23948sdkhjf

Stulna bilar försvinner allt oftare

Det blir allt vanligare att efterlysta bilar aldrig återfinns. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst.

Under årets tre första kvartal har 5 395 personbilar efterlysts i Sverige. Av dessa är en fjärdedel fortfarande försvunna och det är ett trendbrott. Under många år har andelen bilar som inte återfinns legat på omkring 20 procent, men de senaste tre kvartalen ligger siffran på 25 procent.

– En anledning till ökningen kan vara de internationella brottsnätverken som opererar i Sverige, det kan vi även se på den typ av bilar som stjäls men inte återfinns, säger Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst, i ett pressmeddelande.

Det totala antalet bilar som blir efterlysta har däremot minskat och så har trenden sett ut sedan man införde elektroniska stöldskydd i slutet av 1990-talet. Jämfört med samma period i fjol har antalet efterlysningar minskat med tio procent under de senaste tre kvartalen.

Under året har man märkt en ökning av antalet efterlysningar av Toyota-bilar, främst av modellerna Rav4 och Auris och då främst i Skåne län. Det samma gäller för Mazdas CX-modeller, där 24 av 26 efterlysningar registrerades i Skåne.

I somras såg Larmtjänst en stöldvåg av bilar från Tesla. Sedan man i mitten av augusti gick ut med tips som försvårar för tjuven har dock inga Tesla-bilar efterlysts. Men av de 14 som stals i somras är fortfarande tio borta.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141