23948sdkhjf

”Vi behöver er hjälp”

Förra våren visade Malmö kommuns miljöinspektörer oss hur de jobbar för att stoppa olagliga verkstäder. Nu uppmanar de branschen att bli bättre på att tipsa om oseriösa aktörer – och att inte anlita oseriösa företag.

För drygt ett år sedan fick vi följa med två miljöinspektörer i Malmö kommun som jobbar på ett unikt sätt för att hitta och sätta stopp för illegala bilserviceverksamheter, det vill säga framför allt bilverkstäder och bilvårdare.

Miljöinspektörerna Emelie Nyberin och Lars Branders arbetsmetod är lika enkel som effektiv – de åker runt och aktivt letar upp och gör oanmälda besök hos misstänkt illegala verkstäder. På Inspirationsdagen 100 % Verkstad i Malmö nyligen berättade de om sitt arbete.

– Vi behöver också er hjälp. För ni i branschen hör och ser säkert saker som inte vi vet. Och därför är vi beroende av att ni lämnar de tips som ni ser och har. Den uppmaningen riktade Emelie Nyberin till de cirka 100 församlade på Inspirationsdagen i Malmö.

Utöver de uppenbart illegala verksamheterna som Emelie och Lars hittar så stöter de även på seriösa och registrerade verksamheter där de inte hittar någon aktivitet, någon personal som jobbar i lokalerna, utan där verksamhetsansvariga i stället meddelar att man anlitar ”någon annan”, vilken är ett oseriöst företag:

– De underentreprenörer som ni anlitar – tänk på att inte använda er av oseriösa företag, uppmanar Emelie Nyberin.

Emelie och Lars vet aldrig riktigt vad de kan stöta på för typ av verksamhet när de gör sina oanmälda besök.

– Därför är vi utrustade med larm och vi alltid är två stycken när vi är ute, påpekar Emelie och berättar sedan om ett beslag som tullen gjorde på en illegal verkstad i Malmö där stora mängder narkotika hade gömts i en bil genom att det byggts in i karossen och inredningen.

Läs mer: De jagar illegala verkstäder
              Så kommer de åt en illegal bilverkstad

– Man ska vara medveten om att en del av de här verkstäderna fungerar som täckmantel för grövre brottslighet, inflikar Lars Brander.

Att nå resultat i arbetet handlar inte sällan också om att bokstavligen vara snabbfotad, förklarar Emelie Nyberin:

– Det vi råkar ut för när vi hittar en sådan här verksamhet är till att börja med att ingen erkänner att man jobbar där. Ibland är det så att när vi tar ett steg in så lägger alla som är i lokalerna benen på ryggen.

– Redan när vi svänger in på en bakgård så går djungeltrumman och när vi kliver ur bilen har kanske alla eller nästan alla i hela huset stuckit, inflikar Lars Brander.

Det de ansvariga bakom verksamheten ofta gör är att byta bolagsform, förklarar Emelie Nyberin:

– Byter man bolagsform får man ofta ett nytt organisationsnummer, vilket innebär att då måste vi göra om alla våra beslut. Så det är första steget. När inte det fungerar längre och man har bytt bolagsform ett par gånger, då byter man ägare eller så flyttar man. Det har till och med varit så att man byter lokal med varandra, bara för att förvilla oss. Så man gör verkligen sitt yttersta för att hålla sig undan. Är man riktigt oseriös, då har man inget bolag över huvudtaget. Det finns gott om sådana aktörer i Malmö, och vi är övertygade om att det finns gott om sådana i resten av Sverige också, avslutar Emelie Nyberin.

Läs mer: De jagar illegala verkstäder
              Så kommer de åt en illegal bilverkstad

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11