23948sdkhjf

Northvolt laddar för tre gånger högre kapacitet

Batteritillverkaren Northvolt skruvar upp ambitionerna. Enligt Financial Times siktar bolaget på en produktion motsvarande 150 gigawattimmar (GWh), det skriver Dagens Industri.

Det är en kraftig upptrappning från det föregående målet på 64 GWh, från fabriken i Skellefteå och den gemensamma fabrikssatsningen med Volkswagen.

– Under de kommande tio åren kommer industrilandskapet ritas om. Vi tycker 150 GWh, eller 25 procent av marknaden, inte är orealistiskt, sade Peter Carlsson när FT besökte Northvolts utvecklingsanläggning i Västerås.

Fabriken väntas producera 32 GWh i ett första steg vid den beräknade produktionsstarten 2021, för att sedan kunna kliva upp till 40 GWh. Den gemensamma fabriken i Tyskland med Volkswagen kommer enligt uppgift ha en kapacitet på 16 GWh i ett första skede, med möjlighet att kunna expandera till 24 GWh.

Den kaxiga batteriuppstickaren fick en ny europeisk konkurrent då Tesla i november meddelade att bolaget också ska etablera en fabrik i Tyskland. Andra konkurrenter är Panasonic och kinesiska CATL. Peter Carlsson ställer sig inte främmande till fler samarbeten med andra biltillverkare i framtiden men ser ingen kommande börsnotering framför sig.

– Vi är väl finansierade under överskådlig framtid. Vi vet att vi måste leverera, säger han till FT.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109