23948sdkhjf

Första WTCR-segern för Kristoffersson

På legendariska Nürburgring tog Johan Kristoffersson sin första WTCR-seger i karriären. Volkswagen-föraren förvaltade sin pole position i andra racet och vann med drygt fem sekunders marginal med sin Golf GTI TCR.

− Riktigt roligt, och särskilt att det hände på den här banan. Jag var snabbast på träningen och hade snabbaste racevarv under helgen. Att kunna göra det med så lite erfarenhet av Nordschleife är jag stolt över, säger Kristoffersson, som hade en behaglig och fin resa genom det tredje och sista varvet.

Lika lätt var det inte inledningsvis. Antti Buri fick en bra start från spår två och pressade Kristoffersson hårt. − Supertufft. Det var lågt grepp där jag stod, så han kom upp jämsides. Båda två gjorde allt vi kunde, men det var ändå en fair fight, tycker Kristoffersson. Även Frederic Vervisch utmanade innan Johan kunde skaka av sig bevakningen. − I kurva sex kom han upp på utsidan, men jag hamnade hela tiden på rätt sida och lyckades komma loss.

Med lite försprång ut på Nordschleife byggde värmlänningen snabbt på sin ledning och gav inte motståndarna en chans att komma in i luftsuget. − Det var bara att fälla ner huvudet och köra. Jag körde precis allt jag kunde för att göra ett bra förstavarv. Med tanke på den långa raksträckan måste man ha ett gap på några sekunder för att kunna hålla undan mot slipstreaming.

Vid mållinjen var Johans segermarginal uppe i 5,1 sekunder, en överlägsen triumf och Sébastien Loeb Racings första WTCR-seger för året. − Verkligen härligt, och särskilt som det här är Volkswagens hemmabana.

I det avslutande racet däremot hamnade Kristoffersson i blickfånget av en annan anledning. På andra varvet, med Johan på tionde plats och med bra förutsättningar för avancemang, tog tävlingshelgen slut på ett hårt sätt. Efter en kamp mellan två framförvarande förare blev Johan den drabbade parten. − När de krokade ihop kom jag med högre fart bakifrån. Jag försökte gå på sidan, men hamnade på gräset och tog mig inte ut på asfalten igen, berättar Kristoffersson, som uppskattar att det gick i 230 km/h när det bar iväg ut på gräset. Kristoffersson kraschade våldsamt in i räcket och fick en flygtur. − Det är ömt i skuldror och nacke, men annars okej, säger Johan som hade en ny bra placering på gång, trots en usel start på racet, där han tvingades ta en extra piruett efter att ha blivit hindrad. − Allt förstördes ju egentligen där, men bilen fungerade riktigt bra, jag tog de risker jag kunde och gjorde omkörningar som tog mig uppåt, säger värmlänningen som plockade 31 poäng på Nürburgring.

Tävlingshelgens första race gick på fredagen. Johan startade där från elfte rutan, var snabbt uppe som åtta, men fick släppa ett par bilar förbi sig till en slutlig tiondeplats. − Jag var långsam på fel ställe på banan och blev slipstreamad. Mest besviken är jag annars över kvalet där det strulade med gulflaggor och annat. Därför var segern i andra racet en fin revansch.

Teamkompisen Benjamin Leuchter tog hem segern i race tre. Efter raden tia, etta och brutet summerade Kristoffersson sin helg i Tyskland. − Jag klättrade i sammandraget till fjortonde plats och för mig och Benny i ”rookie-teamet” var det en riktigt bra tävling.

Nästa WTCR-race går i Portugal om två veckor.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11