23948sdkhjf

Storbritannien tidigarelägger fossilförbud

Bilar som drivs av bensin eller diesel ska inte få säljas i Storbritannien efter 2035. Det beskedet gav den brittiska regeringen under gårdagen.

Den brittiska regeringen kommer att förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar från och med 2035 – fem år tidigare än planerat. Även hybridbilar kommer att omfattas av förbudet. Det rapporterar CNN Business.

Regeringen redogjorde för det mer aggressiva tillvägagångssättet i ett uttalande den 4 februari och sade att det var nödvändigt för att bekämpa klimatkrisen och hjälpa landet att minska koldioxidutsläppen till ett noll-netto fram till 2050.

– Vi har ett ansvar gentemot vår planet att axla ledarrollen, sa premiärminister Boris Johnson under ett tal i London.

Företrädare för bilindustrins branschorganisationer uttryckte oro för förändringen. Storbritanniens bilproduktion minskade med 14 procent förra året och brexit kommer enligt CNN sannolikt att fortsätta stärka osäkerheten.

– Det är oerhört oroande att regeringen till synes har flyttat målstolparna för konsumenter och industri i en så kritisk fråga, säger Mike Hawes, vd för Society of Motor Manufacturers and Traders till CNN.

Miljöorganisationen Greenpeace sade i ett uttalande att utfasningen av förbränningsmotorer måste ske ännu snabbare, senast till 2030, om man ska ha en chans att möta klimatmålen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.126