23948sdkhjf

Stor ökning av elbilsförsäljningen enligt ny prognos

Om tio år kan 80 procent av alla nyregistrerade bilar i Sverige vara eldrivna, enligt en ny prognos från Bil Sweden. Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Vi kommer att se ett stort antal laddbara bilar på marknaden. 2030 räknar vi med att 80 procent av nybilsregistreringarna kommer vara laddbara bilar. I år tror vi att 13 procent av nybilsregistreringen kommer vara laddbara bilar. Så det är en stor, stor uppgång, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden till Ekot.

Det är första gången Bil Sweden gör en prognos av den här typen. Om den stämmer skulle det betyda att koldioxidutsläppen från personbilar minskar med nästan 60 procent till 2030, jämfört med 2010. Det skulle därmed inte räcka för att nå klimatmålet på en minskning med 70 procent. Bil Sweden anser att man samtidigt skulle behöva biodrivmedel, vilket de skriver i sin färdplan mot ”Fossilfritt Sverige” som presenterades den 11 december 2019.

För att försäljningen av laddbara bilar ska öka så mycket som prognosen säger behövs framför allt en utbyggnad av infrastrukturen för att ladda.

– Laddningsinfrastrukturen måste byggas ut i takt med utbudet. Det behövs också styrmedel, både för köp av fordon och för brukandet av fordonen, säger hon till Ekot.

Enligt Bil Swedens prognos väntas laddbara och fossildrivna bilar ha samma inköpspris ungefär år 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125