23948sdkhjf

FKG: beslut om korttidsarbete bedöms komma snart

I förra numret av Motormagasinet skrev vi om branschorganisationen Fordonskomponentgruppens arbete för att få ett beslut om korttidsarbete och kompetensutveckling. Nu är FKG övertygade om att ett lagförslag i frågan klubbas igenom i riksdagen inom kort.

Det finns ett färdigt förslag på finansdepartementet som alla parter är överens om. Nu handlar det om att klubba igenom det för att lindra konsekvenserna av dels minskad efterfrågan inom den svenska industrin, dels industriella och finansiella effekter av coronautbrottet i Kina, säger FKG:s vd, Fredrik Sidahl.

Beslutet att driva kompetensfrågan är ett sätt att skapa förmåga för att möta fordonsindustrins omvandling i syfte att bygga konkurrenskraft. Detta efter allt tydligare signaler under hösten om minskad efterfrågan av produkter och tjänster inom hela automotivesektorn.

I sig är det ingen nyhet med en minskad efterfrågan eftersom fordonsindustrin normalt går i sjuårscykler. Vi har också haft ett historiskt högt orderläge inom leverantörsindustrin. Men de befarade konsekvenserna av coronautbrottet är som en okontrollerbar accelerator genom hela värdekedjan, säger Fredrik Sidahl.

Han berättar att FKG har en dialog med medlemsföretag, arbetsmarknadens parter, andra branschorganisationer, media, departement och riksdagspolitiker.

Vi försöker arbeta proaktivt för att slippa hamna i samma situation som i samband med Lehman-krisen. Då försvann 10 000 jobb samtidigt som livskraftiga företag tvingades att lägga ner. Allt på grund av politisk senfärdighet. Nu har vi ett bättre gehör för frågan, säger Fredrik Sidahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094