23948sdkhjf

Affärsläget fortsätter att försvagas för industrin

Affärsläget fortsätter att försvagas för Sveriges teknikindustri, och efterfrågan sjunker snabbt under fjärde kvartalet.

Det visar den senaste konjunkturbedömningen från Teknikföretagen.

– Årets fjärde konjunkturbarometer visar på ett oroväckande fall i teknikindustrins orderingång under det sista kvartalet 2019. Särskilt oroväckande är det snabba fallet i efterfrågan för leverantörer till fordons- och maskinindustrin, säger Mats Kinnwall, Teknikföretagens chefekonom, i en kommentar till undersökningen.

– Därutöver har andelen företag med fullt kapacitetsutnyttjande minskat, men ligger fortfarande över historiskt genomsnitt, säger Mats Kinnwall.

Läs också: Svångrem och god serviceaffär räddade Bilias resultat

– Utfallet visar också att behovet av arbetskraft minskar i snabb takt. Vi får gå tillbaka till de negativa effekterna av eurokrisen för drygt sju år sedan för att finna en så pass negativ förändring mellan två kvartal, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen.

Läs också: Bilia köper upp fler företag

Undersökningen omfattar uppgifter från 502 företag med en sammanlagd försäljning på 730 miljarder kronor från anläggningar i Sverige, varav 81 procent säljs på export.

Teknikföretagens konjunkturbarometer utges i mars, juni, september och december.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125