blev färdiga. Men vi hann inte bli färdiga. Det är helt sjukt – två sprängningar på två veckor, och mitt i däcksäsongen, berättar Rida.

Både Rida och hans bror tror att det är samma gärningsmän som ligger bakom båda sprängningarna, men de har lite olika teorier om vilka gärningsmännen och deras motiv är.

– Jag sade till polisen att, antingen är det någon högerextremist eller IS-sympatisör, eller så är det kanske någon konkurrent, säger Rida.

– Men vi har inte fått ett enda hot innan det hände. Det är jätteskumt. Polisen säger att de inte har någonting att gå på eftersom vi inte har blivit hotade eller något liknande, fortsätter han.

– Vi har varit ganska öppna med att vi inte gillar IS, och det finns ju dem som inte håller med oss. Det skulle kunna vara någon IS-sympatisör som är förbannad. Det är en teori, säger brodern Mazen Ameri.

Han är besviken på regeringen och statsminister Stefan Löfvén, som han tycker har lämnat dem som bor i de utsatta bostadsområdena i sticket:

– De som jobbat för IS ska inte få komma tillbaka till Sverige. Jag fattar inte vad Löfvén och sossarna håller på med. De borde ge polisen bättre löner i stället, och bättre utrustning. Det känns tryggare i Irak än här i Stockholm.

Utöver verkstaden jobbar både Rida och Mazen även för Stockholms kommun med ungdomar som hamnat snett:

– Det är inga struliga ungdomar som gör så här – spränger en liten verkstad. Inte i de gängkriminella kretsarna heller. Är de ute efter att pressa någon på pengar så kommer de och skjuter eller bränner någon bil, men inte spränger mitt i natten, två gånger på två veckor. Polisen tycker också att det här är jättekonstigt. Alla tycker det här är konstigt, säger Rida Ameri.

Han har ställt upp i intervjuer i flera medier, bland annat Aftonbladet och då har han valt att medverka anonymt och utan bild:

– Jag säger alltid till de ungdomar jag jobbar med att om man sköter sig så klarar man sig bra och råkar inte ut för massa grejer. Och om de ser att jag som sköter mig ändå drabbas av sådan här problem och hamnar i tidningen, så.. Ja, du förstår.

– Men vi får inte vika oss på grund av det här. Vi ska städa upp och försöka snygga till allting, avslutar Rida Ameri.

Fastigheten deras verkstad är inrymd i ägs av en äldre man som bor utomlands större delen av vinterhalvåret.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Koldioxidutsläppen från nya bilar fortsätter att öka

Utsläppen av koldioxid från nya bilar i EU har ökat för andra året i rad. Det framgår av en rapport där Europeiska miljöbyrån publicerat sina preliminära data över koldioxidutsläppen för nya bilar och skåpbilar i EU samt Island, skriver TT.

Ta chansen – lär dig något nytt på Inspirationsdagen 100% Verkstad

Etanol är världens ledande hållbara drivmedel

Produktionen av hållbar etanol ökade med 7,7 procent 2018 och står nu för 73 procent av världsmarknaden för biodrivmedel. Kemi- och biodrivmedelsföretaget Sekab betonar att etanol har potential att kraftigt sänka utsläppen i Sverige och bidra till att fasa ut vårt oljeberoende.

Så har Lexus förbättrat led-lampan

Skarpare och starkare ljusbild är några av förbättringarna hos Lexus nya typ av led-strålkastare "Bladescan" som lanseras på RX-modellen i höst.

”Vi behöver er hjälp”

Förra våren visade Malmö kommuns miljöinspektörer oss hur de jobbar för att stoppa olagliga verkstäder. Nu uppmanar de branschen att bli bättre på att tipsa om oseriösa aktörer – och att inte anlita oseriösa företag.

KG Knutsson AB och Univar Solutions i samarbete

Nyhetsbrev

De lanserar ny bil och lyfter fram lokala näringslivet

Arkiv

”Däckhotellet är nyckeln till många jobb”

Därför exploderade vätgasmack

I början på juni skedde en explosion vid en vätgasmack i Norge. Nu har en utredning slagit fast olycksorsaken.

Framtidssäkra bilverkstaden på Automässan

​Frövi Bilservice kan leva vidare tack vare investeringsstöd

Bensinbolaget ville inte fortsätta verksamheten. Men Kenneth Johansson på Frövi Bilservice sökte stöd hos Region Örebro län och nu har han beviljats 800 000 kronor i investeringsstöd för att utveckla verksamheten med nya pumpar, datorer, kortläsare och cisterner för att fortsätta sälja drivmedel.

