23948sdkhjf

Svartarbetare på verkstäder fortsatt problem

Illegal arbetskraft har länge varit ett bekymmer för bilverkstadsbranschen, något som åtta myndigheter försökt motarbeta sedan 2018. Nya kontroller har gjorts under de senaste veckorna och i ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket konstateras det att det inte blivit bättre.

I ett och ett halvt år har åtta olika myndigheter arbetat tillsammans för att förebygga, upptäcka och åtgärda olika typer av brott på den svenska arbetsmarknaden. Myndigheternas arbete går ut på att kontrollera företag inom branscherna bygg, skönhet, restaurang – och bilverkstäder.

Nu har nya, oanmälda kontroller gjorts på 150 företag runt om i hela landet. Resultatet visar att det finns arbetsmiljöbrister hos 70 procent av arbetsplatserna. I 37 fall beslutade Arbetsmiljöverket om ett omedelbart förbud mot att utföra farliga arbetsmoment. Totalt upptäcktes 190 olika arbetsmiljörisker. Det handlar om bland annat arbete med farliga maskiner utan säkerhetsskydd, arbete på hög höjd utan fallskydd, arbetstagare som utsätts för hälsofarligt damm och arbete i frysrum utan larm där arbetstagare riskerar att bli instängda.

Det är helt oacceptabelt att det finns människor runtom i Sverige som riskerar liv och hälsa på grund av sitt arbete. Det här visar att det finns ett stort behov av myndighetsgemensamma kontroller och att det är helt rätt att intensifiera våra insatser mot brott i arbetslivet. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av jobbet, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef på avdelningen för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Polisen upptäckte 17 personer som saknar rätt att arbeta i Sverige. Många av dessa arbetade inom bilvård, på biltvättar och bilverkstäder.

Det är lite överraskande att så många som nästan en tredjedel av de som kontrollerades inom bilvård saknade rätt att arbeta i Sverige, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Har ni någon teori om varför det inte blir bättre?

Nej, det skulle vara intressant att undersöka den frågan vidare. Vad är det som motiverar? Är det att man tror att man är snäll för att man erbjuder någon arbete eller handlar det om att man vill tjäna mer pengar? Nu får vi analysera resultatet av de senaste kontrollerna och se hur vi arbetar vidare, både tillsammans med de andra myndigheterna och i våra egna kontroller, säger Johan Winberg.

Det är inte första gången man upptäckt ett stort antal brister, sedan kontrollerna startade har man besökt totalt 3 291 företag (utöver de senaste 150). Motormagasinet har tidigare skrivit om ämnet och trots att det är oklart exakt hur många bilverkstäder som kollats är problemet ett faktum: illegal arbetskraft på verkstäder tycks inte försvinna.

Myndighetsarbetet fortsätter och resultaten efter de senaste veckornas kontroller kan innebära ytterligare utredningar.

Det är anmärkningsvärt att det är så mycket fel och brister, det visar att våra kontroller behövs, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.

Resultat från senaste kontrollerna:

  • Drygt 150 företag kontrollerades i insatsen. Av dessa hade ungefär sju av tio företag brister i arbetsmiljön.

  • Cirka 190 arbetsmiljöbrister upptäcktes.

  • 37 förbud om att stoppa arbetet eller ett arbetsmoment på grund av allvarliga arbetsmiljöbrister utfärdades.

  • Ett 30-tal sanktionsavgifter övervägs.

  • Ett 80-tal kontrollavgifter för bland annat brister i personalliggare och kassaregister övervägs.

  • 17 personer arbetade illegalt på de kontrollerade arbetsplatserna.

Källa: Arbetsmiljöverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094