23948sdkhjf

Lagligt begränsa fordonstvättarnas vattenanvändning vid vattenbrist

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

En kommun har möjlighet att begränsa företags vattenanvändning om vattenbristen blir tillräckligt allvarlig. Grundvattenreserverna i Sverige är just nu lägre än kanske någonsin i modern tid.

Sommaren 2018 i Sverige blev historisk ur flera aspekter – den var mera nederbördsfattig, hade mera långvariga värmeböljor samt fler, mera omfattande och långvariga skogsbränder än på väldigt många år.

När denna tidning delas ut har ett bastant högtryck nyligen släppt greppet över stora delar av landet, och ett nytt högtryck är redan på väg in. Vi har sett rekordmånga och svåra skogsbränder på många håll runt om i landet.

Risken för att bevattningsförbud inte kommer att räcka som verktyg för att motverka vattenbrist blir således allt större.

Skulle större färskvattenförbrukare som exempelvis fordonstvättar kunna råka ut för restriktioner i sin vattenanvändning?
– Det är delvis en fråga för vattenleverantören – vanligtvis det kommunala VA-bolaget. Som leverantör är man ju bunden av ett avtal om leverans och minskar man leveranserna av vatten så minskar även intäkterna. Det ska nog mycket till innan en leverantör skär ned på vattenleveranserna. Så säger Patrik Brodd, avdelningschef för bland annat vatten och avlopp på Uppsala kommun.

Samtidigt är läget för färskvattenförsörjningen på många håll i Sverige mera kritiskt än kanske någonsin tidigare, medger Patrik Brodd.

Den första restriktionen som införs är vanligtvis bevattningsförbud. Om det uppstår en akut brist på dricksvatten så finns det möjligheter i lagstiftningen att vidta drastiska åtgärder, förklarar Patrik Brodd:

– Men dit har vi inte kommit någon gång än, vad jag känner till. Med stöd av Miljöbalken kan man ställa krav på skyddsåtgärder för att minska vattenförbrukningen, om det finns bättre teknik. Men det är ett långsiktigt arbete.

Utöver bevattningsförbud kan kommunen eller leverantören gå ut med en uppmaning till allmänheten om sparsamhet vid vattenanvändning, förklarar Bertil Lustig, VA-chef på kommunala bolaget Uppsala Vatten som är vattenleverantör i det kommunala dricksvattennätet i Uppsala.

– Hittills har vi inte behövt ta nästa steg när det gäller restriktioner för vattenanvändning. Men om man skulle ta ett steg till så skulle jag gissa att just tvätta fordon är en typ av vattenanvändning som skulle förbjudas eller beläggas med restriktioner, säger Bertil Lustig.

Kan sänkt tryck i det kommunala vattennätet också vara ett sätt att få konsumtionen av dricksvatten att sjunka?
– Ja, det skulle det kunna vara.

Om nu en kommun, eller vattenleverantör, skulle gå så långt som att belägga större vattenförbrukare med restriktioner – hur går det till rent praktiskt?
– Det är en hypotetisk fråga. Det finns ingen aktuell plan för detta. Jag kan inte svara på den frågan.

Fotnot: Bevattningsförbud betyder att det är förbjudet att vattna eller hämta vatten med slang, fylla swimmingpoolen eller badbassängen och liknande med vatten.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Motormagasinet söker reporter

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död

Ford Mustang firar 55 år som nummer ett

Konceptdäck för Citroëns nya konceptfordon Citroën 19_19 Concept

Citroën 19_19 Concept är ett självkörande och uppkopplat elfordon som markerar varumärkets 100-årsjubileum. Konceptet är utvecklat med fokus på exklusivitet, komfort och integritet. Konceptdäcket Goodyear C100 är framtaget med extra stor dimension och estetik som matchar den spektakulära designen hos 19_19 Concept.

1

Körtillstånd för fordonslyft blir webbkurs

ProMeister Academy lanserar en webbkurs för anställda på bilverkstäder som ger fordonstekniker kunskap och verkstadschefen möjlighet att utfärda körtillstånd för personbilslyft.

Svarta verkstäder och Framtiden i fokus på Inspirationsdagen

Nyhetsbrev

”Våga anställa de som inte passar in”

Arkiv

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Verkstaden som ger Saabar ett andra liv

Med entusiasm, yrkesskicklighet och lite hjälp från Orio har Saab-entusiasten Marcus Wighs verkstad hunnit laga många legendariska Saabar som andra skadeverkstäder dömt ut.

