23948sdkhjf

Viktiga branschfrågor i fokus på Inspirationsdagen i Göteborg

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Hur ska verkstäderna klara framtiden med ökade kundkrav, ökad granskning från myndigheter, nya teknik med Artificiell Intelligens, brist på personal? Det var några av frågorna som togs upp på Inspirationsdagen 100% Verkstad i Göteborg.

Det blev en hellyckad dag med intressanta föredrag. Många  representanter för verkstäder samt branschfolk hade tagit sig till konferensanläggningen Arken för att få inspiration.

Dagens första talare var Robert Johansson, Servicemarknadschef på Mechanum, som berättade hur man kan spara mycket pengar på att hantera sitt avfall och sina sopor på rätt sätt. Mechanums verkstäder har engagerat personalen i att ta hand om avfallet på ett helt nytt sätt, kortfattat kan man säga att istället för att slänga allt i en container så ser man till att avfallet är fragmenterat/sorterat. Det gör att man plötsligt kan tjäna mycket mer pengar på soporna. Man kan minska transporterna av avfall och få betalt istället för att betala. Mechanums verkstäder i Göteborg och Malmö har sparat så mycket pengar på sitt nya miljötänk att det räcker och blir över -över i så motto att det kommer personalen till del genom en stor och gemensam sommarfest i år. Plus att man gör något bra för miljön. Robert Johansson betonade att spara in och tjäna pengar på sitt avfall är något som alla typer av verkstäder, även mindre, kan göra. Ett bra sätt att stärka kassan i sin verksamhet.

 

Joakim Cernliden, ansvarig för service på Rejmes i Halland har uppmärksammats och prisats av Volvo Cars för sitt verkstadsarbete och sitt sätt att ta hand om kunderna. Nyckelord är teknikers om inte bara är duktiga på att göra service och reparerar bilar utan som också är social begåvade. Det är nämligen teknikerna som tar hand om allt i en personlig relation med kunden. Teknikern sköter precis allt, från bokning av service till själva arbetet och att ta betalt av kunden. Dessutom att hålla ordning på sin arbetsplats, städa osv.

Framtidens teknik för att öka beläggningen på verkstäder visades av Fredrik Hilmersson och Lisa Hanse från Hawco. De visade hur man med hjälp av sensorer kan få information om allt från flödet i verkstaden till digital information om bilarna i verkstaden liksom att man framöver kan använda AI för att rekrytera kunder. Det väckte en hel del funderingar bland besökarna på Inspirationsdagen. Inte minst eftersom många verkstäder känner att de redan idag har så full beläggning det går att få. Åtminstone om man har lönemodeller typ ackord som gör att man jobbar så mycket det går och att det inte finns så mycket dötid på lyftarna.

Ulf Stefansson, jurist på SFVF, tog i sitt anförande upp Godkänd Bilverkstad och juridiken. Det hela är inte så krångligt förklarade han med hänvisning till bla konsumentjänstlagen där grunden för allt arbete är kravet på fackmässighet. Fackmässighet innebär inte bara att kunna utföra arbete på rätt sätt utan också på att sköta sådana saker som signerade arbetsordrar/fackturor och att man följer vad som gäller i verkstadens reparationsvillkor.

En riktigt het fråga för fordonsbranschen är hur man ska hantera gas- och elbilar. Bo Ericsson, vd på SFVF gjorde en genomgång av det här området som fortfarande omgärdas av stor okunskap. Inte bara verkstäder utan även räddningstjänst med flera behöver få relevant information om hur man ska agera när tex ett gas- eller elfordon skadats vid tex en kollision. Handskas man inte rätt med tex krockade bilar kan allvarliga situationer uppstå. På Inspirationsdagen gavs exempel på hur verkstäder tvingats snabbutrymma för att inte äventyra säkerheten för personal. Det arbetas idag intensivt för att få fram klara instruktioner bland annat genom SGF SäkerhetsGruppen för Fordon som startats av SFVF. Bo Ericsson lyfte även fram att även bilägare bör vara uppmärksamma på vad som gäller för tex laddning av elbilar, något som man enkelt kan lära sig om man läser instruktionsboken ordentligt.

Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, som bland annat arbetar med personalliggare gick igenom, inte bara vilka regler som gäller sedan den 1 juli förras året, utan berättade också om  de oanmälda besök som Skatteverket numera gör att kolla att företag inom fordonsbranschen för personalliggare. Dryga böter väntar den som inte sköter sig.

Från och med i år samverkar också åtta olika myndigheter med att göra kontroller av företag för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Kontroller har gjorts av tex biltvättar, bilrekondare och mindre verkstäder. När omkring 100 företag kontrollerades resulterade det i att en rad företag fick anmärkningar. Polisen grep också 27 personer som arbetade olagligt, man hittade en stulen bil och inte mindre än 29 ärenden ledde till förundersökning. Syftet med razziorna är att motverka svart verksamhet.

Torbjörn von Braun, välkänd i sportbilskretsar med lång erfarenhet av att serva och sälja lyxbilar, berättade i sitt anförande om hur han arbetar med kunder. Nyckelorden är att lyssna på sina kunder. Och att behandla alla kunder med lika respekt, oavsett om det är kungligheter eller vanliga människor som sparat ihop till kanske en Ferrari. Att möta människor och höra deras historia är en drivkraft för Torbjörn von Braun. Om det sedan leder till bra affärer så är det förstås inte fel.

