23948sdkhjf

Volvo och Geely slår samman motorutveckling

Volvo Cars utveckling och tillverkning av förbränningsmotorer kommer att slås samman med motsvarande verksamhet hos det kinesiska systerföretaget Geely, enligt planer som nu presenterats.

Volvo Cars och Geely har för avsikt att slå samman sin befintliga förbränningsmotorverksamhet till en fristående, global verksamhet som kommer att utveckla nästa generation förbränningsmotorer och hybriddrivlinor.

– Hybridbilar behöver de bästa förbränningsmotorerna. Den här nya enheten kommer att ha resurser, storlek och expertis för att utveckla dessa drivlinor kostnadseffektivt, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

Den nya, föreslagna verksamheten skulle låta Volvo fokusera på utveckling av helelketriska bilar, medan moderbolaget Zhejiang Geely skulle få en koncerngemensam utvecklingsplattform för förbränningsmotorer till de ingående varumärkena Geely, Proton, Lotus, Lynk & Co samt taxitillverkaren LEVC. Möjligheten finns också att den nya enheten skulle kunna leverera motorer till externa aktörer, som andra biltillverkare.

Det nya företaget skulle enligt TT sysselsätta 8 000 personer, varav 3 000 kommer från Volvo och 5 000 från andra delar i Geely-koncernen. Man räknar inte med att omorganisationen kommer att orsaka några personalminskningar.

– Det finns inga tankar på att flytta någon verksamhet. Detta handlar om att få en större volymbas och uppnå skalfördelar inom Geely-gruppen, säger Stefan Elfström, presstalesman för Volvo Cars.

I dag har bolaget motorutveckling i Göteborg medan tillverkningen ligger i Skövde och Kina. Det nya bolaget ska ägas gemensamt av Volvo Cars och biltillverkaren Geely Auto, som båda i sin tur ägs av kinesiska Zhejiang Geely Holding. Var det nya bolagets huvudkontor ska ligga är inte bestämt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062