23948sdkhjf

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

Klintberg & Way har sålt reservdelar till amerikanare sedan 1975. Nu tar man sikte på Europa och vill bli störst i Europa. Det berättar Mikael Olsson, försäljnings- och marknadschef på KW Parts.

Kulturen kring jänkarbilar är stark i Sverige, någonting som Mats Klintberg och Christer Way tog fasta på redan i mitten av 1970-talet, när man startade bildelsleverantören Klintberg & Way. I dag har man vuxit till en hel koncern, med verksamheter inom bilförsäljning, däck- och fälggrossistverksamhet och så förstås KW Parts, en av Europas största distributörer av reservdelar och tillbehör till amerikanska fordon.

– Vi jobbar med allt från 50-talsbilar till nya pickuper, både gammalt och nytt, berättar Mikael Olsson som är försäljnings- och marknadschef på KW Parts.

Mikael Olsson tar emot oss på det svenska lagret i Sätra söder om Stockholm. KW Parts har lager i Tyskland också, en marknad som är företagets största. Sverige är bara tvåa. Där tyskarna levererar över natten till de flesta europeiska marknader sköter man om Sverige, Norge och Finland från lagret i Sätra.

– KW Parts är General Motors eftermarknadspartner i Europa. De har ingen egen organisation här utan det är vi som fungerar som deras förlängda arm. Hälften av vår business är GM och vi har ett antal auktoriserade återförsäljare i Europa som vi servar med teknisk support, garantiärenden och så vidare, säger Mikael.

Hyllställen bågnar av reservdelar och tillbehör: bromsskivor och drivaxlar, hjälpramar och kalluftsintag, allt till olika amerikanska bilmärken. Inte bara till GM, alltså.

– Mopar står för 25 procent av försäljningen. Och vi har faktiskt precis dragit igång en nysatsning på Ford också. Vi vill ju ha allt amerikanskt, förklarar Mikael.

En växande del av affären är kompletta motorer som levereras i låda, så kallade crate-motorer. Mikael visar en leveransfärdig small block-motor, en LT1 med gjutjärnsblock, men mest säljer man av de modernare aluminiummotorerna i LS-serien.

– Det blir mer och mer populärt. I stället för att renovera en gammal motor kan man få en Euro 6-klassad motor som drar 0,9 liter per mil.

Sedan 2014 ägs KW Parts, och hela Klintberg & Way Group, av Anders Hedin Invest och sedan ungefär ett år tillbaka har företaget en ny ledningsgrupp som har fått i uppdrag att sätta fart på det anrika bolaget.

– Vår ambition är att vi ska dubbla vår omsättning inom tre-fyra år och bli allra störst i Europa på amerikanska bildelar, avslutar Mikael Olsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125