23948sdkhjf

Nya gymnasiekurser på förslag

Skolverkets föreslår en uppdatering av programstrukturen. Det tas tacksamt emot av branschrepresentanter.

Skolverket föreslog nyligen en justerad programstruktur på fordons- och transportprogrammet och förslaget har varit ute på remiss till och med den 6 december. I förslaget ingår, bland mycket annat, nya kurser för gymnasieeleverna som ska möta framtida krav på kompetens för att kunna ta hand om elektrifierade fordon.

Från fordonsbranschens sida höll man därför ett arbetsmöte för att genomlysa förslaget och medverkande var representanter från bland annat Skolverket, Arbetsförmedlingen, IF Metall, Transportföretagarna, SFVF och Verkstadsföretagarna. Bland annat uppskattades förslaget att kalla benämna nyutexaminerade elever för mekaniker snarare än tekniker.

– Innebörden kan tolkas hur duktig felsökare man är och att man blir tekniker när man vidareutbildat sig på arbetsplatsen. Det vill säga ett steg i karriären på verkstaden, säger Bo Ericsson, vd SFVF.

Det är någonting som Lina Blomkvist, vd för BéOs Bilservice, håller med om:

– Någonstans måste man lägga gränsen för hur mycket en gymnasieelev ska kunna.

Remissförslaget behandlar också de påbyggnadskurser som är valbara för eleverna, där man bland annat ska kunna vidareutbilda sig i elteknik. Man har också föreslagit en programfördjupning som innefattar el- och hybridfordon och som helhet ser Lina Blomkvist att förslaget är ett steg i rätt riktning:

– Vi anser att förslaget är bra och att det borde sättas i bruk snarast. Om det behövs kan vi justera lite små detaljer under resans gång, branschen och tekniken utvecklas i snabb takt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078