23948sdkhjf

Koenigsegg slår världsrekord 0–400–0 km/h

Det egna, två år gamla rekordet rök all världens väg när Koenigsegg än en gång körde 0–400–0 km/h.

Med den växellådslösa hybridbilen Regera slog Koenigsegg nytt världsrekord 0–400–0 km/h. Rekordkörningen ägde rum på militärflygfältet Råda i Västergötland. Den nya noteringen lyder 31,49 sekunder och är 1,8 sekunder snabbare än det gamla rekordet, som sattes av en Koenigsegg Agera RS 2017. Bakom ratten satt Koenigseggs fabriksförare Sonny Persson.

– Detta var ett bra tillfälle att visa upp den verkliga förmågan hos Regeras one-of-a-kind Direct Drive-transmission. Eftersom Regera bara har en växel var vi tvungna att använda den från stillastående till rekordhastigheten på 403 kilometer per timme, begränsad av varv per minut, säger Christian von Koenigsegg, vd och grundare av Koenigsegg, i ett pressmeddelande.

Accelerationen till 400 kilometer per timme tog 22,87 sekunder och inbromsningen till kontrollerat stopp 8,62 sekunder. Totalt avverkades 2 048,46 meter av flygfältet.

Bilen som användes var i produktionsutförande med all utrustning kvar. De enda ändringarna från originalutförande var en säkerhetsbur och fyrpunktsbälte för förarens säkerhet.

– Bilen är verkligen en dröm att köra. Stabiliteten under acceleration och bromsning kommer från en annan värld, kommenterade testföraren Sonny Persson efter rekordkörningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11