23948sdkhjf

Bildelsstölderna fortsätter att minska

Under det första halvåret 2019 har stölderna av bildelar minskat med 45 procent jämfört med samma period förra året. Det visar ny statistik från Larmtjänst.

Larmtjänst har tittat på siffrorna för bildelsstölder sedan 2011 och fram tills 2018 ökade antalet för varje år. Under förra året bröts därmed trenden av det tidigare ökade antalet bildelsstölder och man såg en minskning på 45 procent jämfört med 2017. I år har stöldantalet fortsatt minska och under det första halvåret minskade dem med 45 procent igen, från 1399 stölder januari till juni 2018 till 769 stölder samma period i år.

Vi ser såklart positivt på att det minskar och hoppas att trenden fortsätter åt det hållet, säger Åsa Lundin, kommunikatör på Larmtjänst.

Flest stölder äger rum i storstadsområdena, i år har 364 av dem inträffat i Stockholms län, 208 i Skåne län och 73 i Västra Götalands län.

– Det har minskat totalt i landet, men i Skåne har vi sett att det inte har minskat i samma utsträckning, säger Åsa Lundin.

Anledningen till den totala minskningen kan bero på flera faktorer, bland annat lyckade insatser av Polisen i Stockholm och det brottsförebyggande arbete som genomförts av försäkringsbranschen och fabrikanter.

– De har fört täta dialoger om den här problematiken och fabrikanterna har till exempel börjat sätta larm på sina produkter så att de är spårbara. Polisen har blivit medvetna om problemet tack vare vår statistik och därefter gjort riktade insatser mot den här typen av brottslighet, berättar Åsa Lundin.

Man har fört statistiken över tre sorters bildelar som försäkringsbolagen valt ut baserat på erfarenhet av vilken typ av stölder som är vanligt förekommande. Det är airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare. Dessa bildelsprodukter återfinns också i stor utsträckning på den svarta marknaden.

Det händer att de tar andra saker också, men för att kunna följa utvecklingen har vi valt ut de här tre delarna. Det finns en god andrahandsmarknad för de här produkterna så det är lätta att sälja på svarta marknaden helt enkelt.

Samtidigt som bildelsstölderna har minskat i Sverige så har man sett en ökning på andra platser.

– Stölderna har förflyttat sig, nu har vi sett att det har ökat ner mot Danmark, runt Köpenhamnsområdet. De är inte på samma nivåer som Sverige än, men man har sett en ökning där, avslutar Åsa Lundin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094