23948sdkhjf

Ledare #37: Motorgalan är höstens ljus

På torsdag är det dags. Då ska vi fira våra branschhjältar. I år behövs det mer än någonsin.

Höst. Mörkret sluter sig om landet, träden har tappat sina löv och kylan börjar bita i skinnet. Särskilt i konjunkturen; i sitt morgonbrev skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist att "hösten säsongmässigt innebär motvind för kronan". Kronkursen är pressad och tycks inte ha fått någon draghjälp av Riksbankens utlovade räntehöjning.

Och Riksbankens tajming kunde ha varit bättre. Mikael Sarwe på Nordea är kritisk när han säger att "ledande arbetsmarknadsdata har inte varit så här svag sedan finanskrisen" och menar att höjningen borde ha kommit tidigare, när konjunkturläget var soligare.

För det ser mörkt ut, inte bara när man tittar ut genom fönstret. Konkurserna i Sverige ökade med åtta procent i oktober, jämfört med samma månad i fjol. Inköpschefsindexet för den svenska industrin sjönk till 46,0 i oktober, enligt nya siffror från Swedbank och Silf. Teknikföretagen menar att den globala avmattningen fortsätter. Ännu syns inga tecken på att botten är nådd.

Ändå kämpar vi oförtrutet vidare. För om handelskrig och brexit och svaga tyska industrisiffror hotar att förvärra det allmänna läget måste vi fortfarande hålla landet rullande. Olja ska bytas, däck ska läggas om, plåt ska riktas och dragkrokar monteras. Även om kylan börjat bita i skinnet.

I det tysta är det hjältedåd som utförs. Runt om i landet ser man till att hålla samhällets blodomlopp i gång och utan dem skulle vi kunna packa ihop och gå hem.

Det är just därför som vi arrangerar Motorgalan. Nu på torsdag ska vi rikta strålkastarljuset mot alla de som lägger ner blod, svett och tårar för att hålla det här landet rullande. Utan er skulle maskineriet braka ihop, oavsett vad den senaste konjunkturbarometern visar.

Under en glittrande festkväll är det vår bransch och alla dess hjältar som står i fokus, som får uppskattning för sitt slit. Det ni gör är viktigt. Det förtjänar att uppmärksammas.

Tillsammans kan vi bryta igenom höstmörkret och sprida lite ljus, lite hopp om framtiden. När hoten utifrån hänger över oss behöver vi någonting att tro på, någonting som visar att vi faktiskt inte alls behöver lägga oss ner och duka under av trycket. Den kraft och den energi som ni lägger ner är det som krävs för att vi ska klara oss igenom även mörka tider som dessa. Det ljus som Motorgalan tänder i höstmörkret behövs mer nu än på länge.

Och det ska inga sura siffror i världen få lov att ändra på. Varde ljus!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11