23948sdkhjf

Ford utvecklar unika 3D-printade låsmuttrar

Genom att använda rösten skapar Ford unika låsmuttermönster. Sedan skrivs de ut i en 3D-printer.

Låsmuttrar som kräver en speciell adapter för att lossa har länge varit det vanligaste sättet att hindra hjulstölder. Nu har Ford tagit ett steg för att skapa unika mönster som ska förbättra säkerheten ytterligare.

Tillsammans med EOS, en leverantör av avancerade lösningar inom additiv tillverkning, har Ford skapat låsmuttrar med nyckelmönster baserade på förarens röst.

Precis som en irisskanning eller ett fingeravtryck kan en persons röst användas som en unik biometrisk identifiering. Genom att spela in rösten i minst en sekund kan röstmönstret användas för att skapa ett fysiskt, utskrivbart mönster. Detta mönster används sedan för att skapa låsmutterns och nyckelns spår.

Komponenterna skrivs sedan ut i en 3D-skrivare och efter lite slipning är de redo att användas. Man behöver förstås inte använda ett röstmönster, utan det går bra att använda vilket mönster som helst. Ford föreslår själva förarens initialer, Mustang-logotypen eller konturen av en berömd racerbana (utan att nämna Nürburgring).

Designen har också säkerhetsfunktioner på fler nivåer som förhindrar kopiering. Ojämt fördelade ribbor och indragningar förhindrar vaxavgjutningar, eftersom vaxet går sönder när det dras av muttern.

Om och när tekniken lanseras kommersiellt säger inte Ford någonting om.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11