23948sdkhjf

100 000 laddbara fordon i trafik i Sverige

Antalet laddbara fordon i trafik passerade 100 000 under december månad. De rena elbilarna har plockat upp takten och antalet elbussar har ökat markant.

2019 blev året då de rena elbilarna plockade upp farten gentemot laddhybriderna. 41 procent av de tillkomna laddbara fordonen under året utgjordes av rena elbilar (inkluderat lätta lastbilar och MC), mot resterande 59 procent som utgjordes av laddhybrider, enligt siffror från Power Circles statistik. Dessa siffror kan ställas mot fördelningen i det totala laddbara fordonsbeståndet på 35 procent rena elbilar och 65 procent laddhybrider. I mars 2019 tillkom för första gången fler rena elbilar än laddhybrider under en enskild månad.

– Det var en milstolpe, som i stort berodde på att Tesla Model 3 började levereras då, säger Johanna Barr, statistikansvarig och sakkunnig framtidens elsystem, Power Circle.

Den mest iögonfallande utvecklingen skedde bland elbussar, där antalet ökade med 286 procent jämfört med december 2018. Det totala antalet i landet är nu 272 stycken.

Jämfört med samma månad föregående år har den publika laddinfrastrukturen ökat med 41 procent och omfattar nu 9 348 laddpunkter fördelat på 2 049 laddstationer. Utbyggnaden av laddinfrastrukturen är kritisk för utvecklingen av laddbara fordon, och under 2019 har flera politiska initiativ tagits för att stötta denna såsom ökat stöd till snabbladdning, en elektrifieringskommission med fokus på tunga fordon och förenklat investeringsstöd för privat laddning.

– Vi tror att vi kommer se en spännande utveckling kring elbilen som resurs i systemet de kommande åren, säger Daniel Kulin, sakkunnig e-mobility och laddinfrastruktur Power Circle.

Topplistan

De vanligaste elbilarna i Sverige:

  1. Renault Zoe (5 297 st)

  2. Tesla Model S (4 821 st)

  3. Nissan Leaf (4 467 st)

De vanligaste laddhybriderna i Sverige:

  1. Volkswagen Passat GTE (12 522 st)

  2. Mitsubishi Outlander PHEV (11 548 st)

  3. Kia Optima PHEV (6 857 st)

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
När racebilen blir elektrisk
Sista superbilen har rullat ut från fabriken
Volvo ohotad etta i undersökning
Anders Hedin: ”Med detta förvärv tar vi första steget in på Europas näst största bilmarknad”
Revisionsbyrå sökte verkstad i konkurs
Audi drog litervis olja – Verkstaden: det är normalt
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.128