Semcon ska säkra framtida autonoma fordon

Semcon ingår ett nytt samarbete om funktionell säkerhet med en global fordonstillverkare. Projektet ska se till att framtidens självkörande fordon blir tillförlitliga med hjälp av kvalitetssäkrade systemlösningar.

Motormagasinet söker reporter

Volvo i Kristianstad väljer DEKRA för verkstadskvalitet

Trux nyanställer efter starkt första halvår

Dendo Drive House - när den laddbara bilen får bestämma hur vi ska bo

”Dendo Drive House1” (DDH) från Mitsubishi innebär att bilar, hus och fasta elnät kommer att kunna kopplas samman. Ett ekosystem där hemmet tillsammans med bilen genererar, lagrar och delar elkraft, vilket gör att bilen blir en del av den elektrifierade infrastrukturen.

Oljebar förenklar verkstadens arbete

Subaru har börjat utvecklat ny elbil

Genom att vidareutveckla sin plattform SGP kommer Subaru i ett joint venture ta fram en fyrhjulsdriven elbil med solid state-batterier. En första visning av bilen förväntas genomföras under OS i Tokyo nästa år.

Dahlgren vann på nya racingbanan vid Skellefteå

Johan Kristoffersson segrade i SM-rallyt Gästabudstrofén

Rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, MK Team Westom, fick revansch för fadäsen i South Swedish Rally där han tvingades att bryta. Rallykarriären börjar ta sig för värmlänningen.

Avgasmätning en bortglömd felsökningsmetod

Att jobba med emissionsanalys – att mäta och analysera avgasernas innehåll – gör felsökningen både snabbare och mera träffsäker. Det menar två aktörer i branschen som vi pratat med.

”Man fokuserar för mycket på diagnosverktygen”

I dag har verkstäderna i Sverige glömt hur man felsöker med hjälp av avgasmätning. Det menar Tommie Nilsson, Sverigeansvarig för danska Elektro Partner som bland annat jobbar med teknisk support och även säljer emissionsanalysutrustning.

Så röstade Riksdagen om kriminalisering av manipulerade mätarställningar

Middagsbjudningar för kunderna ökar försäljningen

Säljer man fler bilar och får lojalare kunder genom att bjuda dem på gratis mat och underhållning? Bilföretaget Shaheen Chevrolet i Michigan hävdar att man lyckats med just detta.

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

Holland: Så mycket sänker elbilar vinsten

Verkstadskonceptet Quick Lane intar Europa

SFVF: ”Volvo borde informera brett”

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Se alla Företagens egna nyheter

Nya arbetsljusramper 8000-serien

Tävla om snygga jackor från ExxonMobil på Borgeby Fältdagar & prata smörjmedel med våra experter!

Vad kan du om olika cyanoakrylat? Lär dig mer i vårt blogginlägg!

Kom och hälsa på oss på Borgeby Fältdagar 26-27 juni, monter E:32

Bilreklamens nyaste innovation!

LBM Autoparts på ReMaTec i Amsterdam

Sverigepremiär för användning av ElaProof!

Minimera driftstopp med FAG-hjullager.

Hjälp till att förhindra miljarder bedrägerier.

- Claes, en bilhandlare söker dig

Volkswagen Crafter - Anpassad fordonsbelsyning

Kolla in vår nya video om hur Plasmabehandling kan hjälpa dig att limma svårlimmade plaster lättare!

G A Lindberg ChemTech förvärvar delar av Edvard Schneidler och utökar vårt elektroniksortiment

Back-TV sats trådlös med kamera

Välkommen till LBM Autoparts Peter Wendel!

Heavy Duty Arbetsbelysning

Spegelskyltar höjer uppmärksamheten

LBM Autoparts tackar Helena Nordin för trogen tjänst!

Lazer - högpresterande extraljus

3 sätt att undvika luftbubblor vid ompackning till sprutor - t.ex. lim, smörjfett & silikon

Nya Luftbälgar till Range Rover L322

Säljstöd med integration till 4 finansbolag

Skötsel av skärvätska under semesterstopp - så här undviker du onödiga drif...

Projektet är igång!

Fyll på ditt varumärke med coola flaskor

Sänd till en kollega

0.12