23948sdkhjf

Scaniaanställd döms för vållande till kollegas död

Nu har domen fallit för det tragiska målet på Scania där en anställd stått åtalad för vållande till kollegas död. Den 50-årige mannen döms nu till villkorlig dom.

Det var i augusti 2017 som en 50-årig Scaniaanställd startade en robotcell när en kollega befann sig i den. Kollegan blev klämd mellan roboten och en vägg och avled senare på grund av att hjärtat tagit skada när bröstkorgen klämdes ihop.

Fallet utreddes först som ett arbetsmiljöbrott, men förundersökningen lades ner när man inte kunde se att Scania som arbetsgivare hade agerat vårdslöst. Istället åtalades den man som startat robotcellen.

Tingsrätten har bedömt händelsen som en olycka, men att 50-åringen av oaktsamhet gjort sig skyldig till brott. Detta eftersom det satt en skylt ovanför manöverpanelen på vilken det stod: ”Försäkra dig om att ingen befinner sig i robotcellen innan du startar roboten”. Tingsrätten menar att mannen inte försäkrat sig om det vid tillfället.

Eftersom mannen inte straffats tidigare, lever under välordnade förhållanden och har varit samarbetsvillig döms han till villkorlig dom utan böter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141