23948sdkhjf

Ledare #38: När konkurrensen spårar ur

En bilhandlare i USA fuskade inte bara lite grann. Till slut fick han fly landet. Nu vill han komma tillbaka, på sina egna villkor.

Konkurrens ska ske på lika villkor. Man möter ofta en berättigad oro över osund konkurrens hos branschaktörer som försöker sköta sig. Det kan handla om att man anstränger sig för att leva upp till kraven i Godkänd Bilverkstad när grannen valt att skippa det helt och hållet, eller kanske att man försöker få snurr på sitt däckhotell när man undrar om den där containerverksamheten nere på hörnet verkligen har allt pappersarbete i ordning.

Kanske handlar det till och med att man försöker konkurrera med "verkstäder" som baserar sin verksamhet på illegal arbetskraft och fakturafria betalningar, verksamheter som bedrivs från samhällets skuggsida och som inte ens försöker att framstå som legitima.

Eller så är det så illa som i fallet med Afzal "Bobby" Khan. Han drev lyxbilsfirman Emporio Auto Group i New Jersey i USA och sålde bara det bästa i bilväg till de rika och berömda. Bortsett från att de rika och berömda aldrig såg röken av några bilar. Det enda de fick var avbetalningskrav på sina miljonlån.

När myndigheterna började gräva i fallet fann man att åtminstone 75 kunder till Khan blivit lurade och han åtalades 2015 för att ha svindlat bort 1,7 miljoner dollar i ett tjugotal av fallen.

Då flydde han landet.

Den federala polismyndigheten FBI satte upp Khan på sin lista över de mest eftersökta brottslingarna och utlovade en belöning på 20 000 dollar för uppgifter som skulle leda till ett gripande. Men Khan var borta, ryktesvis i ett land som saknar utlämningsavtal med USA.

Nu verkar han ha ångrat sig. I en intervju med tv-kanalen Fox News säger Khan att han vill överlämna sig till de amerikanska myndigheterna, men att han vädjar för döva öron.

"Vad mer måste jag göra? Jag praktiskt taget ber er att gripa mig", säger han till tv-kanalen. Det är anmärkningsvärt, eftersom han riskerar att dömas till fängelse i upp till 100 år. Som skäl till att han vill återvända anger han hustruns behov av läkarvård, och barnens behov av skola.

Men det finns förstås en hake. Khan vill förhandla. Khan vill ha fri transport tillbaka till USA för sig själv och sin familj och han vill att en väntande bot om 60 000 dollar för att ha brutit mot visumreglerna ska skrivas av.

För det är väl så man förhandlar, om man är van vid att sälja bilar som inte finns.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094