Benny Wallin, välkänd branschprofil, som numera jobbar med utbildningsfrågor för Verkstadsföretagarna, berättade om jakten på framtidens mekaniker. En jakt som inbegriper att inte bara hitta mekaniker utan att även utbilda fordonslärare och utveckla samarbetet mellan utbildning och företag.

På plats på Inspirationsdagen i Göteborg fanns också ett antal utställare som visade det senaste för branschen.

Inspirationsdagen 100% Verkstad arrangerar av MotorMagasinet och Sveriges Fordonsverkstäders förening SFVF. Nästa Inspirationsdag äger rum i Malmö fredagen den 17 maj.

Olle Holm

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Inzile ökar produktionen och säkrar avtal med Bosch

Ser en stor efterfrågan på sin första modell. ”Begränsningen ligger helt i vår produktion.”

Världspremiär för helt nya VW Caddy

Större andel stulna bilar försvinner

Antalet bilar som stjäls minskar. Men de som försvinner för gott utgör en allt större andel.

Plus

Tema Sommardäck: "Bra däck är bättre än ett säkerhets-bälte"

Plus

Tema Sommardäck: Klarar däcken kraven är de godkända

Gordon Murrays senaste är en Poké-boll

Det var kanske inte vad vi väntade oss av en geniförklarad Formel 1-konstruktör. Men Motiv är en ensitsig, självkörande elbil

Nyhetsbrev

Plus

Tema Sommardäck: Kunskap en faktor för däckförsäljning

Arkiv

FKG: beslut om korttidsarbete bedöms komma snart

I förra numret av Motormagasinet skrev vi om branschorganisationen Fordonskomponentgruppens arbete för att få ett beslut om korttidsarbete och kompetensutveckling. Nu är FKG övertygade om att ett lagförslag i frågan klubbas igenom i riksdagen inom kort.

Första omcertifieringen för MBC klar

Transportstyrelsen polisanmäler fuskande gymnasieskola

Framtidsgymnasiet i Kristianstad har polisanmälts av Transportstyrelsen. Anmälan gäller osant intygande.

Plus

Tema sommardäck: Compilator lanserar webbshop för däckbranschen

Ny rapport varnar för stora brister i fordonskontrollen av miljö- och säkerhet

Däckmässan i Köln 3D-printar däck

Slutspurt gav Europa plus i bilförsäljningen

AkzoNobels färger åter på McLarens F1-racer

Opel åter till Japan

Debatt: Utmaningar och möjligheter inom service-eftermarknaden

Plus

Falska körkort utmanar bilbranschen

Var tredje minut sker ett bedrägeri i Sverige kopplat till id-kapning och många hemsidor erbjuder försäljning av falska körkort. Dessutom är det svårt att identifiera ett förfalskat körkort utan en så kallad id-scanner. Detta utmanar bilbranschen – eftersom falska körkort används vid exempelvis provkörningar.

Ledare #7: Ordförande Li städar upp

SFVF satsar på handlarutbildning

Svartarbetare på verkstäder fortsatt problem

Illegal arbetskraft har länge varit ett bekymmer för bilverkstadsbranschen, något som åtta myndigheter försökt motarbeta sedan 2018. Nya kontroller har gjorts under de senaste veckorna och i ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket konstateras det att det inte blivit bättre.

Evans dominerade i rumphugget Rally Sweden

MRF kartlägger risk för reservdelsbrist

Utbrottet av coronavirus har medfört stängda fabriker och avbrott i leveranser. Nu kartlägger MRF risken för brist på reservdelar.

Holmström Bil tar in Peugeot

Utredning från Svebio för mer biodrivmedel

Ola Källenius: stora förändringar väntar Daimler

Engagerad personal finns bland bilföretagen

Haldex anmäler sin största ägare till EU

Ledare #6: Bilbranschens förkylning kräver rätt medicin

Krav på laddplats vid parkeringsbyggen

FKG: Snabba upp beslut om flexibelt korttidsarbete

Däckverkstäderna kränger budgetdäck – tänker inte på säkerheten

Volvos vinst ökar – då får anställda bonus

Volvo Cars backar i Kina och Sverige

Ledare #5: Nej, bilar är inte mobiltelefoner

Storbritannien tidigarelägger fossilförbud

Se alla Företagens egna nyheter

Limpistol till 2-komponentslim - allt du behöver veta!

Möt oss på Underhållsmässan - Prata Smörjmedel & Lim

Ge din lastbil, transportbil eller släp ett extra lyft!

E-mobilitet på fordonseftermarknaden

Vi utrustar Mercedes nya framtidsanläggning!

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Limma EPDM – så väljer du rätt lim till etenpropengummi

Vinnare utav en MegaVac Prime, Vindrutereparationsutrustning

Produktnyhet från Purflux! AHC534

Fler tjejer söker transporttekniska utbildningar

Nu har vi ny hemsida!

PURFLUX uppdaterad app

PSST... personligt, smidigt, skräddarsytt och tryggt

Produktnyhet från Purflux! L1050

Kurs inför nycertifiering inom F-gas kat. V

Kia Stinger avtagbar dragkrok från GDW

Vad är ett ljushärdande lim? och Hur fungerar ett UV-lim?

Jeep Renegade avtagbar dragkrok

IT-system med tillgång till alla bilmärken och 100% garanti.

Transportföretagen söker stjärnor till Yrkes-SM!

Hjullager med drivaxel för Sprinter och Crafter

Kan jag använda ett gammalt lim?

Mobilitet i fokus

Backa som ett proffs

Transportföretagen får 530 000 kronor till validering!

Sänd till en kollega

0.235