Volvo omkörd av VW Golf på topplista för begagnade bilar

Bilägare vill ha smarta, slitstarka och lättrullande däck

Däck som med hjälp av sensorteknik kan anpassa sig för olika väglag, däck som är slitstarka och däck med ännu lägre rullmotstånd är önskemål som svenska bilister ställer för framtidens däck, visar en enkät från Nokian Tyres.

Ny generation av Suzuki Jimny

Praktisk Bilverkstad på Konsumentvägledardagarna

BMW tvingas till fler återkallelser

Dieselmotorer som fattar eld, bilar som kan få problem med krockkudden i ratten och bilar där strömförsörjningen slås ut. BMW har tvingats till flera omfattande återkallelser av bilar både i år och ifjol.

Volvo Car Group tecknar batteriavtal värt flera miljarder US-dollar

Volvo Car Group har tecknat långsiktiga avtal med de ledande batteritillverkarna CATL och LG Chem för att säkerställa leveranser av litiumjonbatterier värt flera miljarder US-dollar det kommande årtiondet för nästa generations Volvo- och Polestar-modeller.

Mikroplast på västkusten till 97 procent annat än däckgummi

Nyligen har det rapporterats om förekomst av däckgranulat från konstgräs i en sjö vid Växjö. Det har även rapporterats om förekomst av däckpartiklar i havet på västkusten. – Det är olyckligt att däck och däckgummi återigen pekas ut som enormt miljöproblem på lösa eller felaktiga grunder, säger Fredrik Ardefors, vd Däckbranschen.

Kraftig ökning av laddbara fordon

Nu har Nordens första Alpine Centre öppnat

​FIA-studie oroas över tillgång till fordonsdatan

Ges fordonstillverkarna rätt att kontrollera och bestämma över – begränsa – tillgången till den fordonsgenererade datan, skulle det innebära ekonomiskt bortfall och merkostnader för märkesoberoende verkstäder respektive för konsument på uppemot 65 miljarder Euro (ca 700 miljarder kronor) 2030.

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Trycket på fria verkstäder ökar igen

För första gången på många år har Cecra, den europeiska samarbetsorganisationen för bilhandel och verkstad, återaktiverat arbetet i gruppen för fria verkstäder. Bo Ericsson, vd för SFVF, sitter med i Cecra och har lämnat den här rapporten från senaste mötet.

Rekordtapp för biodrivmedel

SFVF varnar för piratkopierade bildelar

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) varnar verkstäder och bilägare för att montera in bildelar om ursprunget av delen är okänd!

Lagligt begränsa fordonstvättarnas vattenanvändning vid vattenbrist

En kommun har möjlighet att begränsa företags vattenanvändning om vattenbristen blir tillräckligt allvarlig. Grundvattenreserverna i Sverige är just nu lägre än kanske någonsin i modern tid.

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Ny fjäderspännare kräver ingen demontering av axeln

Koppla greppet med Kamasa

Här är Hedin Bils expansion 2018

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

1

Toyotahandlarna förlänger begagnatgarantierna till 10 år

Se alla Företagens egna nyheter

Trådlös kamera - WIFI HD

GT80 MINI - stötsäker och IP-67-klassad diagnos baserad på Windows10.

MAHA firar 50 år

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Produktnyhet från Purflux!

Produktnyhet från Purflux!

Utmana oss på mässan

LED-läcksökningslampa med fokuserbar lins

ACM 34002GP

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

PRO-versionen av INFOFLEX PERSONALLIGGARE, ett smartare verktyg!

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

KW Parts förstärker sin kundtjänst!

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Drivaxel till Porsche Boxster S

Aircon Ready Refresh

ACM 3400 Hfc/Hfo

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafikanter!

Autoglass Restore har nu tillverkat ytterligare ett nytt tillbehör

Ny Luftbälg bak till BMW X5 E70 F15 & X6 E71 F16

Inverter 12V 1000W

Total lanserar en banbrytande produktserie med smörjmedel för el- och hybri...

Produktnyhet från Purflux!

Så säkerställer vi hög leverans-kapacitet

Sänd till en kollega

0.119