23948sdkhjf

Autoproff – ny auktionstjänst med bilar från hela Europa

Danska Autoproff slår sig in på begagnatmarknaden i Sverige. I morgon börjar den första auktionen med bilar från svenska handlare.

För sju år sedan lanserades Autoproff i Danmark och i dag är de den danska bilbranschens största plattform för handel med begagnade inbytesbilar. Bilarna säljs genom slutna branschauktioner som professionella bilhandlare eller mekaniker kan registrera sig för.

I december 2019 gav sig Autoproff in i Sverige med mål att sedan växa vidare in i Norge, Finland, Frankrike och Spanien under 2020. Från den femte februari börjar det rulla veckovisa auktioner med bilar från dom svenska handlarna.

I dagsläget finns ungefär 5 000 handlare anslutna runt om i Europa och cirka 120 handlare i Sverige. 2019 passerade runt 115 000 bilar genom Autoproffs plattform och målet är att hösten 2021 ska man nå 200 000 bilar.

Den svenska organisationen har som mål under 2020 att ha 50–100 bilar på auktion i veckan.

– Vi vill inte sälja en tjänst till handlarna, vi vill hjälpa handlarna att få bättre betalt för sina inbytesbilar, genom enkla, säkra och transparenta auktioner, säger René Koppelhus, vd för Autoproff i Sverige.

Det som utmärker Autoproff är dels deras transparens och dels att de inte har några slagavgifter. Tjänsten är en ren handlartjänst och fungerar som ett abonnemang där man betalar en fast avgift varje månad beroende på vilken typ av abonnemang man vill ha. Det finns alltså inga incitament för Autoproff att driva fram många auktioner för att på sätt tjäna pengar på slagavgifter.

– Det finns många aktörer på marknaden men det som gör oss unika är vår transparens, förklarar René.

Transparensen gör att både köpare och säljare kan se varandra och höras under auktionens gång, Kanske för att komplettera med information eller bilder.

– Det viktigaste för oss är att göra handeln med bilar smidigare, berättar René.

Men i ett så stort verksamhetsområde som Autoproff har krävs det en del logistik för att skyffla runt bilarna mellan handlarna.

– Hela logistiken med priser är integrerat i plattformen så den som budar på bilen ser vad det kostar att få den levererad, förklarar René.

När köparen har budat hem bilen har denne 24 timmar på sig att betala in köpesumman på ett låst tredjepartskonto där de ligger tills att köparen har godkänt bilen. När pengarna är på plats kan köparen boka transport, eller om denne vill hämta bilen själv.

Autoproff är inte ensamma med att de lämnar garantipris på bilen, men om auktionen går bättre än garantipriset får säljaren även de pengarna. Autoproff tar bara en fast avgift för risken de tar att garantera priset.

– Alla vet att bilhandlare har väldigt lite tid, så vi ser till att systemet är supersmidigt att använda, avslutar René.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11