23948sdkhjf

Viktiga branschfrågor i fokus på Inspirationsdagen i Göteborg

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Hur ska verkstäderna klara framtiden med ökade kundkrav, ökad granskning från myndigheter, nya teknik med Artificiell Intelligens, brist på personal? Det var några av frågorna som togs upp på Inspirationsdagen 100% Verkstad i Göteborg.

Det blev en hellyckad dag med intressanta föredrag. Många  representanter för verkstäder samt branschfolk hade tagit sig till konferensanläggningen Arken för att få inspiration.

Dagens första talare var Robert Johansson, Servicemarknadschef på Mechanum, som berättade hur man kan spara mycket pengar på att hantera sitt avfall och sina sopor på rätt sätt. Mechanums verkstäder har engagerat personalen i att ta hand om avfallet på ett helt nytt sätt, kortfattat kan man säga att istället för att slänga allt i en container så ser man till att avfallet är fragmenterat/sorterat. Det gör att man plötsligt kan tjäna mycket mer pengar på soporna. Man kan minska transporterna av avfall och få betalt istället för att betala. Mechanums verkstäder i Göteborg och Malmö har sparat så mycket pengar på sitt nya miljötänk att det räcker och blir över -över i så motto att det kommer personalen till del genom en stor och gemensam sommarfest i år. Plus att man gör något bra för miljön. Robert Johansson betonade att spara in och tjäna pengar på sitt avfall är något som alla typer av verkstäder, även mindre, kan göra. Ett bra sätt att stärka kassan i sin verksamhet.

 

Joakim Cernliden, ansvarig för service på Rejmes i Halland har uppmärksammats och prisats av Volvo Cars för sitt verkstadsarbete och sitt sätt att ta hand om kunderna. Nyckelord är teknikers om inte bara är duktiga på att göra service och reparerar bilar utan som också är social begåvade. Det är nämligen teknikerna som tar hand om allt i en personlig relation med kunden. Teknikern sköter precis allt, från bokning av service till själva arbetet och att ta betalt av kunden. Dessutom att hålla ordning på sin arbetsplats, städa osv.

Framtidens teknik för att öka beläggningen på verkstäder visades av Fredrik Hilmersson och Lisa Hanse från Hawco. De visade hur man med hjälp av sensorer kan få information om allt från flödet i verkstaden till digital information om bilarna i verkstaden liksom att man framöver kan använda AI för att rekrytera kunder. Det väckte en hel del funderingar bland besökarna på Inspirationsdagen. Inte minst eftersom många verkstäder känner att de redan idag har så full beläggning det går att få. Åtminstone om man har lönemodeller typ ackord som gör att man jobbar så mycket det går och att det inte finns så mycket dötid på lyftarna.

Ulf Stefansson, jurist på SFVF, tog i sitt anförande upp Godkänd Bilverkstad och juridiken. Det hela är inte så krångligt förklarade han med hänvisning till bla konsumentjänstlagen där grunden för allt arbete är kravet på fackmässighet. Fackmässighet innebär inte bara att kunna utföra arbete på rätt sätt utan också på att sköta sådana saker som signerade arbetsordrar/fackturor och att man följer vad som gäller i verkstadens reparationsvillkor.

En riktigt het fråga för fordonsbranschen är hur man ska hantera gas- och elbilar. Bo Ericsson, vd på SFVF gjorde en genomgång av det här området som fortfarande omgärdas av stor okunskap. Inte bara verkstäder utan även räddningstjänst med flera behöver få relevant information om hur man ska agera när tex ett gas- eller elfordon skadats vid tex en kollision. Handskas man inte rätt med tex krockade bilar kan allvarliga situationer uppstå. På Inspirationsdagen gavs exempel på hur verkstäder tvingats snabbutrymma för att inte äventyra säkerheten för personal. Det arbetas idag intensivt för att få fram klara instruktioner bland annat genom SGF SäkerhetsGruppen för Fordon som startats av SFVF. Bo Ericsson lyfte även fram att även bilägare bör vara uppmärksamma på vad som gäller för tex laddning av elbilar, något som man enkelt kan lära sig om man läser instruktionsboken ordentligt.

Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, som bland annat arbetar med personalliggare gick igenom, inte bara vilka regler som gäller sedan den 1 juli förras året, utan berättade också om  de oanmälda besök som Skatteverket numera gör att kolla att företag inom fordonsbranschen för personalliggare. Dryga böter väntar den som inte sköter sig.

Från och med i år samverkar också åtta olika myndigheter med att göra kontroller av företag för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Kontroller har gjorts av tex biltvättar, bilrekondare och mindre verkstäder. När omkring 100 företag kontrollerades resulterade det i att en rad företag fick anmärkningar. Polisen grep också 27 personer som arbetade olagligt, man hittade en stulen bil och inte mindre än 29 ärenden ledde till förundersökning. Syftet med razziorna är att motverka svart verksamhet.

Torbjörn von Braun, välkänd i sportbilskretsar med lång erfarenhet av att serva och sälja lyxbilar, berättade i sitt anförande om hur han arbetar med kunder. Nyckelorden är att lyssna på sina kunder. Och att behandla alla kunder med lika respekt, oavsett om det är kungligheter eller vanliga människor som sparat ihop till kanske en Ferrari. Att möta människor och höra deras historia är en drivkraft för Torbjörn von Braun. Om det sedan leder till bra affärer så är det förstås inte fel.

Benny Wallin, välkänd branschprofil, som numera jobbar med utbildningsfrågor för Verkstadsföretagarna, berättade om jakten på framtidens mekaniker. En jakt som inbegriper att inte bara hitta mekaniker utan att även utbilda fordonslärare och utveckla samarbetet mellan utbildning och företag.

