23948sdkhjf

Bara varannan bilköpare vet vad de ska titta efter vid provkörning

Nästan alla som ska köpa en bil väljer att provköra den. Men samtidigt vet endast varannan (46 %) vad de ska titta efter under provkörningen, oavsett om bilen är ny eller begagnad.

Det visar en undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Blocket Fordon.

Att köpa bil är en investering som ska kännas trygg och bra. Nio av tio svenskar (90 %) säger att de skulle provköra en begagnad bil innan köp och för ny bil är snittet strax lägre (86 %). Samtidigt vet endast varannan (46 %) vad de ska titta efter under provkörningen, oavsett om bilen är ny eller begagnad. Majoriteten av svenskarna (79 %) känner en oro för att den begagnade bilen de köper ska ha ett dolt fel och sex av tio (62 %) skulle vilja få hjälp med test och värdering när de köper en bil i andrahand.

- Det är mycket att tänka på när man ska köpa en bil, oavsett om den är ny eller begagnad, och det kan vara svårt att komma ihåg allt när man väl är på plats för att provköra. Vi rekommenderar att komma förberedd, genom att i förväg lista vad som ska tittas på, läsa på om modellen och om den exempelvis har några vanliga fel. Om möjligheten finns kan det också kännas tryggt att ha gärna med en bilkunnig person vid provkörningstillfället,säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket Fordon. 

Inställningen till besiktning inför en bilaffär skiljer sig något mellan köpare och säljare. Majoriteten av svenskarna (83 %) anser att det är viktigt att den begagnade bilen de köper är nybesiktigad medan endast 57 procent av svenska bilägare svarar att de skulle se till att bilen de säljer faktiskt är nybesiktigad vid säljtillfället. Sju av tio respondenter (72 %) i undersökningen svarar att de föredrar att köpa med begagnatförsäkring.

- Vi rekommenderar alltid en begagnatförsäkring vid en bilaffär via Blocket, eftersom det gör köpet tryggare för både säljare och köpare. Försäkringen ger skydd mot plötsliga fel på bilens viktigaste delar i 6 månader, vilket kan dämpa oron för dolda fel, avslutar Tero Marjamäki.

Att tänka på när du provkör en bil, 5 tips från Blocket

  • Kontrollera alla reglage och att bilens tekniska funktioner fungerar såsom kupéfläkt/AC/ACC. Gå även igenom alla lampor och kontrollera så att inga varningslampor är tända under provkörningen.
  • Vid själva provkörningen, provkör utan att ha stereon igång och fläkten på hög nivå så du lättare kan höra missljud/ovanliga ljud från bilens viktiga komponenter såsom motorn, växellådan, fjädring eller hjulupphängningen. Provkör under en längre period så att motorn blir varm, och kör även på olika underlag och i olika hastigheter. Testa så att bilen inte drar åt något håll och att bromsarna tar ordentligt. Titta också efter eventuella läckage i motorutrymmet när bilen blivit varm. 
  • Kontrollera växellådan och se så att alla växlar går i smidigt. 
  • Kontrollera kopplingen så att den inte är sliten. Testa dragläget, gärna i en uppförsbacke. 
  • Är det en något äldre bil, kontrollera att det inte finns rost vid bland annat dörrkarmarna, hjulnaven och avgasröret. Var också uppmärksam på avgasröret när bilen varvas upp, ryker det mycket är det ett dåligt tecken. 

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 3-4 april 2019  har sammanlagt 1203 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063