23948sdkhjf

”Vi ser en lucka för oss att fylla”

De startade för snart 15 år sedan med försäljning av verktyg från tyska Condor till tunga maskiner. Nu breddar västgötska Personverktyg sortimentet med verktyg till bilverkstäder.

I fjorton år har man sålt tyska Condors verktyg till tunga fordon, varav 12 år som generalagent. Nu breddar Skövdebaserade företaget Personverktyg sortimentet rejält med verktyg till bilverkstäder.
– Condors tyngdpunkt har hela tiden varit bilverktyg. Men vi här i Sverige har byggt upp vårt företag kring en kundbas bestående av de som jobbar med grävmaskiner, skogsmaskiner, traktorer och lastbilar – entreprenadsidan. Så vi har i princip bara nyttjat tjugo procent av Condors produktportfölj. Sedan ville de på Condor också att vi skulle bredda vårt sortiment, berättar Pär Jiveby, ägare och grundare till Personverktyg.

2017 ställde man för första gången ut i egen monter på Automässan i Göteborg.
– Vi hade vår monter på andra våningen – och mässan blev lite av en marknadsundersökning för oss. Och vi fick så fantastiskt bra genomslag på mässan, så att jag kände att det här ska vi bygga vidare på. Och förra året blev det en öppning och jag kunde rekrytera en medarbetare. I samband med det drog vi igång webbshoppen, berättar Pär Jiveby.

I dagsläget har man en säljare men siktar på att snart ha totalt fem resande säljare som bearbetar bilverkstäder södra och mellersta Sverige.
– Vi ser faktiskt en lucka för oss att fylla. Och luckan består i att många av verktygen på marknaden går för många steg; om exempelvis Börjes Bilverkstad köper ett motorställ, så har det först gått från tillverkaren och över till en importör, sedan till en distributör och vidare till en lokal handlare. Vi tar bort hela stegen. Till att börja med är Condor delägare i vårt bolag, så vi är helt enkelt Condor i Sverige. Det innebär att våra produkter går från tillverkaren och ut till kund. Det är väldigt kostnadseffektivt, förklarar Pär Jiveby.

Man har också större aktörer som jobbar som återförsäljare av Condors produkter i Sverige, avslöjar Pär.
– De vill också vara med och ta en del av kakan.

På den internationella marknaden är Condor en relativt lite spelare, påpekar Pär Jiveby.

– Och det bidrar i sin tur till att den totala overheadkostnaden för både mitt bolag och Condor är minimal.

Condor är i dag närvarande på den finska marknaden och Personverktyg har säljrättigheterna för Norge, avslöjar Pär.
– Men vi har inte tagit oss an Norge än.

Condor startade 1973 i Tyskland och är ett familjeägt företag. De har all sin tillverkning i Taiwan.
– Fabrikerna i Taiwan har hållit på i många år, de tillverkar åt flera av de stora varumärkena.

FAKTA Personverktyg
Anställda: ca 14
Omsättning (2018): ca 35 milj kr
2005 startar Pär Jiveby bolaget Personverktyg i västgötska Tibro och då med inriktning på import och försäljning av tyska tillverkaren Condors verktyg till lastbilar och tunga skogs- och entreprenadmaskiner.
2007 blir personverktyg generalagent för Condor i Sverige.
2016 flyttade Pär Jiveby företaget från Tibro till Skövde några mil bort och i samma veva köptes verktygsföretaget Josab.
I höstas lanserades Personverktyg sin webbutik och i samma veva byggde man ett nytt visningsrum för personbilsverktygen i lokalerna i Skövde.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078