23948sdkhjf

Rekordmånga gasbilar köptes i augusti

I augusti nyregistrerades över 1 000 gasbilar i Sverige enligt ny statistik från Trafikanalys. Det är rekordmånga sedan man började föra statistiken 2006 och en trolig orsak är WLTP.

Antalet gasbilar i Sverige har legat på en relativt stabil nivå de senaste åren eftersom det exporterats ungefär lika många gasfordon som registrerats varje år. Den höga efterfrågan på gasbilar utomlands har därför dämpat tillväxten i Sverige.

Trendbrottet i augusti beror mest sannolikt på ett ökat intresse för gasfordon i kombination med införandet av den nya testcykeln WLTP för nya fordon, enligt organisationen Biogas Öst.

Införandet av WLTP har skapat långa köer hos de laboratorier som kan testa och godkänna bilmodeller. I dessa köer har ofta bensin- och dieselbilar prioriterats då de fortsatt dominerar fordonsförsäljningen. Men nu är en rad populära gasbilsmodeller godkända och kan börja levereras igen vilket har lett till en snarast explosionsartad nyregistrering.

– Det är viktigt att jobba för att fortsatt hålla uppe den positiva trenden eftersom alla förnybara alternativ är en viktig del av lösningen i en fossilfri fordonsflotta, säger Björn Isaksson, projektledare på Biogas Öst i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158