23948sdkhjf

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

| Av Daniel Östlund | Tipsa redaktionen

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Portarna står öppna och släpper in sommaren på lagret när Mikael Backteman tar emot vid Boier Bilverktygs anläggning på Värmdö i Stockholms skärgård. Sedan april är han vd för företaget som koncentrerat sig på specialverktyg till bilverkstäder.

Läs också: CHEF-intervjun: ”Jag mår inte bra om inte jag får vara i verkstaden ibland”

I hela sitt vuxna liv har Mikael Backteman verkat i branschen och det började redan under värnpliktstiden, när han jobbade extra på Primexxa – det som sedermera skulle bli till Mekonomen.

– Sedan var jag nog i Mekonomen-familjen i 25 år, i olika konstellationer. Och det har varit en fantastisk resa, från familjeföretag till börsintroduktion. Innan jag släppte Mekonomen hade jag tre butiker igång som jag ansvarade för, i Stockholm Norrort.

Därifrån gick han till tjänsten som försäljningschef på Hansen Racing, en del av C Hansen Group. Men att det skulle bli så var kanske inte en del av planen. Mikael Backteman hade egentligen tänkt göra någonting helt annat.

– Jag tänkte faktiskt att jag skulle lämna branschen helt och göra någonting helt random. Men man dras tillbaka.

Läs också: CHEF-intervjun: Kamux ska bli begbilhandlarnas ICA

Det blev fyra och ett halvt år på Hansen Racing, en tid präglad av den speciella livsstil som hör till amerikanska bilar.

– Jag gillar den där genren och den där livsstilen. Jag är inte alls en bilnörd i den bemärkelsen och bara för att lära mig det där åkte jag till Power Meet i Västerås. Och det är ju döhärligt, alla är bara goa och glada.

Men någonstans kände han att han gled längre bort från det han brann för: säljet.

– Jag gillar det personliga mötet och jag gillar att kränga grejer. Det är där jag är duktig. Det är där jag kommer till min rätta.

Läs också: CHEFintervjun: ”Branschen behöver hitta fler allianser”

Boier Bilverktyg är ett familjeföretag som startades i början av 1980-talet med tanken att leverera specialverktyg till fordonsbranschen. Det började med att man satte upp verktygstavlor på Opel-verkstäder.

Nu vill företaget ta nästa steg i utvecklingen och Peter Eriksson, delägare och dåvarande vd, kände att han var klar med sitt uppdrag och att någon annan borde ta över.

– Boier har alltid imponerat på mig, med sin kompetens inom specialverktyg, diagnos och personliga service. Jag ser fram emot att vara en del i bolagets expansion, tillsammans med våra kompetenta medarbetare.

Målsättningen är att befästa Boiers position som ett av de ledande bolagen när det gäller specialverktyg till bilbranschen.

– Mitt uppdrag är att "två-punkt-nolla", med allt vad det innebär. Det gör man inte i en handvändning, på ett par månader eller år. Det här är en långsiktig strategi och planläggning, berättar Mikael Backteman.

– Det handlar om allt från hemsidor som ska fräschas upp till nya affärer och branscher som ska in. Vi tittar på däckssidan, vi tittar på den tunga sidan. Vi tittar på nya ben och nya anfallsvinklar.

Läs också: Kvalitets- och olyckssäkrat hos Wallmek

I dag omsätter man närmare 40 miljoner kronor på 14 anställda. Här på Värmdö finns funktioner för lager, innesälj och administration, men man har också ett antal säljare ute på fältet som kör showroom-bussar inredda med verktyg.

– Visionen är att vi ska fortsätta med de här bussarna och komplettera med en mindre typ av bussar i storstadsregionerna.

Någonting man också håller på att färdigställa är ett utställningsrum, där man ska kunna ha verkstadsträffar där man kan klämma och känna på produkterna: handverktyg, skyddsutrustning, ac-maskiner, tryckluftsverktyg och så vidare.

– Det är få andra leverantörer som har den bredd vi har. Det mesta har vi i huset och det vi inte har kan vi ta hem, från små bits till stora pressmaskiner. Jag kommer själv ihåg när jag började köpa från Boier, det var inte alltid en billigaste prislappen. Men man fick alltid återkoppling och korrekta svar, och jäkligt bra service.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

CAB satsar på att lyfta kunskapen om skadereparationer

För att öka kunskaperna om arbetet i skadeverkstaden hos blivande fordonstekniker har Motorbranschcollege och CAB Group AB tecknat en avsiktsförklaring om samarbete.

Personlig servicetekniker ger lyft för Hallands-verkstad

MRF larmar på nytt om förbjuden ”fulgas” till AC-system

För drygt tre år sedan uppmärksammade MRF hanteringen av förbjuden och växthuspåverkande AC-gas, så kallad ”fulgas”. Nu är det dags igen. Denna gång larmar MRF branschen om förekomsten otillåten import, försäljning och hantering av ytterligare ett köldmedia – gasen HFC134.