På plats på Inspirationsdagen i Göteborg fanns också ett antal utställare som visade det senaste för branschen.

Inspirationsdagen 100% Verkstad arrangerar av MotorMagasinet och Sveriges Fordonsverkstäders förening SFVF. Nästa Inspirationsdag äger rum i Malmö fredagen den 17 maj.

Olle Holm

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Motormagasinet söker reporter

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död

Ford Mustang firar 55 år som nummer ett

Konceptdäck för Citroëns nya konceptfordon Citroën 19_19 Concept

Citroën 19_19 Concept är ett självkörande och uppkopplat elfordon som markerar varumärkets 100-årsjubileum. Konceptet är utvecklat med fokus på exklusivitet, komfort och integritet. Konceptdäcket Goodyear C100 är framtaget med extra stor dimension och estetik som matchar den spektakulära designen hos 19_19 Concept.

1

Körtillstånd för fordonslyft blir webbkurs

ProMeister Academy lanserar en webbkurs för anställda på bilverkstäder som ger fordonstekniker kunskap och verkstadschefen möjlighet att utfärda körtillstånd för personbilslyft.

Svarta verkstäder och Framtiden i fokus på Inspirationsdagen

Nyhetsbrev

”Våga anställa de som inte passar in”

Arkiv

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Verkstaden som ger Saabar ett andra liv

Med entusiasm, yrkesskicklighet och lite hjälp från Orio har Saab-entusiasten Marcus Wighs verkstad hunnit laga många legendariska Saabar som andra skadeverkstäder dömt ut.

Volvo omkörd av VW Golf på topplista för begagnade bilar

Bilägare vill ha smarta, slitstarka och lättrullande däck

Däck som med hjälp av sensorteknik kan anpassa sig för olika väglag, däck som är slitstarka och däck med ännu lägre rullmotstånd är önskemål som svenska bilister ställer för framtidens däck, visar en enkät från Nokian Tyres.

Ny generation av Suzuki Jimny

Praktisk Bilverkstad på Konsumentvägledardagarna

BMW tvingas till fler återkallelser

Dieselmotorer som fattar eld, bilar som kan få problem med krockkudden i ratten och bilar där strömförsörjningen slås ut. BMW har tvingats till flera omfattande återkallelser av bilar både i år och ifjol.

Volvo Car Group tecknar batteriavtal värt flera miljarder US-dollar

Volvo Car Group har tecknat långsiktiga avtal med de ledande batteritillverkarna CATL och LG Chem för att säkerställa leveranser av litiumjonbatterier värt flera miljarder US-dollar det kommande årtiondet för nästa generations Volvo- och Polestar-modeller.

Mikroplast på västkusten till 97 procent annat än däckgummi

Nyligen har det rapporterats om förekomst av däckgranulat från konstgräs i en sjö vid Växjö. Det har även rapporterats om förekomst av däckpartiklar i havet på västkusten. – Det är olyckligt att däck och däckgummi återigen pekas ut som enormt miljöproblem på lösa eller felaktiga grunder, säger Fredrik Ardefors, vd Däckbranschen.

Kraftig ökning av laddbara fordon

Nu har Nordens första Alpine Centre öppnat

​FIA-studie oroas över tillgång till fordonsdatan

Ges fordonstillverkarna rätt att kontrollera och bestämma över – begränsa – tillgången till den fordonsgenererade datan, skulle det innebära ekonomiskt bortfall och merkostnader för märkesoberoende verkstäder respektive för konsument på uppemot 65 miljarder Euro (ca 700 miljarder kronor) 2030.

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Trycket på fria verkstäder ökar igen

För första gången på många år har Cecra, den europeiska samarbetsorganisationen för bilhandel och verkstad, återaktiverat arbetet i gruppen för fria verkstäder. Bo Ericsson, vd för SFVF, sitter med i Cecra och har lämnat den här rapporten från senaste mötet.

Rekordtapp för biodrivmedel

SFVF varnar för piratkopierade bildelar

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) varnar verkstäder och bilägare för att montera in bildelar om ursprunget av delen är okänd!

Lagligt begränsa fordonstvättarnas vattenanvändning vid vattenbrist

En kommun har möjlighet att begränsa företags vattenanvändning om vattenbristen blir tillräckligt allvarlig. Grundvattenreserverna i Sverige är just nu lägre än kanske någonsin i modern tid.

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Ny fjäderspännare kräver ingen demontering av axeln

Koppla greppet med Kamasa

Här är Hedin Bils expansion 2018

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

1

Toyotahandlarna förlänger begagnatgarantierna till 10 år

Se alla Företagens egna nyheter

Trådlös kamera - WIFI HD

GT80 MINI - stötsäker och IP-67-klassad diagnos baserad på Windows10.

MAHA firar 50 år

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Produktnyhet från Purflux!

Produktnyhet från Purflux!

Utmana oss på mässan

LED-läcksökningslampa med fokuserbar lins

ACM 34002GP

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

PRO-versionen av INFOFLEX PERSONALLIGGARE, ett smartare verktyg!

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

KW Parts förstärker sin kundtjänst!

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Drivaxel till Porsche Boxster S

Aircon Ready Refresh

ACM 3400 Hfc/Hfo

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafikanter!

Autoglass Restore har nu tillverkat ytterligare ett nytt tillbehör

Ny Luftbälg bak till BMW X5 E70 F15 & X6 E71 F16

Inverter 12V 1000W

Total lanserar en banbrytande produktserie med smörjmedel för el- och hybri...

Produktnyhet från Purflux!

Så säkerställer vi hög leverans-kapacitet

Sänd till en kollega

0.128