23948sdkhjf

Årets Innovation sparar ryggen på däckverkstaden

Däckbytarsäsong brukar vara likvärdigt med hårt slit. Då är utrustning som underlättar arbetet viktigt. Det tog danska Flex1One fasta på.

När priset för Årets Innovation delades ut på Motorgalan i november var det en dansk uppfinning som stod som vinnare. Wheel Trolley Easy Lift är en hjulvagn som alltid har det översta hjulet i arbetsvänlig lyfthöjd. Därmed minskas lyftbehovet radikalt på verkstäder som inte har en helautomatisk hjullyft.

Läs också: Däckrazzia: stockholmare har inte koll på däcken

– Att uppfinna och tillverka utrustning och verktyg som hjälper till att förbättra ergonomi och säkerhet i bil- och däckverkstäder har varit en viktig del av vår verksamhet under många år, säger Jannie Nielsen som är marknads- och HR-chef hos Flex1One, företaget som ligger bakom uppfinningen.

Tanken om Wheel Trolley Easy lift med sin fjädrande lastplatta föddes ur insikten om att arbetet i däckverkstäderna är fysiskt krävande, särskilt i takt med att hjul tenderar att bli allt tyngre.

– Vissa tekniker lyfter mer än sex ton om dagen under högsäsong, förklarar Jannie Nielsen.

Så man bestämde sig för att ta fram en användarvänlig, icke-motoriserad vagn som skulle kunna minska behovet av tunga lyft. Det var viktigt att hålla komplexitetsgraden nere, och att någon utbildning inte skulle behövas.

Läs också: Finurlig uppfinning tar hand om däckpartiklar

– Eftersom vi har tillverkat hjulvagnen Wheel Trolley sedan 2006 beslutade vi att skapa ett nytt verktyg baserat på den produkten. Tanken var att ge hjulvagnen fällbara ben och på så sätt skapa en höj- och sänkbar plattform med god ergonomisk arbetshöjd.

Först och främst riktar sig Wheel Trolley Easy Lift till däckbytesarbete på fordonslyftar, där man undviker att behöva lyfta upp hjulen från golvet. Hjulvagnens arbetshöjd lämpar sig också för att lyfta över hjulen till tvätt- och balanseringsmaskiner.

Intresset har också varit stort från marknaden. Försäljningen i Danmark och resten av Europa har varit god, berättar Jannie Nielsen, och särskilt på hemmamarknaden har den goda ergonomin uppmärksammats.

– Vissa verkstäder börjar med att köpa en eller två stycken, och när mekanikern upptäcker hur mycket Easy Lift underlättar arbetet köper verkstäderna fler.

Läs också: Snabbt och uppkopplat däck från Michelin

När det sedan var dags att åka till Stockholm och Motorgalan för att vara med om prisutdelningen vågade man inte hoppas på att vinna.

– Vi har varit finalist för ytterligare två utmärkelser 2019, i Danmark. Men vi vann ingen av dem. Så vi åkte till Stockholm utan förväntningar på att vinna. Vi åkte bara dit för att ha en trevlig kväll.

Men vann gjorde de och då kändes det som om man fått bekräftelse på det enorma arbete man lagt ner på att utveckla, tillverka och marknadsföra sin produkt.

– Vår första reaktion var glädje. Och sedan gick det över i stolthet. Vi kände oss stolta över att ha varit delaktiga i att skapa en bra produkt, och stolta över att se vårt arbete få det här erkännandet, säger Jannie Nielsen.

Sedan utmärkelsen har gratulationerna strömmat in och den danska pressen har också rapporterat om framgången. Men för den sakens skull kommer man inte att nöja sig.

– Vi kommer att fortsätta utveckla produkter som förbättrar ergonomin och säkerheten i bil- och däckverkstäder. Vi vet att det behövs på marknaden. Och vi vet att fokuset på ergonomi och säkerhet växer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078