23948sdkhjf

Storstrejk på GM kostar 400 miljoner dollar om dagen

Det amerikanska bilarbetarfacket United Auto Workers, UAW, utlyser en strejk för nära 50 000 timarbetare på biljätten General Motors. Det är den största strejken på GM på 12 år, rapporterar Reuters.

Det fyraåriga avtal som rått mellan UAW och General Motors gick ut på lördagen. Trots intensiva förhandlingar mellan parterna under de senaste veckorna har man inte kommit överens om ett nytt avtal och därför bröt strejk ut. Strejken omfattar ca 48 000 timanställda fabriksarbetare.

En av stötestenarna har varit de fabriksstängningar som GM aviserat i Ohio och Michigan. Dessutom har facket krävt löneökningar i kölvattnet av GM:s rekordresultat de senaste åren.

GM har å andra sidan hävdat att nedstängningarna är nödvändiga och att de UAW-anslutnas löner ligger högre jämfört med dem hos bilindustrin i södra USA, där man inte har facklig anslutning.

Enligt Kristin Dziczek på Center for Automotive Research kostar strejken GM 400 miljoner dollar per dag. Till Detroit Free Press säger hon att bolaget har tillräckligt med lager för att klara av en strejk på upp emot två veckor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094