Godkänd Bilverkstad på Inspirationsdagen 100% Verkstad

I överenskommelsen med konsumentministern och Konsumentverket ingår att alla verkstäder ska vara igång med Godkänd bilverkstad (GBV) senast 2019-12-31. Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad och berättar hur det går.

Tuffa uthållighetstester för nya Porsche Taycan

Biltema släpper två nya kataloger

Nyhetsbrev

Kampen om guldet hårdnar i TCR Scandinavia

Mattias Andersson och Tobias Brink tog hand om varsin seger i två tuffa TCR Scandinavia-tävlingar på Gelleråsen Arena, där incidenter påverkade båda titelrivalerna Andreas Wernersson och Robert Dahlgren.

Arkiv

Patrik Flodin befäste ledningen i Rally-SM

Rallysporten går en ny vår till mötes i Sverige med ett allt starkare och intressantare mästerskap.

Volvo chocksänker bytesintervall för remmar

Drivremmar problembarn för Volvo

Volvos problem med motorer som riskerar haverera på grund av rembrott har visat sig vara omfattande, och Volvo har fortfarande inte vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna för bilägarna.

Handlare har inte koll på Volvos nya bytesintervall

Volvo Cars information om kortade kamremsbytesintervall når inte ut till fria verkstäder och inte ens till Volvo-auktoriserade handlare. Många bilköpare riskerar därför att få en otrevlig överraskning när det är dags för första servicen.

Godkänd Bilverkstad blir tvingande när kommun gör upphandling

Kunskapen om Godkänd Bilverkstad sprider sig och nu har Sundsvalls kommun beslutat att i sin upphandling av verkstäder kräva att verkstaden ska vara ansluten till SFVF och/eller MRF och därmed också Godkänd Bilverkstad.

Ny säsong av Bilprovningen på TV3

Sasha Selipanov blir ny designchef på Koenigsegg

Koenigsegg Automotive har utsett Alexander (Sasha) Selipanov till ny designchef. Han har en bakgrund från Volkswagen, Lamborghini, Bugatti och Genesis.

McDonald's nya skylt för elladdning

Kvdbil-rapport visar på försäljningsras av begagnade bilar under 2019

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska. Under andra kvartalet 2019 föll försäljningen med cirka 6,1 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har lagren av begagnade bilar minskat hos bilhandeln. Det visar ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil.se.

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Intresset för rally ökar – juniorboom i Rally-SM

Årets Verkstad kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Vinnare från MotorGalan tävlar i Yrkes-VM

Anna Widholm, lackerare vid Möller Bil i Västerås och vinnare av Årets Lackerare vid MotorGalan 2018 är en av de tävlande från fordonsbranschen vid Yrkes-VM i ryska Kazan. Den andre tävlande från fordonsbranschen är Oscar Thulin, Toveks Bil i Lund som tävlar i Bilskadeteknik.

Begagnatköpen ökade med 42 % under juli med VW Golf i topp

Lackerare efterlyses till MotorGalan

Den 14 november är det dags för Motorgalan 2019 på Berns Salonger i Stockholm. Då ska vinnare i 13 olika kategorier få sina priser. Det är hög tid att nominera till de olika kategorierna. Vi skulle gärna se att fler nomineras, bland annat till kategorin Årets Lackerare.

Northvolt har börjat rekrytera till batterifabriken i Skellefteå

Nu ska fordonsbranschen utbilda i batteri- och elbilsteknik

Den svenska fordonsbranschen ska utbilda 10 000-tals svenska anställda för att inte Sverige ska hamna på efterkälken inom elbilar. Risken är att Kina och Tyskland konkurrerar ut Sverige, uppger Ekonomiekot.

Mopedens dag en folkfest i norr

Ytterligare 200 bilåterförsäljare väljer DEFAs Installerat & Klart

HBA Fordonsteknik AB presenterar liten, lysande nyhet

Stabil arbetsbänk med säkert fotfäste

Digital batterimätare för 12- och 24-volts batterier

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

Se alla Företagens egna nyheter

Limskola – Industri Grundläggande - 23/9 i Ljungby, välkommen att anmäla dig nu!

Ny säljare - Södra Sverige

Klassiker förnyas med RoTWIN

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Nyhet! Batterilös startbooster: GYS Startronic 800.

Ny drivaxel till Mazda 3

Snabba svar om snabblim

Vridmoment omvandlare till automatväxellådor

INFOFLEX FORDON - Integration Fortnox

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Vi fortsätter att sponsra Solvatten

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Nytillverkade turboladdare

Kom ihåg att riskbedöma bilvårdsprodukter och andra kemikalier

Korrekt bromsprov för personbilssläp med påskjutsbroms

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobilskolan i September!

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Ljusinställning - ACVLJN5413

Välkommen på Seminarium om ingjutning av elektronik med WEVO den 14-16 oktober 2019.

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

Sogefi OE leverantör till "årets motor" från Ferrari

Hårdtest av UV-Triple+, Den svensktillverkade härdlampan för bilglasreparat...

Unikt kombinationsljus

Sänd till en kollega

0.136