23948sdkhjf

Toyota Rav4 säkraste bilen

Toyota Rav4 är den säkraste bilen, men generellt är tyska bilmärken säkrast och asiatiska märken osäkrast, enligt en rapport som Folksam tagit fram. 326 bilmodellers krocksäkerhet har rankats utifrån verkliga olyckor.

För 18:e gången släpper Folksam sin rapport ”Hur säker är bilen?”, en rankning som gjorts sedan 80-talet. Trenderna är sig lika, men en och annan nykomling har den här gången kommit upp på listan över mest säkra bilar. Tidigare har Volvo, BMW, Mercedes och Audi dominerat listan och gör det fortfarande, men nu har Toyota Rav4 stulit förstaplatsen med 52,5 procent bättre säkerhet än medelmåttet.

Läs också: Trots köpfest: många fordon blir stående

I botten återfinns märken som Honda, Hyundai, Citroen, Suzuki, Opel och Nissan. Honda Accord årsmodeller 86-93 ligger absolut sist på listan med 112,6 procent sämre säkerhet jämfört med snittet. Det är nästan enbart modeller från 80- och 90-talen som fyller listan av osäkra bilar och samtliga märken har utvecklat säkerheten i sina nyare modeller enligt statistiken från Folksam.

Fakta:

Folksam rankar bilarna i fem säkerhetsklasser där en 3:a betyder att bilens säkerhet är genomsnittlig, en 1:a innebär 40 procent sämre än snittet eller mer, och en 5:a 40 procent bättre än snittet eller mer.

Bilarna är indelade i olika storleksgrupper för att man ska kunna jämföra dem med liknande bilar av olika märken.

De har räknat ut en skaderisk och en dödsrisk. Skadorna har minskat med 74 procent sedan 80-talet och dödsrisken har minskat med 88 procent.

Kroppsdelar som tar mest skada är huvud och nacke, andelen huvudskador har minskat kraftigt medan nackskadorna legat på ungefär samma nivå sedan man började titta på statistiken.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.719