23948sdkhjf

Gröna Bilister vill hållbarhetsdeklarera fordon

Informationen om fossila drivmedel och råvarornas ursprung är med några få undantag mycket bristfällig och om informationen finns är den svårt att finna, menar föreningen Gröna Bilister. Många drivmedelsbolag gömmer sig bakom sekretessregler som hindrar Energimyndigheten att redovisa dessa uppgifter.

Fortfarande saknas system för att spåra fossila drivmedel tillbaka till oljekällan. Utan den typen av spårbarhet kan vi inte välja bort drivmedel som har sitt ursprung i okonventionella råvaror som frackad naturgas, oljeskiffer eller tjärsand. Inte heller kan vi vara säkra på att råvaran inte göder odemokratiskt styrda regimer.

Det menar den ideella föreningen Gröna Bilister, som med kampanjen Vi vill veta driver frågan att alla bilar, i bilhallar och i reklam, ska hållbarhetsdeklareras.

– Vi nöjer oss inte med att veta vad bränslen kommer ifrån och vilka råvaror den produceras av. Nej vi vill veta bilen totala miljöbelastning, från vaggan till graven. Skillnaden är nämligen stor, under en bils livslängd kan skillnaden vara flera ton och vem vill köra omkring med en bil som förstör planeten? Om vi vill hindra uppvärmningen av vår jord måste vi bilister ställa krav på informationen som vi grundar våra beslut på, säger Martin Prieto Beaulieu, generalsekreterare på Gröna Bilister i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125